G4Media.ro

Cehia afirmă că fondurile destinate planului de a cumpăra obuze pentru Ucraina…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Cehia afirmă că fondurile destinate planului de a cumpăra obuze pentru Ucraina vor fi insuficiente dacă nu se alocă mai mulți bani

O inițiativă cehă de a furniza Ucrainei 800.000 de obuze până la sfârșitul anului va rata acest obiectiv cu mai mult de o treime dacă țările donatoare nu vor veni cu mai mulți bani, a declarat ministrul ceh de Externe, scrie The Guardian.

„Am obținut finanțare pentru o jumătate de milion de bucăți de muniție de calibru mare, pe care le vom livra până la sfârșitul acestui an”, a declarat Jan Lipavský reporterilor luni la Bruxelles.

Dar din cele 18 țări care au semnat planul, trei nu au contribuit încă. „Putem livra până la 800.000 de bucăți până la sfârșitul acestui an, dacă găsim banii – deci avem nevoie de bani”, a declarat Lipavský.

Primele 45.000 de obuze au ajuns în Ucraina în iunie, alte 100.000 urmând să ajungă în iulie și august, iar „din septembrie aceste livrări se vor accelera”, a declarat Lipavský.

Lansată de președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, la Conferința de securitate de la München din februarie, inițiativa cehă a fost creată ca răspuns la o lipsă acută de obuze pe câmpul de luptă ucrainean.

Era o perioadă în care se credea că forțele ruse depășesc Ucraina cu 10 la 1, iar Congresul SUA nu aproba un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari. În același timp, o inițiativă separată a UE de a cumpăra 1 milion de obuze pentru Ucraina era pe cale să atingă puțin peste jumătate din obiectivul său în decurs de un an.

Spre deosebire de planul european, care cumpără exclusiv muniție produsă în UE, inițiativa cehă se aprovizionează cu obuze din întreaga lume. Până în prezent, cea mai mare parte a aprovizionării a provenit din afara UE, inclusiv, potrivit presei cehe, din Coreea de Sud, Africa de Sud și Turcia.

Țările de Jos, Danemarca, Germania, Portugalia, Canada, Norvegia și Suedia se numără printre țările care și-au confirmat implicarea, însă guvernul ceh nu numește alți membri sau pe cei trei care nu și-au respectat până acum promisiunile.

Cu toate acestea, cele trei țări anonime nu au fost responsabile pentru întregul deficit de 300 000, a indicat Lipavský, descriind obiectivul de 800 000 drept „posibilitatea pe care o vedem pe piața mondială” de a aproviziona Ucraina cu obuze în acest an.

Tomáš Kopečný, coordonatorul guvernului ceh pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat că schema a început să aibă un impact pe câmpul de luptă încă din luna mai, odată ce a devenit clar că livrările erau iminente.

El a spus că rapoartele, „în special” din surse rusești, au indicat că, în unele locuri de pe linia de front de 1.100 km, ucrainenii au „depășit” forțele ruse în iunie. „În unele sectoare ale liniei frontului, forțele ucrainene au acum avantajul superior în ceea ce privește numărul de obuze. Totuși, imaginea de ansamblu este încă în favoarea rușilor.”

El a adăugat: „Depinde cu adevărat de sectorul liniei frontului.”

Inițiativa contribuie la aprovizionarea Ucrainei cu obuze de 155 mm și alte muniții de standard sovietic, dar Kopečný a declarat că nevoile Ucrainei evoluează.

„Ne îndreptăm spre un punct în care muniția de 155 nu va fi cea mai disperată nevoie, dar va fi în continuare necesară”, a spus el, subliniind nevoia de alte muniții de calibru sovietic.

Praga speră ca programul să dureze câțiva ani, pentru a sprijini Ucraina în fața unui agresor rus care a trecut economia sa pe modul de război pentru a maximiza producția. Țările care fac parte din consorțiu vor fi invitate să promită fonduri suplimentare până în septembrie pentru a se asigura că trei până la patru luni de etape procedurale interne pot fi finalizate la timp pentru a garanta aprovizionarea cu obuze în 2025.

„Singurul blocaj în sistem este cel financiar”, a declarat Kopečný, adăugând că, cu fonduri suplimentare, „câteva milioane” de obuze ar putea fi livrate Ucrainei pe termen mediu și lung. Cele trei țări care nu și-au îndeplinit promisiunile „probabil că nu vor contribui în cele din urmă”, a adăugat el.

„Subliniem partenerilor noștri care au contribuit deja să continue să facă acest lucru, astfel încât să asigurăm livrările pe termen lung pentru Ucraina într-un mod durabil”, a spus el.

Consorțiul a cheltuit până acum puțin sub 2 miliarde de euro pentru aprovizionarea cu muniție, care provine în mare parte din afara UE, reflectând declinul relativ al industriei europene de apărare de la sfârșitul războiului rece. În Republica Cehă sunt două dintre cele mai mari fabrici de muniții din Europa, iar Kopečný a declarat că acestea joacă un rol în finisarea muniției de la furnizorii din afara UE, asigurându-se că aceasta este pregătită pentru câmpul de luptă. „O parte din ce în ce mai mare a lanțului de aprovizionare este realizată în Europa”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...