Partidul Lege și Justiție din Polonia spune nu “patrioților” lui Orbán și rămâne în grupul Giorgiei Meloni în Parlamentul European
Partidul polonez Lege și Justiție (PiS) a decis să rămână membru al grupului de extremă-dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), după zile întregi de speculații privind viitorul politic al fostului partid de guvernământ din Polonia, potrivit. Euronews.
Vestea a devenit oficială în timpul reuniunii constitutive a ECR, care a avut loc miercuri într-o versiune hibridă, după ce a fost amânată din cauza dezacordurilor interne.
Aceasta înseamnă că PiS alege să rămână cu Giorgia Meloni, figura dominantă în familia ECR, și respinge oferta lui Viktor Orbán de a se alătura așa-numiților „Patrioți pentru Europa”, o nouă alianță care își propune să înființeze cel mai mare grup de extremă dreapta din Parlamentul European.
Până în prezent, inițiativa lui Orbán a atras ANO din Cehia, Partidul Libertății (FPÖ) din Austria și Chega din Portugalia, care împărtășesc o aversiune profundă față de Green Deal, reforma politicii UE privind migrația și sprijinul financiar și militar pentru Ucraina.
„Numai prin victoria și cooperarea partidelor patriotice și suveraniste de pe întregul continent putem garanta moștenirea copiilor noștri”, se arată în manifestul lor.
Formarea unui grup în Parlament necesită un minim de 23 de deputați, un prag pe care ei îl îndeplinesc deja, provenind din cel puțin șapte state membre. Acest lucru înseamnă că, începând de astăzi, “patrioților” le lipsesc trei partide naționale.
Datorită similitudinilor ideologice, PiS părea a fi o opțiune logică pentru patrioți. Cei 20 de eurodeputați ai săi ar fi mărit rapid rândurile alianței emergente și ar fi putut contribui la atragerea de noi afiliați.
Anularea bruscă de săptămâna trecută a reuniunii de constituire a ECR, aparent din cauza unui conflict între cele două facțiuni principale, PiS din Polonia și Fratelli d’Italia a lui Meloni, a dat alarma cu privire la o plecare iminentă a delegației poloneze.
Mateusz Morawiecki, fostul prim-ministru al Poloniei, a declarat într-un interviu că probabilitatea plecării PiS era de 50/50. „Suntem tentați în ambele direcții”, a declarat el pentru Politico, referindu-se la noua inițiativă a lui Orbán.
Un oficial al Parlamentului a declarat pentru Euronews că PiS a intrat în negocieri și cu alte grupuri.
Meloni sau Orbán?
Nu clar deocamdată ce a determinat PiS să o aleagă pe Meloni în locul lui Orbán.
Dorința notorie a premierului ungar de a menține relații strânse cu Vladimir Putin a provocat fricțiuni cu polonezii, care îl detestă pe liderul rus și pledează în mod constant pentru sancțiuni mai dure pentru a paraliza economia de război a Rusiei.
Orbán, în schimb, pune la îndoială în mod deschis eficiența sancțiunilor occidentale și blochează în prezent 6,6 miliarde de euro în asistență militară UE pentru Ucraina.
Vestea de miercuri este o ușurare pentru Giorgia Meloni, care speră să crească influența ECR în următoarea legislatură. De la venirea sa la putere, premierul italian a adoptat o poziție mai pragmatică pe scena europeană și a încercat să facă parte din procesul decizional al blocului comunitar.
Sprijinul său a fost esențial pentru deblocarea Noului Pact privind migrația și azilul, o reformă ambițioasă căreia aliații săi din PiS i s-au opus frontal. Cu toate acestea, influența sa este încă limitată: în timpul negocierilor de săptămâna trecută privind funcțiile de conducere ale blocului, Meloni a fost exclusă de principalele partide centriste, ceea ce a provocat o reacție furibundă.
Pierderea aliaților polonezi ar fi dat o nouă lovitură ambițiilor sale: ECR ar fi scăzut de la 84 la 64 de eurodeputați și ar fi renunțat la poziția sa recent obținută de a treia forță ca mărime din Parlament.
Odată evitată prăbușirea, Meloni și colegii săi își pot continua eforturile de a-și maximiza influența și de a încheia alianțe de la caz la caz cu Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, pentru a opri legislația de mediu și pentru a reduce migrația ilegală.
În cursul reuniunii de miercuri, grupul i-a ales pe Nicola Procaccini (FdI) și pe Joachim Stanisław Brudziński (PiS) în calitate de copreședinți pentru următorii cinci ani, consolidând cele două delegații ca fiind cele care iau deciziile în cadrul grupului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank