G4Media.ro

BREAKING Greva piloților de la Tarom s-a încheiat, compania a reluat zborurile.…

BREAKING Greva piloților de la Tarom s-a încheiat, compania a reluat zborurile. Ce au obținut piloții după greva de o zi: creșterea salariilor cu 1.500 de euro în etape

Greva nedeclarată a piloților de la Tarom s-a încheiat marți, după convenirea unui set de măriri salariale cu conducerea companiei, a declarat pentru G4Media liderul sindical Narcis Pasca. Și compania a anunțat printr-un comunicat reluarea zborurilor.

Ce au câștigat piloții după greva de luni, când mai multe zboruri au fost oprite?

În urma negocierilor, s-a ajuns la o înțelegere prin care se va acorda o mărire de 1.500 de euro în etape pentru piloți, prima tranșă fiind promisă în acest an. De asemenea, compania va mări imediat diurna externă la 240 euro pentru pilotul comandant și 200 euro pentru copilot.

Reamintim că mai mulți piloți au Tarom au refuzat luni să zboare, invocând probleme medicale, ceea ce a dus la anularea majorității curselor operate de compania sa stat. Ei au reclamat salariile mici în comparație cu celelalte linii aeriene.

Comunicatul integral al Tarom:

„Compania TAROM a continuat dialogul cu reprezentanţii personalului navigant, în urma situaţiei de luni, 8 iulie, prin care numeroase zboruri au fost anulate, ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, şi anunţă încheierea unui acord pentru normalitate şi derularea operaţiunilor de zbor în regim normal. În dimineaţa zilei de 9 iulie toate zborurile regulate, atât pe rute interne, cât şi externe, se desfăşoară conform programărilor de zbor”, se arată într-un comunicat al companiei.

În continuarea dialogului între Consiliul de Administraţie al companiei şi reprezentanţii personalului navigant TAROM, în cadrul întâlnirii de lucru comune s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant. Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei.

„În urma situaţiei întâmpinate luni, 8 iulie, aceea de anulare a numeroase zboruri ca urmare a declaraţiilor individuale de inapt pentru zbor a personalului navigant, compania TAROM îşi cere scuze pasagerilor săi pentru tot disconfortul creat şi depune toate eforturile pentru a reduce impactul pe care această situaţie îl are asupra planurilor lor de călătorie. Compania a oferit alternative pentru pasagerii afectaţi de aceste anulări, iar echipa de asistenţă este în contact direct cu pasagerii pentru a oferi informaţii detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opţiuni disponibile”, subliniază sursa citată.

Operatorul aerian naţional a anulat luni zeci de curse interne şi externe din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor.

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Piloţilor de Linie din România (SPLR), compania înregistrat pierderi de aproximativ 2,5 milioane de euro, pe perioada protestului de luni al piloţilor, acesta fiind un semnal de alarmă împotriva condiţiilor actuale de muncă şi managementului deficitar din companie.

În context, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat că TAROM va trebui să despăgubească pasagerii ale căror zboruri au fost anulate în cursul zilei de luni.

Potrivit ministrului, luni s-au declarat „inapţi de zbor” până la 30 de piloţi din aproape 150 de piloţi ai companiei, practic undeva la 20%, iar el a aflat despre această situaţie în cursul nopţii de duminică spre luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. A aprobat Marcel marirea salariilor cu bani…adusi de la gogoserie
    #ciolaniada
    #FacultateDupa8Ani
    #AstiaSuntem
    #RomaniaNormala

  2. Poate dcea mai buna companie aeriana din fostele tari comuniste si am ajuns unde am ajuns astazi. Nu pot sa inteleg cum inainte se puteau face anumite lucruri, dar dupa 1989 am reusit sa facem totul pe dos. Conduceri incompetente, directori angajati numai politic, angajari numai pe pile, cunostiinte si relatii si banuiesc ca si o capusare a acesteia, altfel nu se poate explica de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Ne-am suparat de situatie, dar trebuie sa fim suparati pe noi, pentru ca am ales conducatori incompetenti sau cu alte interese, care la au angajat persoane dupa chipul si asemanarea lor. Tarom este o exemplu de cum am fi ajuns TOATA Romania daca nu am fi fost integrati in EU. Un mic exemplu pentru daco-getii care i-au invatat latina pe romani si care cred ca noi suntem cei mai buni din lume si ca strainii rai ne vor raul.
    Breaking News: Taromul ne arata ca de departe nu suntem

    • @ Un ardelean – Tot ce ai insirat acolo are o singura explicatie: CORUPTIA! Cand vor disparea din tabloul politic smenarii, hotii, „baronii”, camarilele etc., atunci Romania poate spera la mai bine, incepand, bineinteles, cu educatia p0pul@t1ei.

  3. RO în defecțiune tehnică perpetuă.

  4. Sa le fie rusine! Asta nu a fost greva, a fost o actiune ilegala, golaneasca, prin care niste angajati la stat s-au dat bolnavi in grup si si-au batut joc de calatorii care au dormit cu copiii pe geamantane!
    Urmeaza ca prejudiciul sa fie recuperat pe spinarea cetatenilor, ca la o companie care traieste din bugetul statului.

    • Da cand profesorii au protestat, atunci era total justificat, toti eram solidari cu ei! Oamenii si-au cerut drepturile, TAROM este o companie care a fost capusata de 35 ce ani de conduceri incompetente. “Saracii” oameni acre au pierdut zborul spre Beirut, Dubai si Paris sa voteze mai bine anul asta 😉

    • AHH! de cand nu l-am mai auzit pe iliescu!!! Multumesc! au 18 aeronave. fa un calcul cam cat personal navigant +mecanic e necesar, si vezi cati sunt in spatele lor. calculeaza cat se cheltuie cu personalul „util” si cel „administrativ”. vezi care sunt pierderile tarom si gata.

    • anul trecut: „estimează pierderi de 62,4 milioane lei în acest an şi venituri totale de 2 miliarde lei.” cca 1314 angajati din care 150 piloti.

  5. Anul acesta electoral e cel mai bun prilej pentru cei de la stat de a obține ceva,căci oricine protestează ,mai mult sau mai puțin spontan,indiferent dacă are sau nu pierderi,reușește să impună o majorare salarială.

    • @andrew
      Bineinteles ca oricine are drept la protest pt a-si apara drepturile, dar asta la Tarom a fost o actiune ca-n jungla!
      Intr-o tara normala, pierderile ar fi imputate celor care s-au situat in afara legii, oricat de piloti ar fi ei. Sincer, nu m-as mai simti in siguranta sa-mi pun viata in mainile unor oameni cu caracter murdar, care-si bat joc de semenii lor!

  6. Si cu cei €2.5M pierduti de Tarom, companie detinuta majoritar de stat, deci … pierduti de stat cum ramane?

    1. Managementul companiei isi pastreaza functiile?
    2. Pilotii ‘inapti’ intra in procedura disciplinara sau sunt penalizati in vreun fel?
    3. Forma lor de protest a fost o golanie la adresa calatorilor in plin sezon turistic.
    4. Pe langa dauna financiara s-a produs o dauna de imagine majora a Tarom pe o piata de transport aerian ultra competitiva – cum se cuantifica aceasta dauna si cum li se imputa pilotilor ‘patrioti’
    5. Ridicolul unor comantarii care ridica in slavi asa zisul patriotism al pilotilor Tarom care au oferte de lucru de la alte companii dar stau la Tarom din … patriotism le transmit un singur lucru – lasati acest BS pentru cei care voteaza SOS si sunt fani Sosoaca
    6. Stie cineva care sunt veniturile reale ale ‘eroilor patrioti’ care piloteaza la Tarom – inteleg ca iau pe la €4,500/luna din salariul de baza care se dubleaza prin diverse completari, diurne samd. – deci care sunt veniturile lor reale azi, ca au mai primit €1,500 de la Nasu Mare(Ciolacu) … care da din bugetul statului de fapt…adica de la mine si de la altii ca mine