G4Media.ro

„Una dintre cele mai mari fraude globale din istorie”: Statele Unite oferă…

Captura X

„Una dintre cele mai mari fraude globale din istorie”: Statele Unite oferă 5 milioane de dolari pentru localizarea “Reginei cripto”

A fost văzută ultima dată debarcând dintr-un zbor în Atena, Grecia, pe 25 octombrie 2017. De atunci, Ruja Ignatova a fost inculpată contumacie absență și inclusă pe lista celor mai căutați zece fugari a FBI. Miercuri, 26 iunie, Statele Unite au anunțat că oferă o recompensă de până la 5 milioane de dolari (4,6 milioane de euro) pentru informații care conduc la arestarea “Reginei criptomonedelor”, o germană de origine bulgară, scrie boursorama.com.

„Ea este căutată în Statele Unite și în Germania pentru implicarea sa într-una dintre cele mai mari fraude globale din istorie”, cu un prejudiciu estimat la peste 4 miliarde de dolari, a declarat ambasadorul SUA la Sofia, Kenneth Merten, într-o conferință de presă.

Inculpată în octombrie 2017, femeia, acum în vârstă de 44 de ani, s-a deplasat la Atena „pentru a scăpa de arest”, a amintit el. Anchetatorii i-au pierdut apoi urma, iar în 2022 ea a fost inclusă pe lista FBI a celor mai căutați zece fugari. Detalii vor fi furnizate „cetățenilor care doresc să furnizeze informații anonime pentru a ne ajuta în anchetă”, care se desfășoară în colaborare cu autoritățile bulgare, a adăugat diplomatul.

China, Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu…

Ruja Ignatova a fondat criptomoneda OneCoin la Sofia în 2014, cu intenția de la bun început de a capta o parte din fondurile plasate de utilizatori, potrivit actului de acuzare. De fapt, odată ce fondurile au fost convertite, era practic imposibil să fie recuperate.

Creatorii OneCoin ofereau credite suplimentare utilizatorilor care recrutau alte persoane, încurajând extinderea rapidă a societății. Investitorii din multe țări, din China până în Statele Unite, Europa și Orientul Mijlociu, au fost înșelați.

La câțiva ani de la deschiderea anchetei, Bulgaria va începe procesul de organizare a unui proces în contumacie împotriva „reginei cripto”, ceea ce va permite lansarea procedurilor de confiscare a bunurilor sale în valoare de peste 10 milioane EUR, a declarat procurorul general Borislav Sarafov.

Fratele său Konstantin Ignatov, care a preluat conducerea platformei OneCoin, a fost arestat în 2019 în Los Angeles. El a pledat vinovat și a fost eliberat în martie 2024.

Cofondatorul platformei, Sebastian Greenwood, care a fost extrădat de Thailanda, a fost condamnat anul trecut de justiția americană la 20 de ani de închisoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...