G4Media.ro

Alegeri legislative anticipate Franța: Tamara Volohova, consiliera ruso-franceză a președintelui partidului Reunirea…

Foto: Reunirea Națională

Alegeri legislative anticipate Franța: Tamara Volohova, consiliera ruso-franceză a președintelui partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) și candidat la prim-ministru, Jordan Bardella, îl pune într-o situație dificilă

În timpul dezbaterii televizate de la TF1 între Bardella, prim ministrul în exercițiu Gabriel Attal (Ensemble, confederația centristă pro-prezidențială) și Manuel Bompard, coordonatorul partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), premierul l-a atacat pe președintele RN, spunându-i că a umilit 3,5 milioane de francezi cu dublă cetățenie, prin intenția declarată de a le limita accesul la posturi publice “sensibile”.

Bardella a replicat: „Vreți să puneți un franco-rus la conducerea unei centrale nucleare, asta nu reprezintă o chestiune de interes național pentru dumneavoastră?”, ceea ce s-a dovedit ca un fel de autogol politic, pentru că premierul Attal a continuat, amintind de Tamara Volohova, consilieră a lui Bardella în Parlamentul European care este … franco-rusă. „Ea participă la reuniuni cu ușile închise cu informații confidențiale despre războiul din Ucraina”, a spus el. „Realitatea este că propunerea dumneavoastră nu îi privește pe franco-rușii aflați în funcții importante, este o modalitate de a transmite un mesaj pentru a vă câștiga voturi”, a spus premierul Attal, care a concluzionat: „Tamara este da, Rachida este nu”.

Dar cine este Tamara Volohova? În vârstă de 34 de ani, născută în Ucraina, ea a emigrat în Rusia la vârsta de 17 ani, apoi a făcut studii de comunicare la Strasbourg, în estul Franței, devenind cetățeană a Franței în 2016. Ea a aderat la Frontul Național (predecesorul RN) în 2013, iar în 2022 a candidat în alegerile parlamentare într-o circumscripție din Strasbourg, obținând doar 6,5% din voturi.

În 2019 serviciul intern de informații al Franței (DGSI) a investigat patru politicieni din RN, printre care și Volohova, suspectați a fi agenți de influență ai Rusiei. RN a avut întotdeauna o poziție cel puțin ambiguă fața de Rusia, iar în trecut a obținut chiar un credit din partea unei bănci cu legături rusești. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, RN a fost foarte discret cu privire la poziția sa față de Rusia.

Cazul Volohova este cu atât mai relevant cu cât Bardella și RN au intenția de a legifera, în caz că ajung la putere, abrogarea “dreptului solului” care prevede “Un copil născut în Franța este francez dacă cel puțin unul dintre părinții săi s-a născut acolo.” consacrat în dreptul francez din 1889.

Interesant este faptul că Bardella însuși provine dintr-o familie de imigranți italiană și algeriană, iar Attal este fiul unui evreu de origine algeriană născut la Tel Aviv și al unei mame provenite din familii rusești și grecești, actualul premier fiind botezat creștin-ortodox.

Dezbaterea de marți de la TF1 a arătat incompatibilitatea marcată dintre cele trei blocuri concurente în scrutinul din 30 iunie și 7 iulie, RN, Noul Front Popular (NFP, alianța stângii în care LFI este partidul cel mai bine reprezentat) și Ensemble.

La ora actuală, sondajele de opinie indică intenții de vot de 35 – 37% pentru RN, 28 – 30% pentru NFP și 19 – 21% pentru Ensemble în primul tur de scrutin. Proiecțiile arată că RN va obține în turul al doilea cel mai mare număr de deputați, dar sub majoritatea de 289 de mandate din 577 câte numără Adunarea Națională.

Sistemul electoral majoritar uninominal cu două tururi prevede că din turul întâi sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a sufragiilor exprimate, reprezentând cel puțin un sfert din numărul alegătorilor înscriși în acea circumscripție. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin în care pot accede candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din numărul alegătorilor înscriși sau, dacă sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție, primii doi clasați în turul întâi. În turul doi este declarat ales candidatul care obține cel mai mare număr de voturi exprimate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. francezii pot alege dintre ciuma si holera ! suna cunoscut ?