G4Media.ro

BREAKING Igor Dodon a anunțat că nu candidează la prezidențiale în Republica…

Foto. Președinția Moldovei

BREAKING Igor Dodon a anunțat că nu candidează la prezidențiale în Republica Moldova împotriva Maiei Sandu. Candidatul socialiștilor pro-ruși e fostul procuror general Alexandr Stoianoglo

Igor Dodon, președintele partidului pro-rus PSRM, a anunțat luni într-o declarație de presă că nu candidează la alegerile prezidențiale din octombrie din Republica Moldova împotriva președintei în funcție Maia Sandu. Igor Dodon, care a fost președinte al Moldovei pentru un mandat, a fost învins în 2020 chiar de Maia Sandu la alegerile prezidențiale.

Dodon a anunțat că la alegerile din acest an candidatat al socialiștilor pro-ruși va fi Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al republicii.

Alexandr Stoianoglo este un politician moldovean de etnie găgăuză, care a ocupat din 2019 până în 2021 postul de procuror general al Republicii Moldova și a deținut funcția de deputat din partea partidului lui Vlad Plahotniuc.

Reamintim că și Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, a anunțat în urmă cu o lună că nu va candida la alegerile prezidențiale.

Igor Dodon s-a remarcat prin politica pro-rusă dusă cât timp a condus Republica Moldova.

El a primit de la asociația de afaceri „Delovaia Rossia” din Moscova, în șapte luni, chiar și după începerea invaziei ruse din Ucraina, suma de 20 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 300.000 de dolari în conturile asociației de afaceri moldo-ruse pe care o conduce, potrivit unei investigației a RISE Moldova și Centrul Dossier din Rusia.

„Delovaia Rossia” este o organizaţie non-guvernamentală apropiată Kremlinului ce promovează afacerile Rusiei în toată lumea, iar reprezentantul ei pentru Moldova este Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Banii au fost livrați de la Moscova în perioada octombrie 2021 și până în aprilie 2022. Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 6,7 milioane de ruble, circa 85,000 de dolari. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar de 50 la sută din salariul de bază, acumulând astfel în jur de 130.000 de dolari.

De altfel, Dodon este un critic acerb al influenței ONG-urilor străine în Moldova. Aceasta este una dintre cele mai puternice narațiuni ale propagandei ruse care dorește să prezinte liderii pro-occidentali despre marionete ale SUA sau UE, care nu mai luptă pentru „suveranismul țării lor și sunt colonii ale Occidentului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Mamă-mamă, praf o face pe Maia Sandu !
    Ăsta nu e procurorul ăla care i-a arestat și i-a băgat la pușcărie pe ăia cu furtul miliardului ? Pe Șor, Plahontniuc și ăilalți ? E feroce omul !

    • asta iti doresti sau ai vreun sondaj in baza caruia comentezi?

    • Era o glumă, pentru că ăsta e procurorul prieten jurat al infractorilor. Normal că îmi doresc să câștige Maia Sandu, însă nu pot să nu observ că toate forțele pro-ruse vor acționa mult mai coordonat de data asta. Așa ar trebui să facă și cele proeuropene.

    • @S_Dumitrescu – Chiar ma speriasei 😂… pentru ca in text scrie clar „a deținut funcția de deputat din partea partidului lui Vlad Plahotniuc”

    • fortele pro-europene care este decat una: Maia Sandu Presedinte. E o diferenta intre ceea ce ne dorim noi (de bine) pentru moldoveni si ce e in capulmlor (putin haos). Stoianoglo a sa zicem un fel de Gorbaciov – putin prieten cu mafiotii dar nimic sa-l legi, coruptia (reala) a diminuat in mandatul sau. Evident nu e omul necesar reformelor pro-EU, insa greseala majora a gruparii pro-EU de la Chisinau e ca uneori (daca nu mereu) e ca o iau poe scurtatura crezand ca nu ii vede nimeni din cauza razboiului. numai ca asa s-ar putea sa dea de Lupu si nu sa ajunga la casuta bunicii. aduca: stat de dreot canci.

  2. Nu e deloc ‘breaking news’ pentru ca Dodon e un cal pierzator pe care rusii au pariat deja prost si care a pierdut pe linie toate alegerile in 2020.
    In eventualitatea putin probabila in care Stoianoglo va castiga alegerile, dodon poate deveni premier.

    Este surprinzatoare candidatura lui Stoianoglo insa – ca fost procuror el are o aura firava de impartialitate la nivelul societatii din RMN. Societate care este insa extrem, extrem de ignoranta si needucata in ansamblul ei, cu puternice accente antiromanesti care va fi usor influentabila la sloganuri de genul ‘Moldova, moldovean, moldoveneste’ si careia i se va propune, printe altele, ceva foarte atractiv – anularea deciziilor legate de inexistenta limbii (sovietice) moldovenesti.

    RMN este un teritoriu rusificat ce s-a agatat de simbolurile nationale ale fostului Principat al Moldovei, care legal a incetat sa existe in 1859 cand s-a format Romania. Ei isi declara o identitatea moldoveneasca, distincta de cea romana, au furat simbolurile istorice cum ar fi stema cu capul de zimbru, se declara urmasii lui Stefan etc. Una din multele initiative ale acestui Dodon a fost sa ceara cu orice ocazia ca sabia lui Stefan cel Mare, aflata la turci, sa le fie data lor – pe ce baza exact nu e clar.
    Romania asista aparent pasiva la acest furt identitar pe care RMD il practica de 3 decenii.

  3. Nu mi-a fost niciodata clar de ce RMD se numeste asa si nu ‘Basarabia/Gubernia Basarabia/Republica Moldova de Est etc.’.
    E siderant sa auzi chiar si politicienii romani referindu-se in mod stupid la RMD ca „Moldova”, cand de fapt vorbim de un teritoriu rupt din corpul Principatului Moldovei istorice la 1812, teritoriu cunoscut ca gubernia ruseasca Basarabia in tot acel timp, ulterior unit cu Romania pentru 4 ani, iar luat de rusi si rusificat pentru inca 50 de ani, ca apoi … sa devina independent dar la pachet cu toata simbolistica Moldovei istorice … stema, istorie, figuri eroice, culturale etc. – Romania se uita pasiva si incurajeaza „natiunea moldoveneasca” apaludand de pe margine.
    Iar ‘moldovenii’ merg si voteaza cu Dodoni si Cebani, vorbesc ruseste cu evlaviune, se roaga in biserici rusesti in care prima data este mentionat Kiril si Putin, samd.
    De ajutorul acela cu vaccinuri anti-Covid receptionat frateste sub pasajul de la Telecentru din Chisinau isi mai aminteste cineva?

    Daca RMD va intra in UE vreodata ar trebui sa nu intre cu acest nume care este o minciuna – propun sa fie numita fie Basarabia fie Republica Moldova de Est.