“Vor o slujbă de lux”: De ce șomajul în rândul tinerilor devine un flagel în China
În mai, șomajul în rândul tinerilor era de 14,2% în China, potrivit cifrelor oficiale, iar în iunie, 11,8 milioane de studenți au absolvit cursurile și au intrat pe piața muncii. La un târg de locuri de muncă pentru tinerii absolvenți din Shanghai, recrutorii stau plictisiți la standurile lor, în ploaie, în așteptarea potențialilor candidați. În ciuda ratei de șomaj foarte mari din China, oferta pare să nou corespundă adesea cu aspirațiilor tinerilor, scrie BFM TV.
Șomajul în rândul tinerilor a devenit o problemă atât de presantă încât președintele Xi Jinping le-a spus recent membrilor de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez (PCC) că ar trebui să devină o „prioritate absolută”.
Săptămâna aceasta are loc la Beijing o reuniune la nivel înalt, condusă de președintele chinez, pentru a discuta despre bolile celei de-a doua mari economii a lumii și despre modalitățile de relansare a acesteia.
Rata șomajului a ajuns la un nivel fără precedent de 21,3% la jumătatea anului 2023, înainte ca autoritățile să nu mai publice cifre lunare. Acestea au început să le publice din nou în decembrie, după ajustarea metodei de calcul.
Industria hotelieră și resursele umane au dominat târgul de locuri de muncă din Shanghai, organizat la sfârșitul lunii mai, unul dintre numeroasele organizate de autoritățile locale.
„Este dificil să găsești un loc de muncă care să corespundă diplomei și aspirațiilor tale”, a declarat pentru AFP un student la științele informației, unul dintre puținii tineri prezenți la târg.
„Mulți studenți au de fapt așteptări prea mari”, a remarcat Julia Shao, care recrutează pentru un lanț de restaurante. „Nu le place acest tip de job de bază. Ei preferă (…) un job de lux”.
„Schimbare de politică”
Xi Jinping a menționat în mod special absolvenții în discursul său în fața Biroului Politic al PCC de la sfârșitul lunii mai, menționând că „ar trebui create mai multe locuri de muncă, astfel încât aceștia să poată pune în practică ceea ce au învățat”.
Anterior, au existat „o serie de declarații ale liderilor chinezi care au subliniat urgența” acestei probleme, a declarat pentru AFP Erica Tay, șeful cercetării macroeconomice la Maybank.
Alături de slăbiciunea persistentă a consumului și de criza profundă din sectorul imobiliar, șomajul este considerat unul dintre principalele obstacole în calea reluării unei creșteri viguroase în China după pandemie.
În ciuda declarațiilor încă vagi, „este clar că o schimbare de politică este în curs”, spune Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics.
„Ne așteptăm ca politicile de reducere a șomajului în rândul tinerilor să fie un pilon esențial al discuțiilor” din cadrul celui de-al Treilea Plen, reuniunea la nivel înalt organizată la Beijing în această săptămână, a declarat el.
Președintele chinez dorește să încurajeze tinerii „să găsească locuri de muncă sau să înființeze întreprinderi în domenii (și) industrii-cheie”, conform declarațiilor sale publicate la sfârșitul lunii mai.
Murphy Cruise se așteaptă ca guvernul să crească ajutoarele pentru a încuraja companiile să angajeze tineri absolvenți și să promoveze stagiile de formare.
Totuși, acestea sunt doar „soluții temporare”, consideră analistul. Pe termen lung, sunt necesare „reforme mai profunde ale politicii industriale și educaționale” pentru a asigura o mai bună concordanță între competențele absolvenților și cerințele angajatorilor.
„Revizuirea așteptărilor”
Potrivit lui Erica Tay, guvernul dorește să promoveze locurile de muncă care sunt „în conformitate cu prioritățile politice majore” sau în sectoare foarte solicitate, cum ar fi modernizarea sectorului industrial și inovarea.
Pe de altă parte, pentru absolvenții de sociologie, jurnalism și drept, oportunitățile se epuizează.
În apropierea unei facultăți de drept din Shanghai, studenții din ultimul an își exprimă îngrijorarea.
„De la pandemie, a fost un pic mai dificil decât înainte”, observă Qian Le, în vârstă de 22 de ani, referindu-se la recentele planuri de concediere și reduceri salariale la cele mai importante firme de avocatură din China.
„Chiar și cei care au deja un loc de muncă s-ar putea să nu-l poată păstra, așa că ar putea fi mai greu pentru noii veniți să intre” pe piața muncii.
Qian și colegul ei de clasă Wang Hui au ales amândoi să își continue studiile.
Creșterea sectorului privat din China a încetinit considerabil, în parte din cauza măsurilor luate împotriva giganților din domeniul tehnologiei.
Mulți tineri doresc să devină funcționari publici, o opțiune considerată mai stabilă, sau, ca Wang și Qian, să obțină diplome postuniversitare.
Pentru Karl Hu, un alt student la drept, dificultatea nu constă în a găsi un loc de muncă, ci în a avea „o carieră decentă” în ceea ce privește salariul și beneficiile.
El însuși a obținut un loc de muncă bun într-o bancă, dar avertizează că mulți studenți trebuie să „își reducă așteptările”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank