G4Media.ro

Bulgaria vizează anul 2026 pentru adoptarea monedei euro, afirmă ministrul de finanțe

Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Bulgaria vizează anul 2026 pentru adoptarea monedei euro, afirmă ministrul de finanțe

Bulgaria se așteaptă să adopte moneda euro la începutul anului 2026, mai degrabă decât la jumătatea anului viitor, așa cum s-a prognozat anterior, a declarat viceprim-ministrul și ministrul interimar al finanțelor, Ludmila Petkova, scrie Novinite.

Ea a subliniat nevoia de timp tehnologic pentru a îndeplini criteriul final pentru adoptarea euro. După aceasta, trebuie solicitate noi rapoarte de convergență de la Bruxelles și Frankfurt pentru a asigura o dată pentru intrarea în zona euro.

Petkova a explicat că, odată ce Bulgaria îndeplinește criteriul inflației, este nevoie de timp pentru ca Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană să pregătească rapoartele de convergență. Acestea sunt urmate de un proiect de decizie din partea Consiliului și de aprobarea unanimă din partea statelor membre ale zonei euro. De exemplu, dacă raportul este gata până în martie sau aprilie, cele două sau trei luni rămase până la 1 iulie sunt insuficiente pentru a pregăti țara pentru o tranziție lină la moneda euro.

În prezent, Bulgaria nu îndeplinește criteriul inflației pentru aderarea la zona euro, cu o rată medie anuală a inflației de 5,1%. În ciuda reducerilor de la 13% în 2022 și de la 8,6% anul trecut, scăderea nu este încă suficientă. Valoarea de referință se situează la 3,3%, calculată prin media celor mai scăzute rate din Danemarca, Belgia și Țările de Jos, la care se adaugă apoi 1,5 puncte procentuale.

Atât guvernul interimar, cât și Banca Centrală Europeană anticipează că Bulgaria va îndeplini acest criteriu până la sfârșitul anului. După atingerea acestui obiectiv, Bulgaria va solicita un raport de convergență extraordinar. Prim-ministrul interimar Dimitar Glavchev a confirmat la reuniunea Consiliului de Miniștri că se așteaptă ca Bulgaria să îndeplinească toate criteriile, inclusiv stabilitatea prețurilor, până la sfârșitul anului, după care va solicita rapoartele necesare pentru a demonstra că este pregătită pentru aderarea la zona euro.

La aceeași reuniune, Consiliul de Miniștri a adoptat proiectul de lege privind adoptarea monedei euro în Bulgaria. Petkova a subliniat importanța protecției consumatorilor, asigurând o reevaluare precisă și împiedicând creșterea artificială a prețurilor, ceea ce este esențial pentru consumatori.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...