Mii de locuitori părăsesc orașul Gaza după noi ordine de evacuare
Mii de palestinieni au fugit luni din orașul Gaza, unde armata israeliană a desfășurat tancuri și a cerut evacuarea unor noi cartiere, în timp ce lupte intense fac ravagii sub bombardamentele IDF, scrie AFP.
La nouă luni de la începutul războiului din Fâșia Gaza, declanșat la 7 octombrie de atacul fără precedent al mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, noi negocieri de armistițiu urmează să aibă loc în această săptămână în Qatar și Egipt, două dintre țările mediatoare alături de Statele Unite.
În nordul teritoriului palestinian, tancurile israeliene au luat cu asalt mai multe cartiere din orașul Gaza, susținute de lovituri aeriene și drone.
Prin toate mijloacele, pe jos sau în căruțe, mii de locuitori au fugit, potrivit martorilor și Apărării Civile, aruncați din nou pe drumurile prăfuite, sub zgomotul neîncetat al dronelor.
Viața în ruine
Pentru a treia oară de la 27 iunie, armata a emis ordine de evacuare, acum în centrul orașului. Primul ordin de evacuare a vizat sectorul Choujaïya din est și împrejurimile acestuia.
Aceasta a anunțat că a „început o operațiune antiteroristă” în orașul Gaza, în special în jurul clădirilor Unrwa, agenția ONU pentru palestinienii strămutați.
„Unde mergem?”, întreabă un bărbat, Abdullah Khammash. „Ne spun să părăsim acest loc pentru altul, iar apoi vin din nou spre noi. Ne face să vrem să fim îngropați de vii!”
„La trei dimineața, am plecat, am dormit în stradă. Acum ne vom întoarce și vom trăi în ruine”, a spus el.
Apărarea civilă a declarat că a primit rapoarte despre „zeci” de morți și răniți, dar nu a putut ajunge în zonele vizate din cauza intensității focurilor de armă. „Zeci de familii sunt înconjurate”.
În Choujaïya, „zeci de teroriști au fost eliminați”, potrivit armatei.
În sudul teritoriului, armata a declarat că a „eliminat peste 30 de teroriști” la Rafah și a lovit locuri de lansare a rachetelor la Khan Yunis.
La 7 mai, armata a lansat o ofensivă terestră la Rafah, la frontiera egipteană, prezentată la momentul respectiv drept ultima etapă a războiului împotriva Hamas. De atunci, însă, s-a confruntat cu o recrudescență a mișcării palestiniene în regiunile pe care pretindea că le controlează, în special în nord.
“Blochează totul”
După luni de negocieri indirecte fără rezultat, Israelul a anunțat că va trimite negociatori în Qatar în următoarele zile, iar șeful CIA, William Burns, este așteptat la Cairo și Doha, potrivit presei și unui oficial apropiat de negocieri.
Potrivit presei egiptene Al-Qahera News, apropiată de serviciile de informații, delegații israeliene și americane urmează să participe la Cairo la negocieri în vederea unui armistițiu asociat eliberării ostaticilor.
Un înalt responsabil al Hamas a declarat duminică că mișcarea sa nu mai cere o încetare permanentă a focului înainte de lansarea negocierilor privind eliberarea ostaticilor israelieni deținuți în Gaza.
În schimb, mediatorii „s-au angajat la faptul că o încetare a focului va rămâne în vigoare atât timp cât negocierile sunt în curs”, a adăugat el.
Biroul premierului Benjamin Netanyahu a declarat că „orice acord va permite Israelului să lupte până când toate obiectivele războiului vor fi atinse”, și anume distrugerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor.
„Intențiile lui Netanyahu au devenit clare. De fiecare dată când există un progres către un acord, el blochează totul și intensifică agresiunea împotriva poporului nostru”, a declarat luni un oficial Hamas sub rezerva anonimatului.
Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Gaza au lansat un atac fără precedent în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1 195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale.
Din cele 251 de persoane răpite atunci, 116 sunt încă reținute în Gaza.
În replică, Israelul a promis să distrugă Hamas, la putere în Gaza din 2007, pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană.
Armata sa a lansat o ofensivă care s-a soldat până acum 38 193 de morți, majoritatea civili, dintre care cel puțin 40 în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.
Mai mult de 80% din populație, potrivit ONU, este acum strămutată în teritoriul cu 2,4 milioane de locuitori, asediat de Israel, unde apa și alimentele sunt limitate.
Războiul amenință să se extindă în Liban, după o intensificare a focurilor la frontieră între armata israeliană și Hezbollahul libanez, aliat al Hamas, susținut de Iran.
Luni, armata a declarat că a „eliminat” un lider Hezbollah într-un atac în sudul Libanului. Mișcarea islamistă a confirmat decesul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank