G4Media.ro

Un teren al Radio Vatican, plin de antene radio puternice, va fi…

captura video: Vatican Media

Un teren al Radio Vatican, plin de antene radio puternice, va fi ocupat de panouri solare care vor alimenta Vaticanul cu energie

Papa Francisc a decretat miercuri că o zonă din nordul Romei, mult timp sursă de controverse din cauza undelor electromagnetice emise de turnurile Radio Vatican de acolo, va găzdui acum un câmp de panouri solare pentru a alimenta Vaticanul, scrie AP.

Invocând angajamentul Vaticanului în tratatele ONU privind clima de a reduce emisiile de carbon, Francisc a însărcinat o comisie formată din oficiali ai Vaticanului cu dezvoltarea fermei solare de la Santa Maria di Galeria. Într-un decret, Francisc a afirmat că energia solară generată va fi suficientă pentru a alimenta nu numai operațiunile radio de acolo, ci și statul Vatican.

Amplasamentul Santa Maria di Galeria, cu o suprafață de 430 de hectare, care se bucură de statut extrateritorial, a fost inaugurat în 1957 ca bază pentru Radio Vatican. La acea vreme, radiodifuzorul papei transmitea știri catolice și de la Vatican în zeci de limbi din întreaga lume prin intermediul a peste 20 de antene radio cu unde scurte și medii.

Pe măsură ce zona, cândva rurală, situată la aproximativ 35 de kilometri nord de Vatican, a devenit mai dezvoltată, locuitorii au început să se plângă de probleme de sănătate, inclusiv de cazuri de leucemie infantilă, pe care le-au pus pe seama undelor electromagnetice generate de turnuri. Vaticanul a insistat mult timp că nu există nicio legătură cauzală.

În anii 1990, rezidenții au dat în judecată oficialii Radio Vatican, susținând că emisiile depășeau limita legală italiană, dar instanța a aprobat emițătorul. În 2012, Vaticanul a anunțat că va reduce la jumătate orele de transmisie de la fața locului, nu din cauza unor probleme de sănătate, ci din cauza progreselor tehnologice de reducere a costurilor în domeniul difuzării pe internet.

În ultimii ani, Vaticanul a încercat să își compenseze amprenta globală de carbon, pe măsură ce papii ecologiști au făcut din grija pentru mediu o prioritate. În timpul Papei Benedict al XVI-lea, Vaticanul a instalat un acoperiș cu panouri solare pe sala sa principală de audiențe și a acceptat o „pădure climatică” donată în Ungaria pentru a-și compensa emisiile.

În timpul Papei Francisc, care a scris o întreagă enciclică despre necesitatea de a avea grijă de creația lui Dumnezeu, Vaticanul a început să își înlocuiască parcul auto cu vehicule electrice, ca parte a unui plan general, „Conversia ecologică 2030”, care își propune să urmărească proiecte și tehnologii durabile și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în orașul-stat de 44 de hectare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...