G4Media.ro

Un rabin ultra-ortodox sefard de frunte respinge compromisul privind recrutarea studenților ultra-ortodocși…

Foto: Captură video

Un rabin ultra-ortodox sefard de frunte respinge compromisul privind recrutarea studenților ultra-ortodocși în armata israeliană și afirmă că nici măcar cei care nu studiază Tora nu trebuie să se înroleze

„Este interzis pentru cei care nu studiază să meargă în armată. Cei care o fac vor ajunge să încalce Șabatul”, a declarat marți la Radio Kol Baramah rabinul Moshe Maya, membru de rang înalt al Consiliului Înțelepților Torei din Shas, partidul ultra-ortodox sefard/oriental, în urma hotărârii Curții Supreme de Justiție care a ordonat armatei să înceapă recrutarea haredimilor (ultra-ortodocși) scutiți până acum, relatează Times of Israel.

Exceptarea prin decret guvernamental pe care instanța a declarat-o nulă se aplică anual la zeci de mii de studenți la yeshive, seminare religioase. De asemenea, se crede că mii de haredim care nu frecventează efectiv yeshiva primesc scutiri sub pretexte false.

Declarația lui Moshe Maya vine după hotărârea judecătorească istorică cu privire la o problemă-cheie care, timp de decenii, a divizat societățile haredi și seculare. Nevoile de recruți ale armatei în războiul cu Hamas și în conflictul iminent cu Hezbollah au scos în evidență problema recrutării haredimilor.

Deși se așteaptă ca hotărârea să ducă la recrutarea a numai aproximativ 3 000 de haredim în perioada imediat următoare, deoarece armata nu are capacitatea de a integra mai mulți în acest moment, se așteaptă ca numărul acestora să crească.

Comentariile lui Maya au reflectat teama din unele cercuri ultra-ortodoxe că serviciul militar, chiar și cel adaptat nevoilor specifice ale comunității, va pune în pericol comunitatea prin expunerea tinerilor la cultura din exterior și prin faptul că îi va determina să se amestece cu societatea non-Haredi.

În interviul de marți, Maya a repetat pozițiile subliniate într-o scrisoare pe care a semnat-o împreună cu alți rabini Shas de vârf în aprilie.

Scrisoarea rabinilor, care fac toți parte din Consiliul Shas al înțelepților Torei, autoritatea supremă a mișcării reprezentată de partidul Shas în Knesset, a expus o divergență între vechea gardă a mișcării și eșalonul politic mai tânăr și mai pragmatic.

Unii membri ai Shas au sugerat mobilizarea celor care nu sunt înscriși cu normă întreagă la yeshiva ca un posibil compromis.

Maya, un fost deputat Shas în vârstă de 85 de ani, a exprimat în interviu opinia comună în cercurile Haredi că studiul Torei și rugăciunile pentru soldații și ostaticii israelieni constituie o contribuție majoră la efortul de război.

„Dacă nu ar fi fost studenții Torei, ar fi existat mult mai multe fatalități”, a declarat Maya pentru Kol Baramah. „Ne rugăm și vărsăm nenumărate lacrimi pentru soldați, ca ostaticii să se întoarcă. Rolul nostru în război este să studiem și să studiem, iar Cel Atotputernic îi va lovi pe dușmanii noștri cu moleșeală, slăbiciune și frică.”

În luna martie a acestui an, rabinul șef sefard al Israelului (numit în funcție de guvern și fără legături oficiale cu partidul Shas), Yitzhak Yosef, a spus: „Dacă ne obligați să mergem în armată, ne vom muta cu toții în străinătate”.

Mulți promotori ai unei mai mari participări a haredimilor la purtarea poverii serviciului național speră la o mai mare flexibilitate în această privință în societatea ultraortodoxă sefardă/orientală (a evreilor proveniți cu precădere din țările musulmane), care este considerată mai puțin insulară decât omologi săi așkenazi (europeni). Yanki Deri, fiul lui Aryeh Deri, liderul fracțiunii Shas din Knesset, s-a înrolat în Forțele de Apărare ale Israelului în noiembrie, la câteva săptămâni după declanșarea războiului cu Hamas la 7 octombrie. Shas, care are 11 deputați, face parte din coaliția de guvernare a premierului Benjamin Netanyahu, alături de partidul Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) cu 7 deputați. Fără acești 18 deputați, coaliția de dreapta și extrema dreaptă își pierde majoritatea de 64 de mandate în Knesset-ul cu 120 de deputați.

Războiul în curs a necesitat înrolarea a sute de mii de rezerviști, unii dintre ei pentru mai multe perioade, deoarece armata a constatat o lipsă de personal.

Încă de la începutul său, războiul a declanșat o escaladare a ostilităților cu mișcarea islamistă șiită Hezbollah în nordul țării, despre care Israelul a avertizat că poate duce la un război total. Frontul de nord, care necesită deja desfășurarea neobișnuită a rezerviștilor și a trupelor din serviciul regulat, ar necesita o convocare și o redistribuire semnificativă a rezerviștilor în cazul în care se ajunge la un război.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a adoptat marți o poziție fermă atunci când a declarat că ministrul apărării, Yoav Gallant, și alți politicieni din coaliție ar comite „trădare împotriva trupelor Forțelor de apărare ale Israelului” dacă guvernul nu respectă hotărârea Curții Supreme de Justiție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se rezolva coalitia si ajunge Bibi la puscarie

  2. Dacă erau niște pacifiști, îi înțelegeam că nu vor să se implice, însă ei sunt cei mai mari promotori ai războiului.

  3. mai citeste . sunt (ortodocsi) alungati de (judaici), de musulmani (din spania), sunt din europa(ibericii au devenit imperiu din banii lor). Care au mai ramas au fugit in israel. poate ca sunt unii dintre cei mai buni crestini. si tora si coranul si biblia spun sa nu ucizi. astia cred ca sunt singurii care prefera sa moara decat sa riposteze. citeste tora, coranul, biblia si vezi daca nu e aceealasi sfat „sa iti iubesti aproapele”. si vezi daca astia saracii au avut vre-un jihad sau cruciada. fiecare interpretam cum vrem.

    • Eronat: mulți dintre acești evrei nu provin din Spania sau Portugalia, de aceea sunt numiți Orientali (Mizrahim). De pildă evreii originari din Irak, care reprezintă probabil cea mai veche Diasporă evreiască fiind urmașii celor deportați în Babilon în 586 înaintea erei actuale de către Nabucodonosor după distrugerea primului templu de la Ierusalim. Apariția ultra-ortodocșilor sefrazi/orientali e un fenomen nou, o „așkenazizare” a sefarzilor, nu mai vechi de 40 – 50 de ani. De altfel, portul de pălărie și caftane negre este de origine așkenază și a fost preluat de liderii Shas treptat după înființarea partidului în 1983. A propos, ați citit cumva Tora și Koranul sau practicați sportul național românesc, vorbitul după ureche?