G4Media.ro

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin: România a transmis probe valoroase la…

sursa foto: captura video

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin: România a transmis probe valoroase la Haga în legătură cu infracţiunile contra umanităţii comise de ruși în Ucraina

Într-un discurs oficial, procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, transmite că apreciază implicarea anchetatorilor români în legătură cu infracţiunile contra umanităţii, din atacul Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Afirmaţia a fost făcută în contextul împlinirii a un an de la lansarea Centrului internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA).

„Apreciez efortul şi implicarea procurorilor din România care s-au sesizat din oficiu cu privire la infracţiuni contra umanităţii în legătură cu atacul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România este pentru un noi un partener important, lucru dovedit inclusiv prin contribuţiile valoroase transmise prin intermediul Core International Crimes Evidence Database (CICED), reprezentând probe administrate în cadrul anchetei deschise în această ţară”, a declarat Andriy Kostin, citat într-un comunicat al PICCJ.

Potrivit Parchetului General, în urmă cu un an, Eurojust a lansat Centrul internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) – o platformă unică de coordonare judiciară dedicată sprijinirii anchetelor naţionale privind crima de agresiune legată de războiul din Ucraina.

„De la lansarea sa în iulie 2023, ICPA a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii comune de investigare şi urmărire penală pentru cazurile privind crima de agresiune. Participanţii la ICPA au selectat dovezi relevante pe care să se concentreze şi au coordonat şi consolidat eforturile de investigare în curs la nivel naţional”, se precizează în comunicat.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru războiul său de agresiune. (…) Prin intermediul ICPA ne asigurăm că nu se pierde nicio probă, în vederea urmăririi penale a celor responsabili de crima de agresiune în conformitate cu standardele internaţionale. Cu ocazia primei aniversări a ICPA, doresc să aplaud activitatea sa foarte importantă şi să reiterez angajamentul Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a sprijini Eurojust şi statele ICPA, inclusiv Ucraina, să îşi îndeplinească misiunea crucială”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de asemenea în comunicat.

La rândul său, preşedintele Eurojust, Ladislav Hamran, a remarcat că, la un an de la înfiinţarea sa, ICPA „s-a impus ferm ca piatră de temelie” a peisajului responsabilităţii.

„Lupta împotriva impunităţii merită atenţia noastră neclintită şi este esenţial ca aceasta să se extindă la unul dintre pilonii ordinii internaţionale moderne bazate pe norme: interzicerea utilizării forţei. Eurojust se angajează să sprijine ICPA atât timp cât este necesar”, a spus Ladislav Hamran.

Procurorii şi anchetatorii independenţi ai ICPA din diferite ţări au colaborat în mod regulat la Eurojust, beneficiind de echipa specializată de experţi juridici a agenţiei şi de sprijin tehnic, logistic şi financiar personalizat, menţionează PCCJ, care adaugă că acest lucru le-a permis să facă schimb de informaţii şi probe rapid şi eficient şi să coordoneze o strategie comună de investigare şi urmărire penală, iar natura unică şi componenţa multinaţională a centrului i-au permis să utilizeze expertiza şi serviciile unei game diverse de autorităţi naţionale în activitatea sa.

„Cu toate acestea, sarcina sa nu a fost uşoară. În lipsa unei practici judiciare internaţionale recente privind investigarea şi urmărirea penală a crimei de agresiune, ICPA şi-a consolidat capacitatea şi expertiza. În ultimul an, participanţii la ICPA au invitat practicieni experţi, specialişti în domeniul juridic şi alţi experţi judiciari să îşi împărtăşească cunoştinţele şi experienţa pentru a contribui la activitatea centrului”, precizează Parchetul General.

Pe lângă consolidarea capacităţilor, colectarea, conservarea, sursa citată arată că şi analiza probelor a reprezentat o prioritate majoră pentru ICPA.

„În pofida dificultăţilor întâmpinate în ceea ce priveşte identificarea şi colectarea probelor, dintre care o mare parte se află în Federaţia Rusă, numărul de dosare cu probe care sunt depuse la baza de date privind probele referitoare la infracţiunile internaţionale (CICED), gestionată de Eurojust, este în creştere. Până în prezent, 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare”, explică Parchetul e pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru a demonstra amploarea şi natura sistemică a crimelor Rusiei în Ucraina, este esenţial ca strategiile de urmărire penală să se bazeze pe seturi mari de probe, spune sursa citată.

Prin urmare, Eurojust continuă să încurajeze autorităţile naţionale să transmită dovezi către baza de date CICED pentru a consolida eforturile de responsabilizare colectivă.

Conform comunicatului, CICED şi ICPA fac parte din structura generală de sprijin pe care Eurojust o oferă echipei comune de anchetă (JIT) cu privire la presupusele crime internaţionale de bază comise în Ucraina. JIT, care include procurori din toate ţările ICPA, este sprijinită de Eurojust şi beneficiază în mod direct de activitatea importantă a ICPA şi CICED.

„În ultimele 12 luni, activitatea ICPA a fost esenţială pentru consolidarea anchetelor naţionale privind crima de agresiune care are loc în prezent în Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. În timp ce războiul este în curs de desfăşurare şi discuţiile despre un posibil tribunal special sunt încă în curs de desfăşurare, ICPA se asigură că crimele sunt bine documentate şi dovezile cruciale nu sunt pierdute. ICPA pregăteşte şi contribuie efectiv la viitoarele urmăriri penale ale infracţiunii de agresiune, indiferent de jurisdicţia în faţa căreia va fi iniţiată procedura. Din acest motiv, probele sunt traduse, inclusiv în ucraineană şi engleză, pentru a se asigura că acestea pot fi utilizate în diferite jurisdicţii”, precizează PICCJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...