G4Media.ro

UMF Iași, 35,4 milioane de euro de la BEI pentru dezvoltarea campusului…

Foto: UMF Iasi

UMF Iași, 35,4 milioane de euro de la BEI pentru dezvoltarea campusului universitar / Este primul împrumut extern al UMF Iași și prima operațiune a BEI în cadrul unei inițiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătățirea învățământului superior din România

UMF Iași primește 35,4 milioane de euro sprijin de la Banca Europeană de Investiți pentru programul său de dezvoltare a campusului universitar

  • Împrumutul acordat de către BEI este destinat renovării, modernizării și construcției clădirilor universitare.
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va investi în total peste 70 de milioane de euro.
  • Proiectul îmbunătățește infrastructura Universității pentru educație și eficiența energetică a clădirilor.
  • Este al șaselea acord al Băncii Europene de Investiții cu o universitate românească, acord care a ridicat valoarea finanțării BEI a învățământului superior din România la peste 160 de milioane de euro.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) împrumută 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor campusului universitar. Tranzacția reprezintă primul împrumut extern al UMF Iași și prima operațiune a BEI în cadrul unei inițiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătățirea învățământului superior din România.

Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași, și Manuel Dueñas, șeful sectorului public de împrumuturi al BEI pentru Europa Centrală și de Sud-Est, au reprezentat cele două instituții la ceremonia de semnare desfășurată în campusul UMF Iași, în fața invitaților și a jurnaliștilor.

Din 2019, BEI a acordat împrumuturi în valoare totală de 125 de milioane de euro altor cinci universități românești pentru investiții în îmbunătățirea calității educației și a vieții studenților.

„Suntem mândri să adăugăm UMF Iași, o instituție de învățământ cu o reputație și o istorie impresionante, pe lista universităților susținute de BEI, printre care se numără multe universități de prestigiu din Europa”, a transmis vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Ne păstrăm angajamentul de a ne folosi resursele pentru dezvoltarea competențelor înalte și a învățământului superior, elemente esențiale pentru dezvoltarea unei economii inteligente, verzi și durabile, sprijinind dezvoltarea României. Randamentul investițiilor în educație – și în special în educația universitară – este imens. Absolvenții cu înaltă calificare sunt indispensabili pentru progresul social și economic.”

Universitățile românești de medicină, în mod deosebit, aspiră să se alinieze cu omologii lor europeni, atât în ceea ce privește programele academice, cât și activitățile de cercetare. Finanțarea BEI poate permite universităților românești să crească investițiile necesare atât pentru infrastructura educațională, cât și pentru cea de cercetare. BEI sprijină deja Universitatea de Medicină din București și Universitatea de Medicină din Târgu Mureș. De asemenea, BEI sprijină programele de dezvoltare ale campusului Universității Politehnica din București, Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Rectorul UMF Iași, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu a declarat că împrumutul reprezintă un vot de încredere în universitate.

„Semnarea contractului de împrumut cu Banca Europeană de Investiții reprezintă un moment important în evoluția Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Acest contract demonstrează în mod clar faptul că Universitatea noastră este sustenabilă din punct de vedere economic și financiar, reflectând încrederea pe care partenerii europeni o au în capacitatea noastră de a gestiona resursele și de a implementa proiecte de anvergură. Cu ajutorul acestor fonduri, vom dezvolta infrastructura Universității prin opt proiecte majore de investiții. Printre acestea se numără construirea unei noi cantine și a unei săli de sport, reabilitarea unui cămin studențesc, esențiale pentru bunăstarea studenților noștri. De asemenea, vom moderniza policlinicile stomatologice, asigurând astfel spații optime pentru învățământul clinic al studenților de la Medicină Dentară.

Fondurile vor susține crearea Centrului de Cercetări Fundamentale și a Centrului de Cercetări Materno-Fetale, ambele importante pentru dezvoltarea direcțiilor de cercetare ale Universității. Aceste centre vor oferi cadrul necesar pentru desfășurarea activităților de cercetare, aducând  beneficii pe termen lung întregii comunități academice.” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

UMF Iasi a beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar și tehnic din partea InvestEU, un program de colaborare dintre BEI și Comisia Europeană. Experții BEI și consultanții externi au oferit universității un un pachet complet de sprijin tehnic pentru pregătirea unei propuneri de finanțare bine argumentate, pentru a ușura accesul ulterior la finanțare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...