G4Media.ro

Școlile pot decide cu acordul majorității simple a părinților, dar și a…

Photo by FRED DUFOUR / AFP

Școlile pot decide cu acordul majorității simple a părinților, dar și a angajaților să instaleze sisteme de supraveghere audio-video

A fost adoptat proiectul de OUG, vineri, 28 iunie, document ce prevede că unitățile de învățământ preuniversitar vor avea nevoie de acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a salariaților pentru a instala sisteme de supraveghere audio-video, pentru a asigura paza și protecția și pentru a preveni acte de violență.

Același proiect prevede, în privința supravegherii audio-video, că „în situații excepționale”, cu risc crescut de violență în școli, pot fi instalate sisteme de supraveghere „doar cu informarea persoanelor vizate”. Excepția fusese inclusă în proiectul de ordonanță după primul val de consultări, în primăvară. Majoritatea prevederilor incluse atunci în proiect au fost păstrate în varianta finală.

O prevedere din versiunile preliminare, ce stipula că încălcarea normelor privind datelor personale constituie abatere disciplinară sancționabilă conform legii, dispare cu totul din proiectul final. Prevederea spunea că „încălcarea normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, de către angajații unității de învățământ preuniversitar, constituie și abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor prezentei legii”.

În versiunea proiectului intrat pe agenda ședinței de guvern din 28 iunie, OUG prevede, în plus față de acele propuneri adoptate în urma consultărilor, că, în termen de 90 de zile de la data intrării ei în vigoare, Ministerul Educației elaborează instrucțiuni aprobate prin ordin al ministrului privind monitorizarea audio-video în școli.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează