G4Media.ro

Misogin, rasist, colonialist… cine a fost de fapt Pierre de Coubertin, francezul…

Misogin, rasist, colonialist… cine a fost de fapt Pierre de Coubertin, francezul care a reînviat Jocurile Olimpice la sfârșitul secolului al XIX-lea?

Sexist, colonialist și reacționar. Nu lipsesc criticile la adresa baronului Pierre de Coubertin, francezul care a reînviat Jocurile Olimpice la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cu Jocurile Olimpice pe cale să înceapă la Paris, personalitatea sa divizează, iar omul nu este divinizat în propria sa țară.

„Jocurile Olimpice și modelul sportiv creat de el au trecut testul timpului. Acesta este motivul pentru care Franța poate fi mândră de Coubertin și de moștenirea sa”. Cu aceste cuvinte, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a adus un omagiu părintelui Jocurilor Olimpice moderne, la 23 iunie, în cadrul unei conferințe organizate la Universitatea Sorbona pentru a marca cea de-a 130-a aniversare a creării CIO.

Dar această declarație laudativă a fost făcută pe ascuns, în fața unui public din care nu făceau parte nici ministra sportului, Amélie Oudéa-Castéra, nici primărița Parisului, Anne Hidalgo. De-a lungul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor deschide pe 26 iulie, baronul a fost relegat în plan secund. Cazul omului care simbolizează renașterea Jocurilor Olimpice nu este unanim susținut. În timp ce unii deplâng remarcile sale sexiste, misogine, colonialiste – într-un cuvânt, reacționare -, alții îi laudă devotamentul de a folosi sportul pentru a promova pacea și îl văd ca pe un vizionar și un umanist.

„Nu suntem aici pentru a glorifica omul, ci pentru a înțelege personajul”

 În cadrul familiei sale, Alexandra de Navacelle este garanta memoriei sale. În calitate de președintă al Asociației Familiilor Pierre de Coubertin, ea dorește să profite de Jocurile de la Paris pentru a oferi o altă imagine a baronului: „Încercăm să facem oamenii să înțeleagă de unde a venit, de ce a avut această idee incredibilă și ce a făcut pentru a o realiza. Stră-strănepoata sa este conștientă că există o anumită neliniște cu privire la figura sa: „Nu suntem aici pentru a glorifica omul, ci pentru a înțelege personajul. Trebuie să îl punem în context pentru a ne asigura că vedem toate faptele și să îl judecăm după acțiunile sale”.

Născut la Paris în 1863, Pierre de Coubertin a călătorit în tinerețe, în special în Anglia și America, unde a fost impresionat de importanța acordată sportului în cadrul sistemului educațional. El însuși a practicat o serie de discipline, printre care boxul, scrima, călăria și canotajul. La întoarcerea sa în Franța, și-a propus să importe exemplele britanice și americane și să îmbunătățească exercițiile fizice. În special, a înființat Comitetul pentru propagarea exercițiului fizic în educație.

De asemenea, pentru a populariza sportul, consideră că acesta trebuie să se internaționalizeze. Ca și alții înaintea sa, a dorit să reînvie Jocurile Olimpice antice, care au început în Olimpia, Grecia, în 776 î.Hr. și s-au desfășurat la fiecare patru ani timp de douăsprezece secole, înainte de a fi abolite. La 23 iunie 1894, baronul a înființat Comitetul Internațional Olimpic. Doi ani mai târziu, primele Jocuri Olimpice renovate au avut loc în mod simbolic la Atena.

„Chiar și atunci când vă contextualizați poziția, ea este condamnabilă”

Dar pentru acest botez al erei olimpice moderne, femeile nu au fost invitate, baronul Pierre de Coubertin opunându-se participării lor. În 1935, într-un interviu radiofonic, acesta își rezuma astfel gândirea: „Adevăratul erou olimpic este, din punctul meu de vedere, individul adult de sex masculin. Personal, nu sunt de acord ca femeile să participe la competițiile publice, ceea ce nu înseamnă că ele ar trebui să se abțină de la practicarea unui număr mare de sporturi, dar fără a se da în spectacol. La Jocurile Olimpice, rolul lor ar trebui să fie în primul rând, ca și la vechile turnee, de a încorona câștigătorii”.

Potrivit Alexandrei de Navacelle, Pierre de Coubertin „nu era împotriva femeilor”, dar „a căutat să le protejeze de privirea bărbaților”, într-o perioadă în care „femeile nu erau pregătite să fie văzute în ținute sportive și cu gleznele dezgolite”. Pentru Louis Violette, specialist în dimensiunea memorială a sportului, este mai ales important să îl punem în context pe fondatorul Jocurilor moderne. „Dacă îl privești pe Pierre de Coubertin prin ochii de astăzi, el apare ca un misogin”, subliniază acest doctor în istorie de la Universitatea din La Réunion. „Dar la acea vreme, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, existau foarte puține feministe și chiar mai puține în cercurile puterii. Era o lume a bărbaților, cu foarte puțin loc pentru femei, și era împotriva sportului feminin.

Colega sa Julie Gaucher este mai critică. „Chiar și atunci când îi contextualizezi poziția, aceasta este condamnabilă”, spune acest istoric al sportului de la Universitatea Lyon 1. “Mișcarea sportivă feminină exista deja, iar el a refuzat să o ia în considerare prin comentarii extrem de misogine, în care femeile trebuiau în cele din urmă să rămână la locul lor”.

La acea vreme, Pierre de Coubertin se opunea unei lidere a sportului feminin, Alice Milliat. Președinta Federației sportive feminine internaționale (FSFI), aceasta a cerut CIO să includă probe de atletism pentru femei la Jocurile Olimpice – fără succes. În 1922, ea a organizat primele Jocuri Olimpice ale Femeilor, pe care a fost nevoită să le redenumească „Jocurile Mondiale ale Femeilor”.

În 1928, la Amsterdam, femeilor li s-a permis în sfârșit să concureze în atletism și gimnastică. Dar reticențele persistau. Epuizată de anii de militantism, Alice Milliat părăsește scena sportivă în 1935. A murit în anonimat total la Paris în 1957. După ani de uitare, numele acestei pioniere reapare acum. Spre deosebire de Pierre de Coubertin, Alice Milliat este celebrată cu mândrie la Jocurile din 2024. Sunt publicate biografii, sunt organizate expoziții, iar stadioanele și sălile de sport îi poartă numele.

„Trebuie să privești lucrurile din alt unghi”

Este mai ușor să scoți în evidență această luptătoare pentru sportul feminin decât adversara sa, acuzată și ea de rasism. În „Memoriile” sale păstrate în arhivele CIO, Pierre de Coubertin își asumă: „Din primele zile, am fost un colonialist fanatic… Rasele au valori diferite, iar rasei albe, de esență superioară, toate celelalte trebuie să-i jure credință”. Stră-stră-nepoata sa crede încă o dată că comentariile sale reflectă o epocă: „Au existat abuzuri și lucruri inacceptabile, dar toți erau coloniști la acea vreme. Nu existau alte opțiuni”.

Louis Violette consideră, de asemenea, că aceasta este „gândirea epocii sale”: „A fost un colonialist hotărât. El credea că era un beneficiu uman, în special pentru populațiile locale. La acea vreme, erau foarte puțini membri ai elitei care să refuze și să critice colonizarea”.

Pierre de Coubertin a fost, de asemenea, evidențiat pentru că a sprijinit Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, organizate de Germania nazistă. Chiar dacă se retrăsese deja din CIO și nu a participat personal, în ciuda unei invitații din partea lui Adolf Hitler, el nu a omis să laude Jocurile. „Succesul grandios al Jocurilor de la Berlin a servit magnific idealului olimpic. Francezii, care sunt aproape singurii care joacă rolul Casandrei, au mare greșeală să nu înțeleagă sau să nu vrea să înțeleagă”, scria el în presă în luna august a aceluiași an. „La Berlin, totul a fost făcut în scopuri propagandistice, dar ceea ce a văzut el a fost spectacolul și succesul acestor Jocuri dincolo de aspectul politic”, analizează Julie Gaucher. „El nu a vrut să vadă ce se întâmpla, în timp ce ar fi putut să tacă și să nu ia atitudine în apărarea Jocurilor”, notează această specialistă a Jocurilor Olimpice.

Baronul a murit câteva luni mai târziu, în septembrie 1937, răpus de un atac de cord. 130 de ani de la crearea CIO, el rămâne părintele Jocurilor Olimpice moderne, dar imaginea sa a fost serios afectată. Dar Julie Gaucher insistă: „Nu sunt de acord să-l blamăm pe Coubertin, pentru că există și lucruri care au fost interesante și care trebuie într-adevăr privite în contextul unei anumite perioade. Chiar trebuie să ai o viziune nuanțată. Doar atunci când accepți latura întunecată a personajului îi poți recunoaște contribuția”.

Dincolo de ideile sale, și opera sa a evoluat considerabil. Departe de apărarea sa a amatorismului, Jocurile Olimpice au fost transformate într-o imensă întreprindere comercială care generează miliarde de euro. Alexandra de Navacelle regretă acest lucru: „Spiritul inițial al Jocurilor nu mai poate fi exprimat. Nu mai este posibil astăzi, cu un nivel atât de ridicat al competiției și al performanței.”

Chiar dacă străbunicul ei nu mai este în odorul sfințeniei, ea continuă să îi apere memoria. În ciuda controverselor, ea preferă să își amintească citatul care îi este atribuit: „Primul pas este cel mai important. Pentru ea, chiar dacă Jocurile Olimpice nu mai au mare legătură cu conceptul inițial, ele rămân un eveniment care este un factor de evoluție: „Jocurile de la Paris vor fi primele Jocuri Olimpice cu un număr egal de sportivi și sportive. De asemenea, există un logo identic pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice, cu aceleași locuri de desfășurare a competițiilor”, subliniază ea. „Această dinamică a progresului este cea pe care Pierre de Coubertin a dorit să o pună în mișcare. Ea va continua atâta timp cât omenirea va exista.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează