G4Media.ro

Un profesor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, singurul român…

Sursa foto: Valentin Trufașu

Un profesor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, singurul român inclus în Consiliul Consultativ pentru Știință al Academiilor Europene. A dezvoltat un sistem de predicție a valurilor și fenomenelor meteo extreme

Academicianul Eugen Rusu, profesor în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, este singurul român inclus în panelurile Consiliului Consultativ pentru Știință al Academiilor Europene (EASAC).

Nominalizarea a fost făcută de Academia Română, care l-a propus pe profesorul Eugen Rusu pentru panelul de coordonare al energiei EASAC, iar confirmarea Consiliului a venit zilele trecute.

Consiliul Consultativ pentru Știință al Academiilor Europene reprezintă o voce autorizată a consilierilor științifici din UE și cuprinde 29 de academii naționale de știință ale țărilor membre. EASAC are 3 paneluri: Bio-științe, Energie și Mediu, compuse, la rândul lor, din oameni de știință de renume internațional.

Profesorul Eugen Rusu a lucrat în România la mai multe proiecte ce au implicat modelări numerice pe Marea Neagră, sistemul său de predicţie a valurilor fiind focalizat pe gurile Dunării, unde valurile sunt foarte înalte, iar unele dintre ele sunt anormale.

Dascălul a prezis cu precizie furtuna devastatoare care a lovit litoralul românesc în 2023, provocând distrugeri majore. Profesorul Eugen Rusu spunea atunci că în Marea Neagră vor avea loc în următorii ani uragane și mai puternice decât cea de anul trecut, cu vânturi de peste 120 de kilometri pe oră și valuri ce vor depăși 10 metri, iar efectele asupra litoralului românesc sunt incalculabile.

În 2005, academicianul a fost numit consultant ştiinţific la Centrul de Cercetări Subacvatice NATO, fiind primul român invitat să lucreze în această instituţie. Timp de şapte luni a lucrat la un software de predicţie a valurilor, pe baza căruia să se facă în siguranţă debarcarea trupelor NATO în zonele de coastă.

A fost, de asemenea, şi coordonatorul proiectului Nearport, în perioada 2009-2011, prin care a implementat un sistem de predicţie în timp real a valurilor pentru porturile portugheze.

Ulterior, autorităţile portugheze şi-au redefinit planurile de apărare împotriva dezastrelor, cheltuind milioane de euro pentru realizarea unor diguri în zona costieră pe baza sistemului creat de profesorul Eugen Rusu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează