G4Media.ro

Premierul italian Giorgia Meloni avertizează cu privire la „majoritatea fragilă” pentru un…

sursa foto: Captura video

Premierul italian Giorgia Meloni avertizează cu privire la „majoritatea fragilă” pentru un nou mandat al Ursulei von der Leyen la șefia CE

Giorgia Meloni a avertizat că Ursula von der Leyen are doar o „majoritate fragilă” pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, cu excepția cazului în care un acord de distribuire a funcțiilor de conducere ale blocului ia în considerare cererile Romei, scrie Financial Times.

Meloni a vorbit înainte de summitul UE de joi, care urmează să decidă repartizarea funcțiilor de conducere. Prim-ministrul italian a criticat un grup de șase lideri europeni de centru pentru încheierea unui acord care a exclus-o pentru a doua oară.

Meloni a numit consensul la care s-a ajuns fără conservatorii și reformiștii europeni (ECR) de dreapta dură „o greșeală” și a avertizat că persoanele nominalizate sunt „destinate să aibă dificultăți în legislatura europeană”.

Von der Leyen trebuie să obțină sprijinul celor 27 de lideri ai UE și apoi o majoritate în Parlamentul European pentru a rămâne în funcție. ECR este în prezent al treilea grup ca mărime în legislativul UE după alegerile de la începutul acestei luni.

Criticile liderului italian au venit la o zi după ce oficialii care reprezintă cele trei grupuri politice centriste din Europa au convenit asupra nominalizărilor pentru funcțiile de conducere ale blocului, în cadrul unor negocieri la care Meloni nu a participat.

Alături de von der Leyen, lista îi include pe fostul prim-ministru portughez António Costa – un social-democrat – ca viitor președinte al Consiliului European și pe prim-ministrul liberal al Estoniei, Kaja Kallas, ca șef al diplomației blocului.

Excluderea lui Meloni marchează a doua oară când aceasta a fost marginalizată, după ce liderii care reprezintă aceleași trei grupuri centriste, inclusiv francezul Emmanuel Macron și germanul Olaf Scholz, au venit cu nume în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, înaintea unui summit informal, la începutul acestei luni.

Un diplomat UE a declarat că procesul părea să „aibă intenția politică de a dori să demonstreze că Meloni nu este centrală ca forță politică”.

Vorbind miercuri în Bundestag, Scholz a declarat că speră la un acord rapid între liderii europeni cu privire la trio-ul de nominalizați.

„Acestea sunt numiri bune și o decizie clară pentru un viitor european bun”. a declarat Scholz. „Sper foarte mult să ajungem la un acord în această privință la summitul UE. Nu ne putem permite niciun impas în vremuri atât de dificile. Oamenii nu vor să vadă o dispută pe tema locurilor de muncă, ci vor ca instituțiile lor europene să funcționeze rapid.”

Cu toate acestea, Meloni a promis să lupte împotriva „conventio ad excludendum” – sau a procesului decizional de excludere – și să continue să urmărească obținerea unui post influent în Comisie pentru Italia.

„Am cerut și vom cere din nou o schimbare de ritm politic în conformitate cu mesajul dat de alegeri”, a declarat ea.

Meloni a remarcat că grupul ECR a depășit grupul liberal Renew al lui Macron ca a treia cea mai mare familie politică din Parlamentul European și, în mod istoric, i s-ar fi acordat un cuvânt de spus cu privire la funcțiile de conducere.

Ea și-a acuzat colegii lideri europeni că au schimbat procesul într-un mod antidemocratic, deoarece „al treilea grup de astăzi este un grup care nu este plăcut de ceilalți”.

Cu toate acestea, ea se confruntă cu o revoltă în cadrul ECR din partea partidului polonez Lege și Justiție. Acesta a fost nevoit să amâne un vot pentru a-l numi din nou pe eurodeputatul său Nicola Procaccini în funcția de lider al grupului.

Polonezii amenință că vor demisiona dacă nu primesc o conducere comună și alte roluri proeminente, potrivit a două persoane informate cu privire la această chestiune. Aceștia s-ar putea alătura partidului premierului eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, și ar putea lua cu ei mai mulți eurodeputați cehi, relegând ECR pe locul patru.

Împreună, voturile Partidului Popular European de centru-dreapta, ale social-democraților și ale liberalilor i-ar oferi teoretic lui von der Leyen aproximativ 410 locuri, peste majoritatea de 361 necesară pentru un al doilea mandat. Însă, din punct de vedere istoric, aproximativ 10 % dintre deputații europeni dezertează în cadrul votului secret – ceea ce ar lăsa o marjă strânsă pentru realegerea lui von der Leyen.

Sprijinul celor 24 de eurodeputați din partidul Frații Italiei al lui Meloni i-ar oferi lui von der Leyen o pernă mai confortabilă. Dar se crede că prețul sprijinului lui Meloni ar fi un portofoliu economic de rang înalt – un lucru căutat și de inamicul ei, Macron.

O alternativă pentru von der Leyen ar fi să se adreseze Verzilor, care au peste 50 de eurodeputați și au declarat că vor vota pentru ea dacă va continua politicile ambițioase privind schimbările climatice.

În drum spre Bruxelles, Meloni a declarat că va lucra „pentru a se asigura că națiunea noastră este cel mai bine reprezentată în pozițiile de vârf ale Uniunii Europene”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...