G4Media.ro

Și dacă Joe Biden ar arunca prosopul?

sursa foto: Facebook/ Kamala Harris

Și dacă Joe Biden ar arunca prosopul?

Prestația dezastruoasă a lui Joe Biden în fața lui Donald Trump de joi a alimentat speculațiile potrivit cărora președintele democrat în vârstă de 81 de ani, care candidează pentru un nou mandat în noiembrie, ar putea arunca prosopul, scrie agenția AFP.

Un astfel de scenariu, în prezent foarte puțin probabil, ar arunca Statele Unite într-o perioadă de mare incertitudine.

Iată câteva explicații.

De ce s-ar întâmpla acest lucru?

Joe Biden, cel mai în vârstă președinte american în funcție, a ratat o ocazie crucială de a asigura milioane de alegători de vitalitatea și sănătatea sa în timpul primei dezbateri a campaniei.

Pe scenă, liderul democrat a părut de multe ori confuz.

Cererile de retragere din partea unor democrați care au preferat anonimatul s-au răspândit în presă imediat după terminarea dezbaterii.

Joe Biden repetă în mod regulat că el este candidatul cel mai calificat, în ciuda sondajelor care arată că alegătorii sunt descurajați de vârsta sa.

Vineri, la un miting în Carolina de Nord, el a repetat că intenționează să „câștige” alegerile din noiembrie.

„Nu mai dezbat la fel de bine ca înainte”, a recunoscut el, dar „știu cum să fac treaba”.

Cum?

Totuși, dacă Joe Biden ar arunca prosopul, procesul de înlocuire ar fi puțin mai tehnic.

Președintele a fost deja desemnat drept candidatul democrat la președinție în urma unei serii de alegeri primare desfășurate între ianuarie și iunie. În teorie, el ar trebui, prin urmare, să fie înscăunat la convenția partidului de la Chicago.

Dacă Joe Biden s-ar retrage din cursă înainte de acest eveniment major, programat pentru mijlocul lunii august, ultimul cuvânt ar reveni delegaților partidului, 3 900 de persoane cu profiluri foarte variate, dintre care majoritatea sunt complet necunoscute publicului larg.

Ar fi apoi „genul de convenție în care toate pariurile sunt deschise”, fiecare tabără încercând să își promoveze candidatul, spune Elaine Kamarck, cercetător la Brookings Institute, într-o notă recentă.

Un scenariu mai mult sau mai puțin comparabil a apărut pentru democrați pe 31 martie 1968, când președintele Lyndon B. Johnson a anunțat public că nu va candida pentru un al doilea mandat, în plin război din Vietnam.

Ce se întâmplă dacă Joe Biden renunță între convenție și alegeri? „Comitetul național” al partidului ar organiza atunci o sesiune specială pentru a desemna candidatul.

Cine?

Joe Biden a desemnat-o deja pe vicepreședintele Kamala Harris să facă campanie alături de el, însă nu există nicio regulă care să prevadă că candidatul la funcția de vicepreședinte îl înlocuiește automat pe titular.

Trimisă să stingă focul după rezultatele slabe ale președintelui democrat, femeia în vârstă de 50 de ani a recunoscut că Joe Biden a fost „lent la început”, dar că a „terminat în forță”.

Kamala Harris, prima femeie și primul vicepreședinte afro-american, s-ar putea confrunta, de asemenea, cu concurența altor membri ai tinerei gărzi a partidului.

Cum ar fi guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care are vântul în pânze în rândul democraților.

Cu toate acestea, Newsom a considerat că acest tip de „conversație” „nu este bun pentru democrația noastră”.

Numele guvernatorului din Michigan, Gretchen Whitmer, și al guvernatorului din Pennsylvania, Josh Shapiro, sunt de asemenea vehiculate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ok. As putea paria pe rezultat, dacă Biden rămâne.

  2. Și dacă ramuri bat în geam…

  3. Riscul ca Biden să piardă alegerile din cauză că este perceput așa, este extrem de mare.
    Faptul ca Trump este doar cu 3 ani mai „tânăr” trece neobservat, chiar dacă putem presupune și acestuia o senilitate într-un grad chiar mai avansat, mascată de disponibilitatea pentru replici agresive menite să descurajeze adversarul.
    Normal ar fi ca Biden, dacă chiar ține la reputația lui, si la a națiunii, să susțină puternic un succesor cu șanse să-l bată pe Trump.
    Faptul că insistă că SUA nu pot avea un președinte mai bun decât el, înseamnă recunoașterea implicită că SUA se află într-o criză extremă de personalități