G4Media.ro

PressOne: Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani – Bill Clinton…

sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

PressOne: Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani – Bill Clinton și George W. Bush / Reacția secretarului general adjunct al NATO

Mircea Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, se arată într-o investigație semnată de Emilia Șercan în PressOne.

În 2005, după 12 ani de studii doctorale, Mircea Geoană – în prezent secretar general adjunct al NATO și potențial candidat la prezidențialele din toamnă – a susținut la ASE o teză de doctorat despre integrarea României în structurile euro-atlantice în care subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării.

  • UPDATE: Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a respins luni acuzațiile de plagiat aduse de jurnalista Emilia Șercan. El a invocat ”atacuri murdare” și o presupusă ”campanie de fake-news” și a spus că ”probabil că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea”.

Deși posesor al unei experiențe valoroase, nemijlocite, privind tema pe care și-a ales-o, Geoană – care a fost ambasador al României la Washington și apoi ministru de externe al României – nu menționează în teză nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO și UE, mai arată PressOne.

Acesta dedică zeci și zeci de pagini, în schimb, evoluției economiei americane, incluzând în teza sa considerații detaliate despre politicile monetare ale Rezervei Federale, despre felul în care autoritățile au gestionat fuziuni de corporații care ar fi pus în pericol libera competiție, dar și despre evoluția NASDAQ, a inflației sau a deficitului bugetar al SUA.

Într-o amplă discuție cu PressOne, Mircea Geoană a negat nu foarte convingător că ar fi plagiat în teza sa: “Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”.

Citește investigația integrală pe PressOne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Ei si voi acum…Intr-o tara de plagiatori si analfabeti functionali cu ranguri inalte, ar fi fost chiar rusinos ca ” ‘Meaela dragostea mea” sa fie imaculat…Prostanacul nu se dezminte, hai sa-l punem presedinte. Prea bun, prea ca la tara…

  2. L-a ars si pe „prostanak” vb lui nea Nelu.

  3. Oricum, tractoristul roșu nu are șanse la peședinție! Bine, nici tupeu, nici curaj nu prea are, pentru că și-a dat seama cât de puțin este. Elena Lasconi are un culoar bun. Geoană poate să meargă la Bruxelles, alături de Johan, cu o cursă de linie.

  4. Băi nene a plsgaliat Geoană, gata votez cu Ciordacu

  5. tot astia i-au facut lui Barna „dosar”

    • Nu tataie, exact tabăra opusă (mafia) i-a inventat dosar lui Barna.
      Emilia Sercan e o jurnalistă cinstită care prinde plagiatori.

    • nu c-ar fi mare chestie sa prinzi plagiatori in romanika. numai nimeni altcineva nu s-a gandit ca ar fi ceva anormal in asta

  6. Toate doctoratele din Romania sunt plagiate!!

  7. Asta e doar inceputul! Daca prezidentialele vor fi la sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui decembrie Geoana se va face de ras!

    • În naivitatea mea, fusesem pe aproape să cred că, acum, dat fiind conjunctura, geo și politică, geo-ana apare ca soluția de pace. Solutie acceptabilă in lipsă de altceva.
      După răspunsul alambicat și prostănacesc, îmi pare rău.
      Îmi pare rău, am mai copiat și eu, dar numai din caietele mele, cu formule deja consacrate… și eram pregatit să mărturisesc că nu le-am făcut eu (nici nu era cazul)

    • @inapasevedeinvers
      Cred ca doar pt Nicusor as baga mana in foc!

  8. Prostanacul nu se dezminte. A ajuns și plagiator.

  9. Pros.tanacul nu se dezminte. A ajuns și plagiator.

  10. Trompeta USR s-a achitat de sarcina de partid.

  11. Iată o primă slăbiciune o potențialului candidat la prezidențiale.

  12. Problema e ca, asa cum nu toti romanii sunt egali in fata legii (multi dintre derbedeii care conduc tara fiind ‘mai egali’ decat restul), la fel nici plagiatele nu sunt tratate in acelasi mod.
    Dupa cum stim cu totii, sunt ostasi eroi care si-au secretizat prin lege plagiatul! Sa-i vedem acum pe Ciuca & Ciolacu cum vor sari pe Geoana plagiatorul!
    Avem distractie maxima, la cel mai inalt nivel si gratuit!

  13. Ceilalți doi pomeniți au și ei slăbiciunile lor.

  14. Cănd va ști toți candidații la prezidențiala și slăbiciunile lor făcute publice,cei care vin la vot le vor pune în balanță și vor vota în deplină cunoștință de cauză.Niciun om nu e perfect,toți au slăbiciuni mai mari sau mai mici.Depinde ce tip de oameni vrem să ne conducă.

    • Pai, aici e problema! Sistemul promoveaza candidati ale caror ‘slabiciuni’ sunt greu de anticipat. Hai sa-l luam ca exemplu pe Iohannis; cati ai ghicit oare de la bun inceput ce-i poate pielea? Cand ne-am dat seama cu cine avem de-a face, tara era deja praf si pulbere.
      De aia zic, sa nu ne mai aruncam cu bratele inainte catre orice candidat care da bine din gura in campania electorala, indiferent de nume… Geoana, Ciolacu, Lasconi sau baiatul de la Buza…

    • @soldat
      Era deja târziu să mai facem ceva când și-a arătat fața de colaborator.

  15. O sa iasa presedinte unul de la AUR, ei au plagiat doar pana in clasa a 8-a, de acolo inainte au facut „skoala vieti” . Imi vine greu sa cred ca „dezvaluiriile” astea in momentul oportun ale Emiliei Sercan sunt din pura dorinta de aflare a adevarului si nu sunt motivate politic. Poate ea crede ca o ajuta pe Lasconi, defapt ajuta PSD-ul cu asta….la cum au functionat lucrurile jn romania in anii 90 si 2000 oricine a existat si nu a stat degeaba in perioada aceea are macar o mica ilegalitate la „dosar”, majoritatea s-au prescris, plagiatul se pare ca nu se prescrie.

    • Oricum, se pare ca poporul nu e sensibil la subiectul asta, gandind ca, daca furtul nu e concret, palpabil, atunci o copiere de text e un simplu moft!
      Pentru un public educat, sa furi ideea sau scrisul altcuiva echivaleaza cu un delict grav, care spune multe despre caracterul persoanei si predispozitia acesteia la frauda de orice tip!
      Din perspectiva asta, nici nu conteaza daca Emilia Sercan are vreun motiv, sau nu (banuiesc ca nu are scopuri politice), important este ca frauda sa fie dezvaluita!
      Ar mai fi o intrebare: de ce asa de multi oameni politici, unii dintre ei adevarate cozi de topor, tin sa se impauneze cu titlul de doctor in stiinte?
      Asta nu e altceva decat o dovada in plus a imposturii in care colcaie clasa politica actuala. Mai grav, s-a dovedit ca institutii de forta ale statului sunt fabrici de diplome, care legitimeaza personaje dubioase pentru o cariera politica la varf.
      E nasoala treaba in tara noastra!

  16. Bomba ar fi ca Ciolacu a plagiat bacu’.

    • La bac tocmai asta se testează: capacitatea de a reproduce ce au zis/scris alții.
      Ciolacul a atins cu greutate, după ani si ani, acest nivel, ceea ce îl face un om din popor.

  17. Ha, ha, este foarte indulgent cu el insusi, de fapt, recunoaste ca a plagiat, in acelasi timp gasind o explicatie:
    ” … nu ma simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva.” Penibil.

    Bine face dna Sercan ca dezvaluie acum, cand el vrea sa se strecoare iar in politica si in functii de conducere. Daca ne spunea asta acum cativa ani cand el era vice la NATO, chiar ca nu ne pasa, era doar o confirmare a cat de ridicol este si cat de ridicole sunt situatiile in care ajunge acest om. Poate o sa ne povesteasca cineva, candva povestea Geoana la NATO. Cea adevarata.

  18. O fi „vremea respectivă” 1990–2005? Oricum este ciudat cu mari semne de întrebare la doctoratul său.

  19. Doamna Emilia Șercan trebuie protejata cu orice preț ca una avem 👏👏👏

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.