G4Media.ro

DOCUMENT EXCLUSIV Contractul prin care omul de afaceri Mihai Tufan i-a cedat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DOCUMENT EXCLUSIV Contractul prin care omul de afaceri Mihai Tufan i-a cedat avocatului Doru Trăilă 3 firme cu profit de 30 de milioane de euro / DNA investighează ”optimizarea judiciară” de către tripleta Coldea-Dumbravă-Trăilă a dosarului de tentativă de omor al lui Tufan

Omul de afaceri din Câmpina, Mihai Emil Tufan – fost iubit al Andreei Marin, aflat în urmă cu 5 ani în Top 50 cei mai bogați români, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro – i-a cedat avocatului Doru Trăilă, pe o perioadă de 7 ani, administarea participațiilor și bunurilor sale din cadrul firmelor Electrocarbon, Elsid și Vektor Elements ”ca urmare a schimbării priorităților sale de viață, urmând să se dedice atât vieții de familie, cât și unor activități sociale de binefacere, dar și de sprijin al inovației și cercetării în vederea dezvoltării durabile ale unor segmente ale societății care îi prezintă interes” – potrivit contractului de fiducie semnat în februarie 2023 și obținut de G4media.ro în baza legii 544/2001 de la Registrul Comerțului.

Contractul din februarie anul trecut a devenit de actualitate, fiind vizat de DNA în cadrul unei anchete privind presupusa ”optimizare judiciară” de către tripleta Coldea-Dumbravă-Trăilă a dosarului de tentativă de omor a lui Tufan, au declarat pentru G4media.ro surse apropiate anchetei. De altfel, pedeapsa de numai 3 ani și 6 luni de detenție primită de Tufan pentru tentativă de omor este una dintre cele mai mici primite în astfel de cazuri, potrivit profesioniștilor din domeniu.

DNA investighează suspiciuni de trafic de influență în condițiile în care judecătoarea Daniela Toader de la Tribunalul Capitalei a pronunțat o pedeapsă la fond și mai mică, de numai 2 ani, 2 luni și 20 de zile.

DNA suspectează faptul că tripleta l-ar fi făcut pe Tufan să creadă că ar fi avut influență asupra instanței, au explicat pentru G4media.ro surse judiciare. În contractul de fiducie se arată faptul că Tufan și Trăilă au avut ”o colaborare de mai mulți ani”, iar Tufan avea ”încredere în integritatea și priceperea profesională” a avocatului Trăilă. În plus – au explicat pentru G4media.ro surse judiciare – avocatul lui Tufan în procesul de tentativă de omor a fost Alex Șerban, actualul apărător al tripletei Coldea-Dumbravă-Trăilă.

În ianuarie 2021, omul de afaceri Mihai Tufan a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de detenție după ce, în aprilie 2020, a înjunghiat-o pe o directoare din cadrul firmei Elsid, care i-ar fi fost apropiată și care venise să îl ia de la aeroport. Detaliile prezentate de presa vremii sunt horror: omul de afaceri a înjunghiat-o pe femeie în piept și gât, victima a încercat să scape, dar a rămas prinsă în centura de siguranță.

Potrivit portalului Ministerului de Finanțe, firmele Electrocarbon, Elsid și Vektor Elements – ale căror bunuri și participații Mihai Tufan le-a cedat avocatului Doru Trăilă în februarie 2023, după ce a ieșit din pușcărie – au înregistrat anul trecut profituri nete de aproape 30 de milioane de euro.

Potrivit contractului de fiducie, Tufan i-a predat lui Trăilă pentru 7 ani decizia privind administrarea bunurilor celor 3 firme în schimbul unui onorariu de 15.000 de euro pe lună plus TVA și a unui comision de 3,5 % din profitul net.

Contactat de G4media.ro, avocatul Doru Trăilă a refuzat să facă orice declarații motivând că are impus controlul judiciar și interdicții de comunicare cu ceilalți inculpați. ”Dacă vă declar ceva dvs. și se interpretează că transmit mesaje subliminale celorlalți?”, a justificat avocatul Trăilă.

Cât privește refuzul de a comenta preluarea firmelor lui Tufan, Trăilă a invocat confidențialitatea impusă de client. ”Dl. Tufan a primit solicitarea dvs. de a expune un punct de vedere, iar dacă va dori să facă acest lucru, vă va contacta. Însă e o persoană discretă”, a mai precizat avocatul Doru Trăilă.

UPDATE ora 21:00: Reprezentanţii companiilor Elsid şi Electrocarbon au transmis redacţiei un punct de vedere în care arată că nu există nicio legătură între contractul de fiducie – încheiat între omul de afaceri Mihai Tufan şi avocatul Doru Trăilă – și Florian Coldea sau Dumitru Dumbravă.“Contractul de fiducie cu domnul Doru Trăilă a fost încheiat în conformitate cu dispozițiile legale și nu a avut și nu are ca scop preluarea societăților de către acesta în schimbul unei presupuse eliberări mai rapide din detenție. Mai mult decât atât, acest contract conține o clauză prin care oricare dintre părți îl pot înceta în termen de 30 de zile, așadar durata acestuia este lipsită de relevanță, întrucât oricare dintre părți poate dispune încetarea unilaterală a contractului. În orice caz, nu se poate susține sub nicio formă faptul că acest contract de fiducie a fost încheiat în scopul unei eliberări mai rapide din detenție”, au arătat reprezentanţii celor două firme.

“ELSID și ELECTROCARBON lucrează cu domnul avocat Doru Trăilă de 20 de ani pentru majoritatea aspectelor de ordin juridic de care au nevoie. În tot acest timp, domnul Mihai Tufan nu i-a cunoscut la nici un moment pe domnii Florian Coldea sau Dumitru Dumbravă. Nu există nicio legătură între acest contract de fiducie și domnii Florian Coldea sau Dumitru Dumbravă. De asemenea, nu cunoaștem termenii contractelor dintre domnul avocat Doru Trăilă și celelalte persoane, colaborarea noastră fiind restrânsă la chestiunile juridice legate de activitatea societăților ELSID și ELECTROCARBON”, au precizat cele două societăţi.

Citește aici integral punctul de vedere transmis de Elsid şi Electrocarbon.

Citeşte în continuare articolul iniţial:

Potrivit contractului de fiducie, Tufan i-a cedat avocatului Trăilă, pe o perioadă de 7 ani, părțile sale sociale la firmele Vektor Elements și Electrocarbon.

Potrivit documentelor firmelor publicate în Monitorul oficial, Tufan deținea 100 % din pachetul de acțiuni al firmei Vektor Elements. Prin această companie, Tufan controla 55 % din Electrocarbon, iar 17 % îi deținea personal. În plus, Vektor Elements deținea un pachet de acțiuni de 83 % la Elsid (preluat de Vektor Elements în urma divizării Metaleuroest, compania de bază a oamenilor de afaceri Mihai Tufan și Mihai Anastasescu).

Electrocarbon și Elsid sunt producători și traderi de energie. Dețin nenumărate microhidrocentrale pe râurile din Prahova. E vorba de MHC-uri blamate de ecologiști că distrug ecosistemele naturale.

Profituri uriașe

Potrivit portalului ministerului de Finanțe, anul trecut, Vektor Elements, firma deținută de Tufan și predată lui Trăilă, a avut profit net de 10 milioane de euro. În 2022, a fost pe pierdere de numai 1.807 lei, iar în 2021 a avut, de asemenea, profit net de 10 milioane de euro.

Electrocarbon a avut anul trecut profit net de 3,6 milioane de euro, iar în 2022 și 2021 – câte aproape 1 milion de euro.

Elsid SA a avut profit net anul trecut de peste 16 milioane de euro, în 2022 – ușor peste 10 milioane de euro, iar în 2021 – peste 12 milioane de euro.

Onorariul și comisionul lui Trăilă

Potrivit contractului de fiducie, Tufan a predat pentru 7 ani decizia privind administrarea bunurilor acestor 3 firme în schimbul unui onorariu de 15.000 de euro pe lună plus TVA și a unui comision de 3,5 % din profitul net.

Managementul celor 3 firme (Vektor Elements, Electrocarbon și Elsid) este, potrivit contractului de fiducie, asigurat de vechiul partener de afaceri al lui Tufan, Mihai Anastasescu, în care Tufan are încredere (se specifică în contract). Este neclar din contract care este diferența între administrarea bunurilor companiilor de către fiduciar, adică de către avocatul Doru Trăilă, și managementul asigurat de Mihai Anastasescu.

Tufan rămâne constitutorul beneficiar al profitului celor 3 companii. El are dreptul ”la repartizarea periodică, în funcție de disponibilitățile financiare, din profitul net realizat de administrarea fondurilor fiduciare a unor sume de bani ce vor fi stabilite de Managerul Societății (Mihai Anastasescu – n.r.) și comunicate Fiduciarului (Doru Trăilă – n.r.), în baza rapoartelor societăților Vektor Elements SRL, Electrocarbon SA și Elsid SA, exclusiv”, potrivit contractului de fiducie.

Conform acestui document, ”patrimoniul Fiduciei este protejat de creditorii Constitutorilor (Tufan și Anastasescu – n.r.) și ai Fiduciarului (Trăilă – n.r.) din alte raporturi juridice, inclusiv procedura insolvenței. Numai titularii de creanțe rezultate din raporturile fiduciare vor putea formula pretenții asupra masei patrimoniale fiduciare”.

Ce anchetează DNA

DNA are în lucru un dosar de trafic şi cumpărare de influenţă privind cazul oamenilor de afaceri Alexander Adamescu şi Mihai Tufan, potrivit informaţiilor din ordonanţa de inculpare a generalilor Coldea şi Dumbravă din cazul Hideg.

”La data de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.

Prin ordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și cumpărare de influență (…)

Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (…) şi cumpărare de influență (…), fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor (…)”, se arată în ordonanța DNA de inculpare a tripletei Coldea-Dumbravă-Trăilă.

Dosarul de tentativă de omor al lui Tufan

9 aprilie 2020: A avut loc tentativa de omor în dreptul localității Otopeni.

8 octombrie 2020: Tribunalul București l-a condamnat pe Tufan la 2 ani, 2 luni și 20 de zile de detenție.

29 ianuarie 2021: Omul de afaceri a primit verdictul definitv de 3 ani și 6 luni.

19 octombrie 2021: Mihai Tufan a mai primit un spor de pedeapsă de 4 luni în condițiile în care instanța i-a contopit cei 3,6 ani de detenție din dosarul tentativei de omor cu o pedeapsă de un an cu suspendare dintr-un alt dosar deschis după ce a fost prins băut la volan. În total, 3 ani și 10 luni de detenție efectivă.

20 octombrie 2022: Tufan a fost eliberat condiționat din penitenciar după ce a executat doar aproape 2 ani de pușcărie. Instanța i-a scăzut din pedeapsă arestul preventiv și arestul la domiciliu.

Background. Cum au pus mâna Tufan și Anastasescu, cu numai 6 milioane de euro, pe Electrocarbon Slatina, în valoare de 19 milioane de euro 

În rechizitoriul dosarului Rafo Oneşti – în care a fost condamnat omul de afaceri Corneliu Iacobov la 7 ani de detenție – se arată că acesta a făcut o afacere păguboasă cu Mihai Tufan și Mihai Anastasescu de la Metaleuroest Câmpina.

Dorina Mihăilescu, consilierul premierului de la acea vreme, Adrian Năstase şi fosta soţie a lui Ovidiu Muşetescu, şeful PSD al Autorităţii de privatizare APAPS, i-ar fi recomandat lui Iacobov să facă afaceri cu Tufan și Anastasescu.

„În declaraţiile sale, inculpatul Corneliu Iacobov a precizat că i-a primit pe cei doi martori (Anastasescu Mihai şi Tufan Emil – n.r.) ca urmare a unui telefon primit de la fostul consilier al domnului Adrian Năstase, doamna Dorina Mihăilescu”, se arată în rechizitoriul dosarului Rafo Oneşti.

RAFO Oneşti – controlată de Corneliu Iacobov prin firma Imperial Oil – era acţionar la compania Electrocarbon din Slatina. La recomandarea Dorinei Mihăilescu, Iacobov a încheiat cu firma Metaleuroest a oamenilor de afaceri Mihai Anastasescu şi Emil Tufan un contract prin care RAFO urma să livreze produse petroliere în valoare de aproape 6 milioane de euro. Îndeplinirea obligaţiilor a fost garantată de Iacobov cu pachetul de acţiuni la Electrocarbon Slatina. Cum RAFO nu a respectat contractul, pachetul de acţiuni a fost transferat la firma lui Anastasescu şi Tufan, prezentaţi de Iacobov drept „viitorii noştri parteneri de afaceri”.

Astfel, arată procurorii DIICOT în rechizitoriu, RAFO şi-a pierdut calitatea de acţionar la Electrocarbon Slatina pentru suma de aproape 6 milioane de euro, deşi pachetul de acţiuni ar fi valorat aproape 19 milioane de euro.

Interesant e că procurorul DIICOT din dosarul Rafo Onești a fost Alina Bica, devenită ulterior șefa DIICOT. Ea a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului Ovidiu Tender și a fugit în Italia. În plus, avocatul Alinei Bica a fost chiar profesorul Doru Trăilă.

Mai mult, în doarul legat de favorizarea lui Tender, Bica s-a apărat susținând că Florian Coldea, pe atunci șeful operativ al SRI, ar fi rugat-o să re-analizeze situația juridică a lui Tender.

”Am fost chemată de domnul Coldea Florian, prim-adjunctul Serviciului Român de Informații, care mi-a adus la cunoștință o informare în care mi se preciza că, din rațiuni de securitate națională, având în vedere poziția domnului Tender în Africa și faptul că prin S.C. PROSPECȚIUNI S.A. urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gândesc dacă este posibil să reanalizez situația acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute și că o soluție de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, a susținut Alina Bica în 2015.

Context. Avocatul Doru Trăilă și generalii SRI în rezervă Dumitru Dumbravă și Florian Coldea au fost inculpați de DNA la finalul lunii mai a acestui an pentru trafic de influență. În acest prim dosar, ei sunt acuzați că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Cătălin Hideg să obțină o condamnare cu suspendare și să i se ridice controlul judiciar într-un dosar de fraudă cu fonduri europene instrumentat de Parchetul European.

Până la urmă, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de către judecătorul Cătălin Gabriel Bunea, fost student al profesorului Trăilă. Nemulțumit, Hideg a formulat un denunț la DNA împotriva celor 3.

El susține acum că, în realitate, contractul de asistență juridică – în valoare de jumătate de milion de euro încheiat cu avocatul Doru Trăilă – era un paravan pentru trafic de influență. La rândul lui, avocatul Trăilă avea încheiat un contract de consultanță cu firma generalului Dumbravă. Potrivit DNA, Hideg a plătit doar 100.000 de euro, din care 20.000 au rămas la Trăilă, iar câte 40.000 de euro au ajuns la generalii Dumbravă și Coldea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. gainari de doi lei cu pretentii de monaco