G4Media.ro

UE și Ucraina vor semna joi un pact de securitate

Sursa foto: European Parliament / DAINA LE LARDIC

UE și Ucraina vor semna joi un pact de securitate

Uniunea Europeană și Ucraina sunt așteptate să semneze joi un acord de securitate prin care Bruxelles-ul va continua să acorde ajutor Kievului în următorii ani, transmite agenția Reuters.

Textul va stabili angajamentul UE de a ajuta Ucraina în domeniile securității și apărării, inclusiv livrări de arme, formare militară, cooperare în industria de apărare și deminare, potrivit unui proiect de acord consultat de Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să semneze pactul la summitul UE de la Bruxelles de joi și vineri. Deși vizita sa nu a fost anunțată oficial, diplomații au declarat că Zelenski este așteptat să participe la summit.

Proiectul de document al UE precizează că angajamentele asumate vor rămâne în vigoare „pe măsură ce Ucraina își continuă drumul către (aderarea la UE)” și că acestea vor fi revizuite cel târziu peste zece ani.

Textul nu precizează valoarea sau volumul ajutorului. Acesta precizează că, în acest an, UE a acordat 5 miliarde EUR unui fond creat pentru a finanța ajutorul militar acordat Ucrainei.

„Creșteri anuale comparabile ar putea fi avute în vedere până în 2027”, se arată în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...