G4Media.ro

Scrisoarea lui Einstein prin care îi avertiza pe americani de amenințarea unei…

Photo by AFP

Scrisoarea lui Einstein prin care îi avertiza pe americani de amenințarea unei bombe nucleare naziste, scoasă la licitație cu o valoare estimată la 4 milioane de dolari

O scrisoare de două pagini scrisă de Albert Einstein, care îl avertizează pe Franklin D. Roosevelt – pe atunci președinte al SUA – că Germania nazistă ar putea utiliza cercetarea nucleară pentru a inventa o bombă atomică, va fi scoasă la vânzare de casa de licitații Christie’s în septembrie, cu o valoare estimată la 4 milioane de dolari, notează The Guardian.

Scrisoarea lui Einstein – una dintre cele două pe care fizicianul teoretician le-a redactat împreună cu Leo Szilard, un alt om de știință, într-o cabană de pe țărmul nordic al insulei Long Island din New York – avertiza că guvernul german sprijină în mod activ cercetarea nucleară și că ar putea fabrica „bombe extrem de puternice”, precum cele care au fost utilizate în cele din urmă de SUA la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

El a îndemnat guvernul american să facă același lucru. Iar Roosevelt a răspuns prin formarea unui comitet care a fost un precursor al Proiectului Manhattan condus de J. Robert Oppenheimer, care a construit bombele care au fost aruncate peste Hiroshima și Nagasaki în Japonia, punând capăt celui de-al doilea război mondial și inaugurând era nucleară.

Scrisoarea pe care părintele teoriei relativității generale despre spațiu și timp i-a trimis-o președintelui se află la biblioteca și muzeul Roosevelt din Hyde Park, New York. Însă cea de-a doua versiune – semnată și puțin mai scurtă – este vândută din averea regretatului Paul Allen, co-fondator al Microsoft.

Allen, care a adunat o colecție de artă care a fost vândută recent la Christie’s pentru 1,6 miliarde de dolari, precum și aproape tot ce ține de Jimi Hendrix, a cumpărat scrisoarea de la editorul și candidatul terț la președinție Malcolm Forbes în 2002 pentru 2,1 milioane de dolari. Wall Street Journal a declarat că acesta a fost primul document istoric din secolul al XX-lea care a depășit 1 milion de dolari.

Forbes o achiziționase anterior de la moștenirea lui Szilard.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...