G4Media.ro

Cancelarul german Olaf Scholz critică UE pentru incapacitatea de a încheia acorduri…

Sursa foto: European Council

Cancelarul german Olaf Scholz critică UE pentru incapacitatea de a încheia acorduri comerciale: Spun foarte clar că nu sunt mulțumit de rezultatele politicii comerciale a Uniunii Europene

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat miercuri politica comercială a Uniunii Europene, îndemnând Bruxelles-ul să accelereze negocierile privind acordurile de liber schimb, relatează Politico

Afirmația lui Scholz, care a fost rostită într-un discurs adresat legislatorilor germani în ajunul unui summit al UE, a venit în contextul în care liderii blocului discută despre cine va ocupa posturile de conducere la Bruxelles în urma câștigurilor obținute de dreapta politică protecționistă în alegerile europene din această lună.

„Spun foarte clar aici că nu sunt mulțumit de rezultatele politicii comerciale a Uniunii Europene”, a declarat cancelarul social-democrat. „Ceva trebuie să se schimbe radical”.

Comentariile lui Scholz reflectă îngrijorarea sa cu privire la slăbiciunea prelungită a Germaniei ca cea mai mare economie și putere industrială a blocului comunitar. Țara a intrat în ape tulburi de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, un eveniment care a afectat puternic economia sa dependentă de exporturi, provocând prăbușirea lanțurilor de aprovizionare, scăderea cererii globale și creșterea prețurilor la energie.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o creștere de 0,9 % în Germania în acest an, sub nivelul de 1,4 % pe care îl preconizează pentru economiile avansate în general.

Bruxelles-ul hotărăște în numele celor 27 de țări membre ale UE în negocierile comerciale – însă poziția favorabilă comerțului a birocraților săi nu este apreciată în unele capitale europene, președintele francez Emmanuel Macron fiind un sceptic recunoscut, iar noua coaliție olandeză condusă de Geert Wilders adoptând o poziție similară.

„Nu am cedat Uniunii Europene competența noastră în materie de politică comercială și acorduri comerciale pentru a nu încheia niciun acord, ci mai degrabă pentru a ne asigura că aceste acorduri sunt mai eficiente, mai mari și mai rapide”, a declarat Scholz.

Liderul german a semnalat relațiile comerciale dificile cu Indonezia, India și blocul sud-american Mercosur.

Negocierile cu toate cele trei au stagnat – deși nu este imediat evident că Scholz a atribuit vina în direcția corectă.

Indonezia este sceptică cu privire la condițiile de mediu pe care UE le atașează acordurilor comerciale; India s-a arătat mai puțin interesată de încheierea unui acord înainte de recenta alegere a prim-ministrului Narendra Modi pentru un al treilea mandat; iar Franța a condus o campanie pentru a opri acordul Mercosur, care a fost elaborat timp de două decenii.

Scholz se confruntă cu negocieri complicate și pe plan intern.

„Vom prezenta proiectul de buget în iulie”, a declarat cancelarul în discursul său în Bundestag, referindu-se la gaura bugetară a țării, estimată la 40 de miliarde de euro.

Supraviețuirea guvernului Scholz ar putea depinde de capacitatea partidelor care îl compun de a ajunge la un acord bugetar fără o ciocnire majoră după rezultatele slabe de la alegerile europene, în care cei trei membri ai coaliției de stânga din Germania au obținut împreună doar 31% din voturi.

„Mai multă securitate. Mai multă coeziune. Mai multă creștere economică. Acestea sunt prioritățile pentru țara noastră. Dar acestea sunt, de asemenea, prioritățile pentru Uniunea Europeană”, a declarat Scholz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...