G4Media.ro

Evreii din Roma sunt indignați după apariția unor clipuri ce arată antisemitism…

Sursa foto: Piero CRUCIATTI / AFP

Evreii din Roma sunt indignați după apariția unor clipuri ce arată antisemitism în mișcarea de tineret a partidului Giorgiei Meloni

Comunitatea evreiască din Roma a cerut prim-ministrului Giorgia Meloni să pedepsească membrii aripii de tineret a partidului său care au fost înregistrați făcând comentarii antisemite și pro-fasciste în cadrul unei investigații media sub acoperire, scrie Reuters. Un reporter de la ziarul online Fanpage s-a infiltrat în Gioventu Nazionale, mișcarea de tineret a Fraților Italiei ai lui Meloni, și a înregistrat videoclipuri în care membrii se declarau fasciști și strigau sloganul nazist „Sieg Heil”.

Fanpage a publicat clipuri în care membrii Tineretului Național scandează „Duce” – o referire la Benito Mussolini – și se laudă cu legăturile lor familiale cu figuri istorice legate de terorismul neofascist.

Ancheta a arătat, de asemenea, că un membru al Gioventu Nazionale o batjocorește pe senatoarea Ester Mieli, de la Frații Italiei, pentru originea sa evreiască, și a publicat discuții pe platformele de mesagerie în care militanții țintesc minoritățile etnice. Fanpage a difuzat expunerea sa în două tranșe, a doua miercuri.

„Comunitatea Evreilor din Roma condamnă imaginile rușinoase de rasism și antisemitism care au apărut în urma investigației Fanpage”, a scris joi președintele grupului, Victor Fadlun, pe contul său de socializare X.

Fadlun și-a oferit sprijinul senatorului Mieli și a îndemnat Frații Italiei să ia „măsurile corespunzătoare”, afirmând că este „imperativ ca societatea și instituțiile” să reacționeze ferm împotriva urii și discriminării.

Frații Italiei au declarat că membrii grupului de tineri au folosit un limbaj „inacceptabil”, „incompatibil cu valorile” partidului și au promis să îi pedepsească pe cei responsabili. Cu toate acestea, a criticat modul în care au fost surprinse imaginile, deoarece reporterul era sub acoperire.

Doi membri ai Tineretului Național au demisionat joi, inclusiv unul care și-a exprimat dorința într-o discuție pe WhatsApp de a vota „pentru Mussolini de trei ori” la alegerile europene și a făcut remarci derogatorii despre persoanele de culoare.

Un alt membru a postat într-un grup de chat: „Evreii sunt o rasă și îi disprețuiesc”, scrie The Guardian.

Cotidianul italian la Repubblica a relatat joi că doi dintre membrii implicați în anchetă au demisionat din funcțiile lor.

Frații Italiei își trage rădăcinile din Mișcarea Socială Italiană (MSI), formată în 1946 ca moștenitoare directă a mișcării fasciste a lui Benito Mussolini, care a condus Italia timp de peste 20 de ani.

Meloni a condamnat în repetate rânduri legile rasiste și antievreiești promulgate de dictator în 1938 și a încercat să transforme partidul său într-o forță conservatoare dominantă. Ea a ignorat însă numeroasele apeluri de a se declara „antifascistă”, iar criticii săi spun că nu a reușit până acum să marcheze pe deplin distanța față de neofascism.

Președintele Senatului, Ignazio La Russa, membru fondator al Fraților Italiei, obișnuia să își expună colecția de suveniruri Mussolini încă din 2018.

Giovanni Donzelli, deputat al partidului Frații Italiei, a declarat joi: „Reiterăm, în Frații Italiei nu există loc pentru rasiști, extremiști și antisemiți. Declarațiile auzite în videoclipurile diseminate care arată membri ai partidului nostru folosind un limbaj incompatibil cu valorile mișcării noastre politice sunt inacceptabile, în ciuda contextului în care au fost surprinse și distribuite.”

Înființată în 2014, Tineretul Național are mii de membri și susține că este „cea mai importantă mișcare de tineret dintre partidele italiene”. În decembrie, Meloni a mulțumit tinerilor susținători ai partidului său la un festival al partidului, spunând: „Aceasta este ceea ce mulți ne invidiază, faptul că avem tineri care încă mai cred în politică și în militantism. Este rar; este neprețuit”.

Meloni s-a distanțat întotdeauna de fascism, declarând în 2022 că dreapta italiană a „predat fascismul istoriei”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...