G4Media.ro

Cum se resimte canicula într-o turnătorie: ”Inițial le spusesem de ora 13:00,…

Sursa foto: Captură video

Cum se resimte canicula într-o turnătorie: ”Inițial le spusesem de ora 13:00, dar fiecare pleacă acasă când simte. Nu poți ști ce capacitate are fiecare muncitor” / Cuptorul care încălzește fonta ajunge la 1.200 de grade

La 35 de grade Celsius resimțite în oraș, jurnaliștii de la Ziarul de Iași au mers la probabil singura Turnătorie de fontă din țară care folosește aceleași metodă de topire ca în urmă cu un secol. Acolo, temperatura din cubiloul ,,arhaic” (cuptorul unde se încălzește fonta) ajunge la 1.100-1.200 de grade.

Pe toată perioada verii, având în vedere că temperaturile sunt ridicate, iar angajații iau contact direct cu fonta topită, munca de la turnătorie începe în jurul orei 7:00 și se încheie în jurul orei 12:00. Este aproape imposibil să scazi temperatura într-o astfel de hală.

„Ce e important la activitatea noastră este că e de producție. Indiferent că e cu mental, fără metal, tot la căldură se desfășoară. În anumite sectoare de  activitate nu există aer condiționat, e greu să pui aer condiționat în hale ca acestea. Inițial le spusesem de ora 13:00, dar fiecare pleacă acasă când simte. Nu poți ști ce capacitate are fiecare muncitor. Oricum, nu stau mai mult de 6 ore. Pe parcursul acestor ore, primesc apă plată, apă minerală. Plecatul de la serviciu intră tot în sarcina angajatorului și trebuie să avem grijă să nu plece dărâmați de aici. Noi topim de două ori pe săptămână. Pe lângă căldura care e, și efortul care e, apare efortul turnării”, spune Gabriel Bejenariu, proprietarul turnătoriei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...