G4Media.ro

Vulcanul Etna devine din ce în ce mai înalt: în urma ultimelor…

sursa foto: Captură video

Vulcanul Etna devine din ce în ce mai înalt: în urma ultimelor erupții a ajuns la 3.369 de metri / Vulcanul s-a ridicat în câteva zile cu peste 100 de metri

Vulcanii sunt ca organismele vii în transformare, iar având in vedere că Etna are o activitate persistentă, formarea sa este continuă, notează Corriere della Sera.

Energia intensă pe care o eliberează prin erupții, revărsări, paroxisme și fântâni de lavă contribuie la procesele de schimbare heraclitee. Totul curge și magma creează și schimbă formele vârfului. Cum s-a format noul vârf și unde se află? Esențială în acest sens a fost noua fază eruptivă care a început pe 14 iunie şi care, după trei ani de repaus aparent, a trezit din nou craterul central „Voragine”.

„În următoarele trei săptămâni s-a observat o creștere progresivă a intensității fenomenului și, din 28 iunie, s-a produs și emisia de mici fluxuri de lavă care s-au revărsat în craterul adiacent Bocca Nuova”, precizează Observatorul INGV-Etna.

Dar asta nu este tot. Odată cu paroxismele din iulie, de o intensitate notabilă, cu activitatea eruptivă explozivă, cu nori de fum de câțiva kilometri, Voragine a crescut în mai puțin de o lună, depășind Craterul de Sud-Est care la 10 august 2021 ajunsese la altitudinea de 3.347 m. Paroxismul din 4 iulie, care a durat mai bine de 7 ore, a fost decisiv în creșterea progresivă a craterului Voraginei, care a afectat schimbarea profundă a morfologiei zonei de vârf.

Conul piroclastic care crescuse în zilele dinaintea paroxismului a fost distrus; în schimb, pe marginile craterului s-a înregistrat o acumulare notabilă de material piroclastic. Măsurătorile efectuate pe 5 iulie de echipa de piloți de drone a Observatorului INGV-Etneo au arătat că marginea de est a craterului Voraginei s-a ridicat cu 107 metri, ajungând la aceeași înălțime cu Craterul de Sud-Est: adică 3.354 de metri.

Creșterea Etnei a continuat de-a lungul a câtorva zile. Tot conform analizelor Observatorului INGV-Etna, fenomenul paroxistic din 7 iulie, caracterizat și prin explozii puternice, activitate efuzivă și o coloană de fum impunătoare, a contribuit și el la creșterea grosimii depozitelor din gura craterului Voragine. În acest fel, înălțimea marginii estice a craterului, așa cum au demonstrat sondajele de înaltă tehnologie efectuate cu dronă, a atins 3.369 de metri, fiind cea mai mare înălțime măsurată vreodată pe Etna.

Concluziile Observatorului INGV Etna din Catania sunt raportate pe site-ul IngvVulcani. Acum, marele vulcan are un aspect nou, și mai sugestiv. De subliniat că paroxismele puternice nu au provocat nicio pagubă oamenilor sau lucrurilor. Doar căderea cenușii vulcanice a provocat pagube agriculturii, neplăceri transportului rutier și acelor municipii ale căror drumuri erau acoperite cu nisip din Etna, cetățenii fiind nevoiți să-şi curețe balcoanele și spațiile interioare. Toate acestea manifestări sunt fiziologice în viața unuia dintre cei mai activi vulcani din lume, pe care locuitorii zonei îl numesc cu afecțiune la feminin „a Muntagna”, un simbol al Mamei Pământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acest articol este despre paroxism.