G4Media.ro

Un spray nazal inovator ar putea elimina din creier proteinele care cauzează…

Sursa foto: Photo 80244868 © Syda Productions | Dreamstime.com

Un spray nazal inovator ar putea elimina din creier proteinele care cauzează Alzheimer

Cercetătorii au dezvoltat un spray nazal care ar putea deveni un tratament revoluționar pentru boala Alzheimer și alte potențiale tulburări neurodegenerative, relatează Euronews.com.

Noul tratament ar viza acumularea nocivă de proteine în creier.

Spray-ul acționează prin țintirea acumulării de proteine tau, care, într-un creier sănătos, mențin stabilă structura internă de susținere a celulei și ajută la transportul moleculelor și nutrienților în interiorul celulelor nervoase, menținându-le în viață.

În tulburările neurodegenerative, modificările chimice din creier determină desprinderea proteinelor tau și începerea aglomerării lor, formând ceea ce se numește încurcături neurofibrilare.

Aceste încurcături perturbă funcționarea normală a celulelor creierului, ducând la moartea lor și, în consecință, la declinul cognitiv.

Echipa din Statele Unite și Italia care a pus la cale acest spray inovator l-a testat pe șoareci bătrâni și a observat o îmbunătățire a funcției cognitive.

Constatările lor au fost publicate în revista Science Translational Medicine.

„Această abordare prin pulverizare nazală deschide noi căi pentru administrarea neinvazivă de anticorpi terapeutici tau direct în creier și este promițătoare pentru multe boli neurodegenerative”, a declarat într-un comunicat Dr. Rakez Kayed, autorul principal al studiului și profesor la University of Texas Medical Branch (UTMB).

Îmbunătățirea funcției cognitive

Echipa a dezvoltat un anticorp numit TTCM2, care este conceput pentru a identifica și a viza în mod specific acumulările toxice de tau.

Anticorpul a fost apoi optimizat pentru a îmbunătăți livrarea sa către creier, fiind ambalat în particule și administrat prin cavitatea nazală, ocolind bariera hematoencefalică, care este un obstacol major în calea direcționării încurcăturilor.

„Cercetarea noastră evidențiază potențialul imunoterapiei tau nazale de a viza în mod eficient agregatele tau intracelulare – un motor principal al neurodegenerării și al declinului cognitiv în boli precum Alzheimer și alte tauopatii”, a declarat Kayed.

„Această metodă nu numai că îmbunătățește administrarea anticorpilor terapeutici, dar sporește și eficacitatea acestora în eliminarea agregatelor tau și îmbunătățirea funcțiilor cognitive”, a adăugat el.

O parte esențială a acestei abordări este utilizarea TRIM21, o proteină care se găsește în interiorul celulelor. TRIM21 acționează ca un receptor pentru anticorpi, ajutând la marcarea materialelor nedorite pentru eliminare.

În mod normal, TRIM21 ajută organismul să scape de viruși. În acest studiu, cercetătorii au utilizat TRIM21 pentru a elimina aglomerările tau dăunătoare din celulele creierului. Atunci când aglomerările tau au fost legate de anticorpii terapeutici, TRIM21 le-a recunoscut și a ajutat la eliminarea lor.

Prin valorificarea TRIM21, cercetătorii au reușit să vizeze și să elimine mai eficient acumulările de tau, ceea ce a condus la îmbunătățirea funcției cognitive la șoarecii utilizați în studiu.

„Acest progres ar putea avea un impact semnificativ asupra strategiilor de tratament pentru Alzheimer și tauopatiile conexe, oferind noi speranțe pentru milioane de pacienți care suferă de aceste afecțiuni debilitante”, a declarat Sagar Gaikwad, unul dintre autorii studiului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...