G4Media.ro

Un îndulcitor obișnuit cu conținut scăzut de calorii este cosiderat a avea…

Foto: Photo 32990966 © Loganban | Dreamstime.com

Un îndulcitor obișnuit cu conținut scăzut de calorii este cosiderat a avea legătură cu atacul de cord și accidentul vascular cerebral, arată un studiu din SUA

Un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, numit xylitol, utilizat în multe alimente cu conținut redus de zahăr și în produse de consum, cum ar fi guma și pasta de dinți, poate fi asociat cu un risc de aproape două ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces la persoanele care consumă cantități mari de îndulcitor, arată un studiu din Statele Unite, citat de CNN. 

„Le-am oferit voluntarilor sănătoși o băutură tipică cu xylitol pentru a vedea cât de mari vor crește nivelul și (nivelurile de xylitol) au crescut de 1.000 de ori”, a spus autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare. la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

„Când mănânci zahăr, nivelul glucozei poate crește cu 10% sau 20%, dar nu crește de 1.000 de ori”, așa cum au făcut-o nivelurile de xylitol, a spus Hazen, care conduce și Centrul pentru Microbiom și Uman al Clinicii Cleveland.

„Omenirea nu a experimentat niveluri atât de ridicate de xylitol decât în ​​ultimele două decenii, când am început să ingerăm alimente procesate complet artificiale și înlocuite cu zahăr”, a adăugat el.

Apar cheaguri de sânge îngrijorătoare
În 2023, aceiași cercetători au găsit rezultate similare pentru un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calorii numit eritritol, care este folosit ca zahăr de umplutură în stevia, fructele călugărului și produsele ceto cu zahăr redus.

Cercetările suplimentare de laborator și animale prezentate în ambele lucrări au arătat că eritritol și xylitolul pot determina coagularea mai rapidă a trombocitelor din sânge. Cheagurile se pot rupe și se pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral.

În noul studiu despre xylitol, „diferențe în comportamentul trombocitelor au fost observate chiar și după ce o persoană a consumat o cantitate modestă de xylitol într-o băutură tipică unei porții consumate în viața reală”, a spus dr. Matthew Tomey, cardiolog la Mount Sinai Fuster Heart. Spitalul din New York City, care nu a fost implicat în studiu.

Aproximativ 61% dintre adulții americani vor avea boli cardiovasculare până în 2050, conform unei predicții recente a Asociației Americane a Inimii. Reducerea activității de coagulare este un tratament cheie folosit de cardiologi, astfel încât orice coagulare suplimentară în trombocite este un semn rău, a spus dr. Andrew Freeman, director de prevenire și sănătate cardiovasculară la National Jewish Health din Denver.

„Când cineva are un atac de cord, îi dăm aspirină sau medicamente precum clopidogrel sau Plavix, pentru a contracara activitatea trombocitelor. Acești alcooli de zahăr par să îmbunătățească activitatea trombocitelor, ceea ce este îngrijorător”, a spus Freeman, care nu a fost asociat cu noua cercetare.

„Acesta este un alt avertisment că ar trebui să trecem la apă, iar băuturi mai apropiate fiind ceaiul sau cafeaua neîndulcită”, a spus el.

Guma fără zahăr este doar unul dintre multele produse de consum și alimente care conțin xylitol, spun experții.
Carla Saunders, președintele Consiliului de Control al Caloriilor, o asociație din industrie, a declarat pentru CNN că rezultatele studiului „sunt contrare deceniilor de dovezi științifice care susțin siguranța și eficacitatea îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi xylitol, de către agențiile globale de sănătate și de reglementare. Aceste descoperiri sunt un deserviciu pentru cei care se bazează pe îndulcitori alternativi ca instrument pentru a-și îmbunătăți sănătatea.”

Ce este xylitolul?
La fel de dulce ca zahărul, cu mai puțin de jumătate din calorii, xylitol e ste adesea folosit în gumă fără zahăr, mentă pentru respirație, pastă de dinți, apă de gură, sirop de tuse și vitamine masticabile. Se adaugă frecvent în cantități mai mari la bomboane, produse de patiserie, amestecuri de prăjituri, sosuri de grătar, ketchup, unt de arahide, budinci, sirop de clătite și multe altele.

Xylitolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în alimente precum conopida, vinetele, salata verde, ciupercile, spanacul, prunele, zmeura și căpșunile. Cu toate acestea, cantitatea de xilitol găsită în astfel de surse naturale este mică, a spus Hazen.

„Dacă faceți efectiv calculul, este nevoie de un tonaj de fructe pentru a fi echivalent cu o prăjitură pentru diabetici care poate conține aproximativ nouă grame de xylitol, care este o cantitate tipică de pe etichetă”, a spus el. „Ar fi ca și cum ai mânca sare la nivelul unei linge de sare.”

Pentru uz comercial, totuși, xilitolul este făcut din știuleți de porumb, mesteacăn sau bacterii modificate genetic.

„Este vândut ca un așa-numit îndulcitor natural și, deoarece xylitolul nu crește nivelul de zahăr din sânge, este, de asemenea, comercializat ca fiind cu conținut scăzut de carbohidrați și prietenos cu keto”, a spus Hazen.

 

Foto: © Loganban | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează