G4Media.ro

Demonstrațiile din Kenya: Președintele anunță retragerea proiectului de buget

sursa foto: captura video

Demonstrațiile din Kenya: Președintele anunță retragerea proiectului de buget

Președintele kenyan William Ruto a anunțat miercuri că retrage proiectul de buget 2024-25, care include creșteri de taxe și a fost sursa unui puternic protest în țară, care a degenerat marți în violențe mortale, transmite agenția AFP.

„După ce am ascultat cu atenție poporul kenyan, care a spus sus și tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest proiect de lege a finanțelor 2024, îmi plec capul și nu voi promulga proiectul de lege a finanțelor 2024, care va fi, prin urmare, retras”, a declarat William Ruto într-un discurs, a doua zi după ce manifestațiile împotriva proiectului s-au soldat cu 22 de morți, potrivit organismului oficial pentru drepturile omului.

Mişcarea ”Occupy Parliament” a fost lansată pe reţele de socializare imediat după prezentarea în Parlament, la 13 iulie, a unui proiect al bugetului aferent perioadei 2024-2025 care prevede introducerea un or noi taxe – inclusiv o TVA de 16% la pâine şi o taxă anuală de 2,5% impusă vehiculelor particularilor.

În pofida faptului că Guvernul a anunţat la 18 iunie faptul că-şi retrage cea mai mare parte a măsurilor prevăzute, mişcarea a mobilizat cu mult dincolo de ”generaţia Z” – tineri născuţi după 1997 -, transformându-se într-o contestare largă a politicii preşedintelui Ruto.

Guvernul kenyan a argumentat că aceste taxe sunt necesare pentru a asigura o marjă de manevră Kenyei, puternic îndatorată.

Kenya, o ţară din Africa de Est cu aproximativ 52 de milioane de locuitori, este locomotiva economică a acestei regiuni.

Însă ea a înregistrat în mai o inflaţie de 5,1% în decurs de un an şi scumpire a produselor almentare şi carburanţilor de 6,2% şi, respectiv, 7,8%, potrivit Băncii centrale kenyene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...