Ziarista ruso-americană Alsu Kurmasheva, condamnată de un tribunal din Rusia la peste 6 ani de închisoare
Un tribunal rus a condamnat-o pe jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva la șase ani și jumătate de închisoare pentru difuzarea de „informații false” despre armată, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al instanței.
„Alsu Kurmasheva a fost condamnată. Șase ani și șase luni”, a declarat pentru AFP Natalia Loseva, o purtătoare de cuvânt a Curții Supreme din Tatarstan. Angajatorul ei, RFE/RL, a catalogat procesul drept o „bătaie de joc la adresa justiției”.
Un tribunal rus a ordonat în toamna anului trecut ca jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva să fie reținută „până la 5 decembrie”, devenind astfel la acel moment al doilea reporter american reținut în această țară.
Tribunalul Sovetski din Kazan, în regiunea Tatarstan, a declarat că a aprobat cererea anchetatorilor, care au acuzat-o pe jurnalistă că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în condițiile în care a fost implicată în „colectarea intenționată de informații despre activități militare” care ar putea fi dăunătoare pentru „securitatea Rusiei”.
Statutul de „agent străin”, care amintește de termenul sovietic de „dușman al poporului”, impune constrângeri administrative și controale financiare foarte grele asupra persoanelor sau entităților vizate.
Kurmasheva, care locuiește de obicei la Praga împreună cu soțul și copiii ei, a călătorit în Rusia pentru o „urgență familială” la 20 mai, dar nu a mai putut pleca deoarece pașapoartele ei american și rusesc au fost confiscate.
Potrivit site-ului Tatar Inform, ea a fost amendată la 11 octombrie pentru că nu și-a declarat cetățenia americană autorităților ruse.
Alsu Kurmasheva, care s-a alăturat RFE/RL în 1998, lucrează pentru serviciul său de limbă tătară și bașkir, acoperind aceste minorități etnice din Rusia, în special în Tatarstan și Bașkortostan, în regiunile Volga și Urali.
„Am venit să lucrez pentru (RFE/RL) pentru că acest mediu contează pentru mine, misiunea sa de a aduce informații obiective poporului meu, oamenilor care vorbesc limba mea, tătară, în special”, a explicat Kurmasheva în 2014.
În ultimii ani, mai mulți cetățeni americani arestați în Rusia au fost eliberați în urma unor schimburi de prizonieri cu Washingtonul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank