G4Media.ro

Rămășițele unui vechi palat papal, descoperite în centrul Romei

Sursa foto: Twitter / Ministero della Cultura

Rămășițele unui vechi palat papal, descoperite în centrul Romei

Rămășițele a ceea ce pare a fi un palat medieval în care au locuit papii înainte de a se stabili la Vatican au fost excavate la Roma înainte de renovările pentru Anul Sfânt Catolic 2025, sau Jubileul, a anunțat Ministerul Culturii din Italia, relatează CNN.

Arheologii din piața din fața Arhbasilicii Sfântului Ioan Lateran din centrul orașului au dezgropat o structură arhitecturală complexă, inclusiv ziduri despre care se crede că au protejat Patriarchio, o bazilică monumentală prevăzută de împăratul Constantin în secolul al IV-lea, a declarat ministerul într-un comunicat.

„Aceasta este o descoperire extraordinar de importantă pentru orașul Roma și pentru istoria sa medievală, deoarece în epoca modernă nu au mai fost efectuate săpături arheologice extinse în piață”, a declarat ministerul.

Structura inițială a clădirii, care urmează declarației lui Constantin de toleranță pentru creștinism în Imperiul Roman în 313, a fost extinsă în etape între secolele al IX-lea și al XIII-lea și a găzduit papalitatea până în 1305, când aceasta s-a mutat temporar la Avignon, în Franța, a adăugat ministerul.

Zona din jurul Catedralei Sfântul Ioan Lateran este în curs de amenajare înaintea Jubileului, un eveniment care va dura un an, începând din decembrie, și care se așteaptă să atragă peste 30 de milioane de pelerini și turiști în capitala italiană.

În timpul unui jubileu, catolicii pot obține indulgențe speciale, sau iertarea păcatelor, dacă îndeplinesc anumite condiții și fac fapte bune sau pelerinaje.

Istoria îndelungată a Romei, care datează de aproape 2.800 de ani, înseamnă că lucrările rutiere conduc adesea la descoperiri arheologice.

Alte săpături efectuate în apropierea Vaticanului pentru extinderea unui tunel rutier în vederea Jubileului au scos la iveală, în ultimele săptămâni, urme ale unei vechi „fullonica” romane, sau spălătorie, și ale unei grădini cu portic despre care se crede că ar fi fost folosită de împăratul Caligula.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...