G4Media.ro

Comisia Europeană impune taxe provizorii la importurile de vehicule electrice din China

Sursa Foto: chinapev.com

Comisia Europeană impune taxe provizorii la importurile de vehicule electrice din China

Joi, la nouă luni de la deschiderea unei anchete, Comisia Europeană a instituit taxe compensatorii provizorii asupra importurilor de vehicule electrice cu acumulatori (BEV) din China. Pe baza anchetei, Comisia a concluzionat că lanțul valoric al BEV din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce reprezintă o amenințare de prejudiciu economic pentru producătorii de BEV din UE.

Ancheta a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabile ale acestor măsuri asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE.

Consultările cu guvernul chinez s-au intensificat în ultimele săptămâni, în urma unui schimb de opinii între vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis și ministrul chinez al comerțului Wang Wentao. Continuă contactele la nivel tehnic pentru a se ajunge la o soluție compatibilă cu Organizația Mondială a Comerțului.

Taxele individuale aplicabile celor trei producători chinezi incluși în eșantion sunt:

BYD: 17,4%;
Geely: 19,9%;
SAIC: 37,6%.

Ceilalți producători de BEV din China, care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, sunt supuși unei taxe medii de 20,8%. Taxa pentru alte societăți care nu au cooperat este de 37,6%.

Aceste taxe provizorii se vor aplica de la 5 iulie 2024, pentru o durată maximă de patru luni. În acest interval de timp, trebuie luată o decizie finală privind taxele definitive, prin votul statelor membre ale UE. Odată adoptată, această decizie va face ca taxele să devină definitive pentru o perioadă de cinci ani.

Procedura și etapele următoare

La 4 octombrie 2023, Comisia a inițiat oficial o anchetă antisubvenții ex-officio privind importurile de vehicule electrice cu acumulatori pentru pasageri originare din China. O astfel de anchetă trebuie să fie încheiată în termen de maximum 13 luni de la deschidere. Măsurile definitive trebuie instituite în termen de cel mult 4 luni de la instituirea taxelor provizorii. Taxele compensatorii provizorii sunt asigurate printr-o garanție (în forma care urmează să fie stabilită de autoritățile vamale din fiecare stat membru) și pot fi percepute, în anumite circumstanțe, numai atunci când a fost luată o decizie de instituire a taxelor definitive.

În urma procedurii ordinare de apărare comercială, statele membre vor vota acum măsurile provizorii, prin procedură scrisă și cu majoritate simplă, în termen de cel mult 14 zile de la publicarea măsurilor provizorii în Jurnalul Oficial. Acest vot va urma așa-numita procedură consultativă, în conformitate cu normele de comitologie (fără efect juridic obligatoriu).

De asemenea, părțile interesate au posibilitatea de a solicita audieri la serviciile Comisiei în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a măsurilor provizorii și de a prezenta observații în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare. Ulterior, după ce a luat în considerare observațiile părților interesate, Comisia își va face publică propunerea de măsuri definitive, dacă este cazul, și va acorda un termen adecvat (10 zile) pentru ca părțile interesate să prezinte observații.

Comisia va prezenta apoi decizia finală statelor membre, care vor vota în conformitate cu procedura de examinare prevăzută de normele de comitologie (propunerea Comisiei este adoptată cu excepția cazului în care există o majoritate calificată împotriva acesteia). Acest vot va avea efect obligatoriu. Orice măsuri potențiale vor fi în vigoare pentru o perioadă de 5 ani, care poate fi prelungită în urma unei cereri motivate și a unei reexaminări ulterioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Mici! Mai degrabă 100%!