G4Media.ro

Un fost polițist condamnat pentru corupție și reabilitat a ajuns șeful filialei…

control, iscir Foto: Facebook ISCIR

Un fost polițist condamnat pentru corupție și reabilitat a ajuns șeful filialei Cluj a instituției de stat care autorizează toate instalațiile industriale sub presiune / Conducerea ISCIR refuză să facă public CV-ul și studiile de specialitate ale noului șef

Un fost polițist condamnat și reabilitat a ajuns pe o funcţie de conducere într-o instituţie publică de importanţă strategică: Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), cea care autorizează toate instalaţiile industriale sub presiune şi le garantează siguranţa.

Este vorba despre un fost agent de poliţie de la structura din Bihor a Direcţiei Generale de Protecţie Internă din subordinea Ministerului de Interne, George Botto, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare în 2014 pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant cu o tranşă dintr-o mită de 39.000 euro cerută de la un evazionist, pentru a-i convinge pe ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice să-i claseze acestuia dosarele. El a fost prins în flagrant împreună cu Loredana Coste, la acel moment psiholog al Poliţiei Bihor.

Botto a fost angajat în ISCIR în februarie, acest an, în urma unui concurs pentru ocuparea funcţiei de consilier gradul 1 la Biroul Control al Inspectoratului Teritorial Oradea, concurs la care a candidat singur. Era reabilitat, deci nu mai avea interdicţie de a mai candida pentru a lucra într-o instituţie publică. Câteva săptămâni mai târziu, era deja şef peste Serviciul Teritorial Cluj, fără concurs sau examen, doar printr-o dispoziţie a inspectorului de stat şef al ISCIR, Cristian Matei, funcţie în care se află şi în prezent.

Deşi căutat de reporterul G4Media în mai multe rânduri, telefonic şi prin sms-uri, George Botto a refuzat să facă vreo declaraţie pe marginea subiectului. Şeful ISCIR, Cristian Matei, s-a rezumat să comunice doar că Botto a fost încadrat „urmare a unui concurs”, ca „angajat cu contract individual de muncă în cadrul IT ISCIR Oradea”, ignorând întrebarea despre calităţile şi studiile care l-au recomandat pe ex-poliţist pentru funcţia de conducere.

Cheltuieli la ISCIR

Potrivit datelor oficiale consultate de G4Media, pe care reprezentanţii ISCIR au refuzat să le comenteze, în ultimele 4 luni, instituţia a cheltuit peste 1,8 milioane lei pentru achiziţia directă a unor servicii care ridică semne de întrebare.

Pe 26 martie, ISCIR a achitat 54.000 euro unei firme de apartament din Braşov, Tie Consulting SRL, pentru servicii de consultanţă în gestionarea resurselor umane în „diagnoza de climat organizațional”.

Pe 17 aprilie, Inspecţia a plătit firmei Consultant AA – Broker de asigurare aproape 150.000 euro, împărţiţi în mai multe contracte încheiate prin atribuire directă, pentru 4 tipuri de asigurări private, inclusiv servicii de „asigurări manageriale / răspunderea civilă a angajatorului” şi servicii de asigurări medicale private pentru personalul de conducere.

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) garantează funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor industriale, inclusiv a celor de tip GPL, cum sunt cele care au provocat exploziile de la Crevedia. Aflată în subordinea Ministerului Economiei, ISCIR este împărţită în 12 structuri teritoriale: București, Bacău, Brașov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiești, Sibiu, Timișoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cum? Se intampla asa ceva in Cluj? In cel mai fericit oras din Romania? Unde totul este perfect sub obladuirea lui Boc si a Untold-ului?!