G4Media.ro

EXCLUSIV Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000…

sursa foto montaj: DNA/EPPO

EXCLUSIV Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat instituţia în judecată şi cer salarii ca în Parchetul European pe motiv de discriminare / Ei cer și dobânzi penalizatoare şi indice de inflaţie / Printre reclamanți se numără aproape toți șefii de secții din DNA și unul dintre adjuncții procurorului șef

Zeci de procurori DNA, în frunte chiar cu unul dintre adjuncții procurorului şef, Silviu Paul Dumitriu, au dat în judecată instituţia şi cer ca salariile să le fie aliniate cu cele ale colegilor delegaţi în Parchetul European. Acţiunea pornită pentru „calcul drepturi salariale”, a fost înaintată pe 15 mai, în acest an, Tribunalului Bucureşti, unde a fost înregistrată la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări de Muncă, în materie de „Litigii de muncă”, potrivit documentelor consultate de G4Media.

  • Mai mulți procurori din listă nu au dorit să facă comentarii pe această temă. De asemenea, G4Media a cerut un punct de vedere oficial din partea DNA, care nu a venit până la ora publicării articolului. Îl vom publica imediat ce îl vom avea

Pârâţii sunt Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar reclamanţii, 43 de procurori DNA care cer instanţei de judecată să constate că sunt discriminaţi, pentru că sunt plătiţi mai prost decât procurorii delegaţi în Parchetul European (EPPO).

Parchetul European e cel care investighează infracțiunile împotriva bugetului UE,  care implică sume de peste 10 000 euro,  și cazurile de fraudă în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA) la nivel transfrontalier cu daune de peste 10 milioane euro. Instituaţia are 140 de procurori delegaţi care îşi desfășoară activitatea în ţara de provenienţă. 20 sunt în România, în Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Potrivit legii, aceştia lucrează în deplină independență față de autoritățile lor naționale şi sunt plătiţi exclusiv de către Parchetul European.

Pe aceştia îi invidiază cei 43 de procurori reclamanţi în procesul pornit împotriva DNA,  care susţin că procurorii EPPO au un salariu lunar de aproximativ 8.000 euro, iar ei, la DNA, câştigă, în medie, în jur de 5.000 euro, deşi ar avea aceleaşi condiţii de angajare, aceleaşi competenţe, aceleaşi drepturi şi facilităţi şi fac aceeaşi muncă, în condiţiile în care combaterea fraudelor la regimul fondurilor europene intră şi în competenţa DNA. Ca atare, magistraţii solicită judecătorilor să oblige DNA să repare problema: adică să le plătească diferenţele salariale dar nu oricum, ci de la înfiinţarea instituţiei europene de anchetă, din 1 iunie 2021, plus dobânzi penalizatoare şi indice de inflaţie până la plata efectivă.

Cine sunt nemulţumiţii? În frunte e însuşi procurorul şef adjunct al structurii centrale, Silviu Paul Dumitriu, cel care a coordonat anchetele în cazul fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare, al magnatului Ioan Niculae, ale ex-deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, al primarului Gheorghe Ștefan, zis “Pinalti”, și a fostei şefe CNA, Laura Georgescu.

Printre reclamanţi se numără şi şefa Serviciului de combatere a infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, Vasilica Gabriela Albu, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie, Ionuţ Ardeleanu, şefa Secţiei de combatere a corupţiei, Mihaela Moraru-Iorga, cea care anchetează dosarul „Coldea”, adjunctul ei, Marian Drăgulescu, care coordonează cercetările în dosarul ex-preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat de o şpagă de 3,2 milioane Euro.

Nemulţumit e şi şeful Serviciului de combatere a corupţiei la nivel înalt, Radu Florin Ionescu, anchetatorul lui Gigi Becali, respectiv şeful Serviciului de combatere a corupţiei în instituţiile publice, Adrian George Matei, printre altele anchetatorul lui Liviu Dragnea şi Dan Adamescu.

Pe listă sunt şi şeful Serviciului pentru infracţiuni de corupţie săvârşite de militari, Adrian Mircea, fostul respectiv actualul şef al „informaţiilor clasificate” adică ai Serviciului Tehnic din DNA, Horaţiu Baias şi Clement Resmeriţă.

Vor salarii europene şi procuroarea Ramona Mungiu, cea care se ocupă de cazul de corupţie din Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile dar şi procurori controversaţi, cum e Marian Tudor, unul dintre cei care au semnat ordonanţă de clasare în Dorsarul Revoluţiei, Gheorghe Moţa, procurorul care a divulgat toamna trecută în timpul interviului pentru şefia Secției de combatere a corupției DNA că-l are în vizor pe Sebastian Ghiţă, Ionela-Crina Bălan, cea care în 2019 a ajuns în atenţia publică pentru că a închis un dosar de coruptie care viza un fost consilier prezidenţial al lui Băsescu, Virgil Păunescu. Motivul? Nu găsise o firmă care, în realitate, există încă din 2001.

Culmea e că pe lista reclamanţilor sunt şi doi procurori delegaţi EPPO, Narcis Lăzărescu şi Cosmin Adrian Iordache. Numiţi vara trecută în funcţii, cei doi vor acum, la fel ca ceilalţi împricinaţi, să li se achite, retroactiv, diferenţele salariale pentru perioada în care nu au lucrat ca procurori delegaţi EPPO, începând din 1 iunie 2021, data înfiinţării Parchetului European.

Acţiunea judecătorească se află în procedură prealabilă, neavând, încă, termen stabilit pentru începerea dezbaterilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Dupa ce n-au facut nimic de ani buni de cand Kovesi a plecat, acum vor si bani mai multi. Sa le dea Ciolacu, Ciuca si Voineag, care ii invata ce sa faca. Adica nimic.

  2. Sa plece sau sa fie dati afara! Nu are nimeni nevoie de serviciile lor, asta e concluzia privitoare la activitatea lor din ultimii ani.

    • Greșit, are nevoie „Sistemul ” de „serviciile” lor, cum mai comandă Ciordacu toate mizeriile dacă ar dispărea DNA?

  3. 😃😃😃

  4. După ce că sunt corupți și răspund la comenzi politice, „băieții”lui Ciordacu de la DNA vor mărire de salariu, ce să faci cu 5000 de euro în vremurile astea? E sarakie la Denehau, pai ce mai faci cu 5000 de euro pe lună? Îți iei semințe și bere și gata banii, sarakieeee băi nene

  5. Eu propun să aducem scandinavi absolvenți de Drept, să îi facem procurori DNA și să le dăm 20000 de euro pe lună. Iar ai noștri dați afară, cu drept de pensionare la 65 de ani și fără pensii speciale. Și în cazul judecătorilor la fel.

  6. In principiu n as avea nimic impotriva sa le creasca leafa de la 5k la 8k daca si-ar face dr..ului treaba si ar aduce la bugetul tarii de multe ori mai multi bani din evaziuni, spagi si tzepe. Dar pt asta mai trebuie si judecatori satui de bani sa dea sentinte, si politie judiciara, si instrumente legale, si climat politic projustitie, nu anti…

  7. Pai sa le dea Ciolacu din banii PSD-ului, daca tot le apără interesele.

  8. Și eu vreau pensie ca în Germania, de ce sunt discriminat?! Mizerabilii….

  9. Trândăveala se plătește bine in Romania!!! Băi iscusiților, voi știți cât este salariul minim in Romania?! Pe senbe că nu după cum văd că vi sunt pretențiile!!!

  10. Prost e cine da nu cine cere.

  11. Are tot atâta logică cât ar avea ca fiecare salariat român să ceară în instanță salariul unui salariat din Danemarca cu aceeași meserie. Un măturător în Copenhaga are aproximativ 3000 de euro.

  12. Ultimii „oameni”

  13. Și noi nu suntem discriminați în raport cu ei ? Și la salar și la pensie și la vârsta de pensionare ? Lipitorile care nu fac nimic, toar taie frunză la câini

  14. Ăștia n-or fi auzit ce s-a întâmplat în Kenya, cât au impresia că mai suportăm?!!!!

  15. Va rog sa verificati declaratiile de la tribunalul, judecatoria si parchetul din Ialomita.Soferii au primit drepturi restante de zeci de mii de lei. In conditiile in care sunt mereu liberi, sunt multi
    #romaniaNormala
    #ciolaniada
    #specialii
    #pespatelePrivatului
    #PsdPnl
    #Johannis

  16. ieri parca a murit un polițist neamț pe motocicleta in timp ce-l escorta pe Orban , știți câți ani avea? 61 !!!

  17. Nerușinat și nesimțiți să aducă întâi rezultate pe urmă să vorbească și să ceară Oricum nu pot să ceară ca la Bruxelles pentru că costurile reale sunt mai puțin de jumate în România Deci nu nu nu sunt șmecheri dar statul trebuie să aibă grijă de banii noștri

  18. Toți magistrații ( judecători, procurori, grefieri și ceilalți beneficiari de pensii speciale din justiție) ar trebui să primească salarii cu două componente: una fixă de max 1000 euro și a doua variabilă pe baza sumelor recuperate din prejudiciile stabilite de instanțe în procesele penale și civile.
    Dacă statul recuperează prejudiciile produse de infractori, magistrații merită să ia salarii oricât de mari, dacă infractorii scapă de pedeapsă și de achitarea prejudiciilor, atunci magistrații primesc partea fixă și pensii calculate pe baza acesteia.
    Votați pentru asta?

  19. Rămâi perplex cu subspecia asta de speciali! Sărăcanii nu se descurcă cu mizeriile alea de salarii… Mai ales că sunt puși pe treabă (să scape infractori) laolaltă cu ceilalți speciali – judecătorii. Adevăru e că n-ai cum! Vrei și tu o căsuță la munte, una la mare și una în Dubai ca orice om care se respectă. Iar Bemveul 7 Serie M760e xDrive costă ceva… Ce draqu, oameni suntem!