G4Media.ro

Narativele Rusiei, expuse de Diana Șoșoacă în prime time la RTV, postul…

Foto. Captură România TV

Narativele Rusiei, expuse de Diana Șoșoacă în prime time la RTV, postul fondat de Sebastian Ghiță. Moderatorul Victor Ciutacu: Ediție colosală a emisiunii după eurosuccesul politic / Nici o întrebare despre vizita la Ambasada Rusiei

România TV, post fondat de fugarul Sebastian Ghiță protejat de autoritățile din Serbia, i-a dat platformă joi la o oră de maximă audiență europarlamentarului extremist Diana Șoșoacă. Ea a reluat propaganda Rusiei despre retrasarea granițelor Ucrainei. Moderatorul nu i-a pus nici o întrebare despre vizita făcută la Ambasada Rusiei imediat după alegeri.

Principalele idei expuse de Șoșoacă la RTV:

  • Ucraina e controlată acum de SUA
  • O parte din Ucraina aparține de fapt Rusiei
  • Ucraina a furat teritorii de la România, Ungaria și Polonia și aceste țări trebuie să le ia înapoi
  • Șoferii ucraineni care transportă cereale prin România fac trafic de arme și de droguri

Nu este prima oară când România TV dă platformă unor politicieni cu idei similare cu ale propagandei Kremlinului. În februarie 2023, România TV a avut-o invitată pe Marina Tauber, vicepreședintele partidului pro-rus al mogului fugar moldovean Ilan Șor. Tauber a fost invitată în emisiunea lui Victor Ciutacu în ziua în care ea a organizat un nou protest împotriva conducerii pro-occidentale a Republicii Moldova, protest la care mai mulți participanți au vrut să pătrundă în clădirile guvernamentale.

Joi, Șoșoacă a vorbit aproape două ore cu moderatorul Victor Ciutacu, care i-a spus ”vă felicit pentru rezultat, am fost singurul care v-a felicitat după alegeri”.

Șoșoacă a vorbit minute întregi despre presupusul furt de teritorii românești de către Ucraina și despre nevoia de retrasare a granițelor. Ea a amintit că a depus un proiect legislativ prin care a cerut ca România să anexe teritorii din componența Ucrainei.

Ea a reluat teza lansată de Vladimir Putin și alți politicieni ruși care promovează retrasarea granițelor în Europa și revizionismul. În februarie 2024, Vladimir Putin a reluat într-un intervi acordat lui Tucker Carlson teza potrivit căreia Ucraina este un stat creat artificial, prin comasarea unor teritorii care aparțin de fapt Rusiei, Poloniei, Ungariei și României.

„Timp de decenii, Republica Sovietică Ucraineană s-a dezvoltat ca parte a URSS. (…) După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă pământurile care aparținuseră Poloniei înainte de război, atât pământurile care aparținuseră anterior Ungariei, cât și cele ale României – Astfel, României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și au fost date Ucrainei sovietice, iar acestea rămân în continuare parte a Ucrainei. Deci, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voința lui Stalin”, a susținut Putin, citat de cotidianul britanic The Independent.

Teza lui Putin a fost reluată pe larg de Șoșoacă la emisiunea de la RTV, care a spus explicit că o parte din Ucraina aparține Rusiei și că va denunța tratatul bilateral cu Ucraina dacă va ajunge președintele României.

”Nu recunosc granițele Ucrainei. Nu recunosc granița. Ucraina ne-a furat aceste teritorii. Tratatul cu Ucraina poate fi denunțat și se pot face negocieri la nivel internațional. De ce Viktor Orban își negociază teritoriile din Ucraina? De ce Polonia își negociază? Știți că România e singurul stat care nu s-a dus? Dar care a fost pus la masa negocierilor datorită inițiativelor mele diplomatice externe? Nu toate statele au recunoscut Ucraina, sunt foarte multe state care nu au recunoscut. Ucraina nu e de sine stătătoare, aparține SUA, și o parte aparține Rusiei”, a spus Șoșoacă.

Moderatorul emisiunii nu a întrebat-o pe Șoșoacă nimic despre vizita acesteia la Ambasada Rusiei. Diana Șoșoacă, aleasă europarlamentar la alegerile din 9 iunie, a participat trei zile mai târziu la Ambasada Rusiei la un eveniment organizat de noul ambasador Vladimir Lipaev, potrivit imaginilor remise G4Media de un participant la eveniment.

Șoșoacă a mai mers la Ambasada Rusiei și în iunie 2023, dar și 2022, în ciuda faptului că România a condamnat oficial invazia ilegală a Rusiei în Ucraina și a redus la minimum dialogul cu reprezentanții Federației Ruse.

Sebastian Ghiță, fondatorul RTV, a fugit în Serbia cu o zi înainte de a fi inculpat într-un dosar DNA. Autoritățile judiciare din Serbia au refuzat extrădarea lui Ghiță în România. Într-o înregistrare difuzată de RTV după fuga sa, el a prezentat două nume despre care susținea că sunt agenți CIA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. KK nia TV, KK cios prezentator. KK nara senatoare…Cine dracu’ (exceptand creierele spalate) se uita la emisiunile astora ?

  2. Ce bine! Multumesc g4! pierdusem mizeria de emisiune!

  3. România TV promovează politica lui Sebastian Ghiță prin diseminare.

    Spre exemplu, Radu Șerbănescu, Ionela Năstase, sau Liliana Ruse au fost mutați la Digi24 pentru ca opiniile domnului Sebastian Ghiță să aibă o audiență mai largă și mai diversă.

  4. CNA ce pazeste de mai functioneaza RTV?! zici ca e ca si lupul paznic la oi

  5. România TV e sursa principală de dezinformare. Diana Șoșoacă și propaganda rusofilă sunt ridicole. Ucraina nu fură teritorii și șoferii ucraineni nu transportă arme și droguri, serios acum…

    Cătălin Teniță e altă poveste, face treabă serioasă pe educație și drepturile omului. Șoșoacă cu teoriile ei… las-o baltă.

    Mihai Roman, mulțumim că ne deschizi ochii. Mai mult jurnalism bun, mai puțină propagandă, dați-le drumul!