G4Media.ro

Noul guvern al Poloniei se străduiește să ajungă la un compromis cu…

Sursa foto: Wojtek Radwanski / AFP

Noul guvern al Poloniei se străduiește să ajungă la un compromis cu privire la relaxarea legilor stricte ale țării privind avortul

Polonia a făcut astăzi un pas în direcția relaxării normelor privind avortul, după ce o comisie parlamentară a recomandat dezincriminarea acestei practici în primele 12 săptămâni de sarcină, relatează POLITICO.

Fostul partid de extremă dreapta Lege și Justiție (PiS), care a condus țara timp de opt ani până când a pierdut puterea în alegerile din octombrie anul trecut, a înăsprit normele poloneze privind avortul până la interzicerea aproape totală în 2020 – permițând avortul numai în caz de viol sau incest sau dacă viața femeii este pusă în pericol.

Noul guvern al Poloniei, condus de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, a încercat să orienteze legislația țării într-o direcție mai liberală, inclusiv să relaxeze normele privind avortul, însă dezacordurile din cadrul coaliției au încetinit progresul.

În aprilie, parlamentul a trimis patru propuneri concurente cu privire la modul de relaxare a legilor privind avortul unei comisii speciale de legislatori recent înființate, însărcinată cu elaborarea unui text de compromis.

Astăzi, comisia a adoptat una dintre propuneri și a recomandat parlamentului dezincriminarea completă a asistenței pentru avort în primele 12 săptămâni. Parlamentul polonez va examina această propunere în cursul acestui an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...