G4Media.ro

România și Ucraina semnează un acord de securitate la Washington. Documentul are…

România și Ucraina semnează un acord de securitate la Washington. Documentul are strict valoare politică, nu juridică

Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski semnează joi la Washington, în marja summitului NATO, un acord de securitate România și Ucraina, potrivit Administrației Prezidențiale. Documentul are strict valoare politică, nu juridică, potrivit sursei citate. Acest lucru înseamnă că România nu se angajează să ofere garanții de securitate Ucrainei.

Acordul politic derivă din Declarația grupului G7 de sprijin pentru Ucraina din 2023 și sistematizează cooperarea existentă între România și Ucraina în diverse domenii. Acordul stabilește și un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări și identifică o serie de direcții de acțiune prioritare, în beneficiul ambelor părți și în beneficiul securității regionale.

Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declarației G7+ (inclusiv Uniunea Europeană) și continuă negocierile cu toți ceilalți semnatari, potrivit Administrației Prezidențiale. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit și identificând priorități pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar și de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.

Astfel, acordul semnat de România include și domenii de interes specific în relația bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european și euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, de cooperare în combaterea criminalității transfrontaliere.

Declarația prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor și a cooperării se face în conformitate cu legislația națională, europeană și internațională aplicabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cred ca toate documentele semnate de Ucraina cu tarile terte…au doar valoare politica si nu juridica.