Cum au construit liberalii candidatura lui Nicolae Ciucă pe o fantezie. Explicațiile blocajului dintre PSD și PNL pe tema datei alegerilor
Pe la începutul anului era aproape sigur că președintele Klaus Iohannis își termină mai repede mandatul la Cotroceni după ce ajunge pas cu pas într-o funcție internațională, NATO, UE, ONU sau orice altă poziție de top disponibilă. Dacă Iohannis pleacă mai devreme de la Cotroceni, și-au zis liberalii, atunci norocul ne-a surâs. Conform Constituției, președintele Senatului, al doilea om în stat, Ciucă-al-nostru, ajunge președinte interimar.
Campania electorală va fi floare la ureche chiar și pentru un novice politic de calibrul generalului. Odată instalat la Cotroceni, fie și interimar, nu-l mai scoate nimeni de acolo nici cu trupele NATO. Trebuie să fii extrem de incompetent să ratezi alegerea din moment ce ți se spune deja președintele României.
Când s-a pus problema comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, pesediștii au propus la schimb devansarea alegerilor prezidențiale din decembrie în septembrie. Au încercat atunci marea cu degetul, deoarece nici un liberal întreg la cap n-ar fi acceptat sa pice de bună voie în capcana întinsă de pesediști. O bună parte din electoratul liberal este încă în vacanță. În lunile de campanie, iulie și august, doarme pe plajă cu sprițul în nas. În schimb, pesediștii tocmai vin cu pensiile mărite în septembrie, când alegătorii lor încă nu resimt povara primelor facturi la energie și încă trăiesc iluzia prosperității.
Spre surpriza pesediștilor, liberalii au înghițit propunerea pe nemestecate. Erau mult prea convinși că președintele Iohannis își va scurta mandatul și că liderul PNL va ajunge președinte-interimar până în septembrie. Ce mai contează data alegerilor, din moment ce Nicolae Ciucă intră în campanie cu mandatul de președinte în buzunar? Fantezia a ținut câteva luni. Retragerea lui Klaus Iohannis din cursa pentru șefia NATO a venit ca un duș rece pentru liberali.
Numele președintelui României nu este luat în calcul nicăieri, nici la marea negociere de la vârful UE, oricât de mult a insistat statul român un an întreg. Este posibil ca președintele Iohannis să nu prindă nicio funcție importantă dintre cele vânate. În acest caz, își va încheia mandatul la termen. Nicolae Ciucă nu doar că nu va ajunge președinte interimar, dar se pune tot mai serios problema dacă va intra în turul doi. Temerea tuturor este că abia prinde locul 4. Dacă așa stau lucrurile, atunci alegerile în septembrie categoric nu sunt o soluție pentru PNL. Problema liberalilor este că tocmai ei au avansat, în timpul negocierilor din martie, datele alegerilor: 1 septembrie pentru primul tur și 15 septembrie pentru turul doi.
Ulterior, după alegerile locale și europarlamentare, s-au răzgândit și au propus altă variantă: 15 septembrie primul tur, 29 septembrie turul doi. Acum, când au realizat că Nicolae Ciucă se află pe locul patru în sondaje, s-au răzgândit a treia oară, cerând revenirea la vechiul calendar, cu alegeri în noiembrie.
Prin această ultimă răsucire, Nicolae Ciucă încearcă să-și salveze funcția de președinte al PNL și să aibă un cuvânt de spus la întocmirea listelor pentru alegerile parlamentare, programate tot în noiembrie. Dacă ar pierde rușinos prezidențialele în septembrie, partidul ar avea timp să-l schimbe rapid înainte de a-l trage cu totul la fund. Ciucă nu ar mai conta la alcătuirea listelor cu deputați și senatori.
De ce nu se grăbește liderul PSD cu candidatura la prezidențiale?
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că, dacă alegerile vor avea loc în decembrie, nu va candida. Ca premier, știe că ar fi sinucigaș să intre în campanie iarna. Sezonul rece vine cu multe crize potențiale: facturi mai mari la energie, prețurile alimentelor crescute, criza costului vieții mai ridicat în general. Cine vrea să intre în campanie cu atâția bolovani legați de gât? Pe de altă parte, Ciolacu nu ar vrea să-i lase lui Geoană prea mult timp pentru campanie internă după ce își va formaliza plecarea din funcția de secretar general adjunct al NATO.
Liderul PSD ar prefera să intre în turul doi cu George Simion pentru a-și maximiza șansele de câștig. Cu Ciucă sau Geoană adversari în turul doi, lucrurile se complică teribil pentru Ciolacu. În lipsa unui candidat-sperietoare de tip Simion (Vadim Tudor al zilelor noastre), candidații PSD la prezidențiale de după Iliescu au pierdut alegerile.
Pe scurt, tensiunile politice dintre PSD și PNL pe tema datei alegerilor prezidențiale își au originea într-o eroare de strategie a liberalilor și din cauza temerilor că Nicolae Ciucă ratează turul doi.
PNL și-a construit toată strategia pe o fantezie pură: plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni și atacarea campaniei cu Nicolae Ciucă din poziția de președinte interimar, cu tot statul la picioarele lui și cu funcția deja în buzunar.
Liberalii și Nicolae Ciucă s-au obișnuit prea tare cu butaforia, cu funcțiile de partid aranjate în culise, în care votul nu contează, doar scenariul și regia.
Rămâne de văzut cum vor reacționa liberalii la ultimatumul pesediștilor, care i-au cerut, marți, ministrului de interne, Cătălin Predoiu, să emită HG-ul de organizare a alegerilor prezidențiale până vineri și să aleagă pentru turul I una din cele două date avansate chiar de ei: 15 sau 29 septembrie.
Vor refuza liberalii și vor forța organizarea alegerilor în iarnă? Cum va răspunde PSD în fața încălcării cuvântului dat de către partenerul de coaliție? Cum va reuși să-și impună calendarul fără să genereze o criză guvernamentală?
Încă nu avem răspunsuri la toate întrebările de mai sus.
În loc de încheiere, de notat lipsa de corectitudine a liberalilor. PNL nu a respectat înțelegerea politică încheiată cu PSD pe tema organizării alegerilor prezidențiale în septembrie, deși a beneficiat, în schimb, de o paritate nemeritată pe listele comune la europarlamentare.
Scorul mare obținut de alianța PSD-PNL l-a ajutat pe Nicolae Ciucă să-și păstreze funcția de lider. Deși PNL a pierdut cinci consilii județene la locale, scorul Alianței la europarlamentare l-a salvat de la decapitare.
Asta nu l-a împiedicat pe Ciucă să-și încalce cuvântul de militar când a realizat că planul inițial s-a năruit și că organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie ar echivala cu o catastrofă personală. După ce fantezia pe care și-au construit candidatura lui Nicolae Ciucă a picat, liberalii au realizat că nu au un plan B.
PNL nu va fi salvat de data alegerilor, oricare va fi ea: septembrie, octombrie sau noiembrie. Nici măcar astrologia nu mai poate face minuni. Nu există o dată miraculoasă a alegerilor. PNL are nevoie de un candidat veritabil, de un lider care să câștige războaiele politice pe câmpul de luptă, la vot, nu prin aranjamente de culise, la masa verde.
Valabil și pentru Marcel Ciolacu, maestrul combinațiilor politice. Merge ce merge, până când realitatea votului îl ajunge și pe el din urmă.
Așa am ajuns într-o situație fără precedent: cu două-trei luni înainte de alegerile prezidențiale, încă nu știm oficial numele candidaților marilor partide. În realitate, și PSD și PNL sunt terifiate de acest vot când știu exact ce priză au la alegători candidații lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Disclaimer:
- G4Media nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri
guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Acesta este un ajutor de stat
mascat care distorsionează piața de media și este inacceptabil. De asemenea, G4Media nu acceptă
bani de la partidele politice în afara campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată
ca atare este normală în perioada alegerilor.
- G4Media nu a primit și nu acceptă reclame de la industrii precum jocuri
de noroc, pariuri, alcool și tutun. Este strict opțiunea G4Media. Nu promovăm vicii care pot
distruge sănătatea, viața sau cariera unor oameni.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii