G4Media.ro

Ceasul – un accesoriu extrem de important pentru orice alergător. Cum îl…

Sursa foto: Unsplash / Tim Foster

Ceasul – un accesoriu extrem de important pentru orice alergător. Cum îl alegi?

În episodul 3 din producția video G4Media.ro „Road Runner”, realizată de Marian Chiriac, vorbim despre un accesoriu extrem de important pentru orice alergător: ceasul. Vezi episodul video aici.

„O să vreau să vedem astăzi cât de buni sunteți nu la alergare, ci… la matematică. Gata? Așadar, cât face 5:45 plus 5:55?

Dacă rezultatul credeți că este 11, atunci să știți că am o veste proastă: nu aveți minte de alergător. Dacă v-a dat însă 11:40, atunci lucrurile stau cu totul altfel, deja gândiți ca un alergător.

De ce rezultatele sunt diferite? Răspunsul este destul de simplu: pentru că un alergător vede cifrele, cel mai adesea, nu în sistem zecimal, ci ca pe unele care prezintă timpii realizați la un antrenament sau într-un concurs.

Așa că, în cazul nostru, alergătorul citește 5:45 ca 5min:45 sec, ceea ce este un timp rezonabil realizat pe distanța de 1km. Iar dacă la 5min:45sec mai adăugăm 5min:55sec, obținem timpul total de 11min:40sec. Așadar, nu 11, cum ar considera un om obișnuit, care calculează în sistemul zecimal.

Testul de fapt nu voia să vă verifice cunoștințele de matematică, ci doar să arate cât de importantă este măsurarea timpului realizat în alergare. Timp, fie total, adică perioada alocată unei ședințe de alergare, fie pe intervale, bucăți de alergare, când să zicem parcurgeți de cinci ori câte 1 km. Pentru aceste intervale de timp, în jargonul curent al alergătorilor, se folosește des și termenul englezesc de ”split”.

Așadar, timpul se măsoară cu ceasul, care este în aceste condiții un accesoriu extrem de important pentru orice alergător.

Am putea vorbi mult despre ce fac sau cum să îți alegi ceasurile de alergare. Lucrurile nu sunt chiar simple, mai ales că device-urile moderne au o mulțime de facilități.

Eu cred însă că pentru un începător este suficient doar un ceas sport nu foarte complicat. Sper că vă mai aduceți aminte că într-un episod anterior spuneam că este bine să alergați pe un traseu cunoscut, de o distanță medie. Ca începător, pentru o bună bucată de vreme este recomandabil doar să vă cronometrați timpul total dedicat alergării, netrebuind să fiți interesat de viteza pe care o dezvoltați.

Altfel, cu cât progresați și cu cât deveniți mai pretențios puteți încerca una dintre numeroasele mărci și modele de ceasuri care măsoară:

  • Viteza
  • Distanța parcursă
  • Ritmul cardiac (sau pulsul). Acesta poate fi măsurat cu centură cardio sau senzor la încheietura mâinii
  • Calcularea zonelor de efort (cardio)
  • Elevație (diferență de nivel cumulată)

Acestea ar fi cele mai importante funcționalități folosite îndeosebi de către alergători. Dar mulți dintre ei se uită și dacă device-ul folosit le permite sau nu să își personalizeze antrenamentele, ce autonomie are, respectiv cât de mult îi rezistă bateria sau cât de precis îi funcționează GPS-ul.

Cei mai pretențioși iau în calcul și dacă au posibilitatea de a-și seta temporizarea de lumină, verifică din ce este făcut geamul ceasului și cât de rezistent este acesta la șocuri sau zgârieturi. Ca să nu mai vorbim că le place să fie cât mai ușor și să și arate bine. Adică să îl poți folosi atât la antrenamente pe drumuri de țară, dar și la întâlniri de afaceri, să zicem.

Așadar, important este să vă alegeți întotdeauna un ceas care să vă folosească pentru atingerea obiectivului propus. La început, un model simplu, cu un minim de funcționalități, este suficient. Apoi, dacă doriți și dacă aveți un buget pe măsură, puteți folosi modele tot mai complicate care vă pot ghida ca să alergați mai repede, mai bine sau mai eficient.

Permiteți-mi un sfat. Nu intrați în polemici cu alergătorii care spun că ceasul lor măsoară cu mai mare acuratețe o distanță parcursă. Să știți că fiecare ceas are o anumită doză de eroare și niciodată, dar niciodată, două persoane care aleargă umăr la umăr, dar folosesc ceasuri diferite nu vor putea spune că au alergat aceeași distanță.

Gata pentru acum. Alergări cu spor vă doresc!”

Marian Chiriac este editor al Alerg.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...