G4Media.ro

Război în Ucraina: Scutirea de care beneficiază Ungaria pentru petrolul rusesc îi…

sursa foto: Compania Lukoil

Război în Ucraina: Scutirea de care beneficiază Ungaria pentru petrolul rusesc îi supără partenerii

Analiză L’EXPRESS preluată de Rador Radio România:

În urma celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, votat în decembrie 2022 din cauza războiului din Ucraina, toți membrii Uniunii Europene (UE) au decis să aplice un embargou petrolier împotriva Moscovei. Toate țările membre? Nu… Trei țări – Slovacia, Republica Cehă, Ungaria – au fost scutite, din cauza poziţiei lor geografice. Fără ieșire la mare, le este greu să își diversifice aprovizionarea cu energie, spre deosebire de alte țări cu acces la mare. Măsura, care a expirat în decembrie anul trecut, a fost prelungită cu un an cu ocazia celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni care îl vizează pe Vladimir Putin.

Totuși, în luna iunie, Ucraina a întreprins o serie de sancțiuni împotriva companiei petroliere ruse Lukoil, blocându-i timp de câteva săptămâni livrările care reprezintă „o treime din importurile de petrol ale Ungariei”, potrivit șefului diplomației, Peter Szijjarto. Kievul dispune de mijloace tehnice, deoarece teritoriul său este tranzitat de comenzile ungare, prin conducta petrolieră Drujba. Intervenția ucraineană irită oamenii din câmpia Puszta, unde se consideră că situația nu este sustenabilă pe „termen mediu și lung”.

Luni, 22 iulie, Budapesta, sprijinită de aliatul său slovac, a făcut un apel la Uniunea Europeană pentru a soluționa disputa dintre aceasta și țara atacată. Ea a cerut să ia parte la „o procedură de consultare”. Pentru șeful guvernului slovac Robert Fico și premierul ungar Viktor Orban, inițiativa ucraineană este echivalentă cu o „încălcare a acordului de asociere UE-Ucraina”. „În lipsa unui acord, s-ar putea recurge la un tribunal de arbitraj”, relatează AFP.

„Orban trebuie să garanteze accesul la energie ieftină pentru că se confruntă cu o criză majoră a puterii de cumpărare”, decriptează Matthieu Boisdron, doctor în istorie la Universitatea Sorbona, lector la Universitatea din Nantes și redactor șef adjunct la „Courrier d’Europe centrale”. Ungaria s-a confruntat cu o recesiune în 2023, cu o contracție de -0,5% a PIB-ului.

Ţară fără ieșire la mare, Ungaria are o „dependență foarte mare” de combustibilii fosili ruși, continuă Matthieu Boisdron. Pe lângă poziţia sa geografică, explicația dependenței ungare constă în echilibrul mixului său energetic. În 2020, 68% din aprovizionarea cu energie a Ungariei a provenit din combustibili fosili, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Prin acordarea unei scutiri pe problema petrolului, UE a reușit să determine Ungaria să accepte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Rusia.

Chiar dacă Viktor Orban cochetează cu dictatura lui Putin, deteriorarea relațiilor dintre Ungaria și Ucraina se amplifică. „Există tensiuni în jurul minorității maghiare în Transcarpatia”, o regiune din sud-vestul Ucrainei, evocă Matthieu Boisdron, remarcând un „joc de neîncredere reciprocă între Orban și Zelenski”. Prezența acestei minorități pe pământul ucrainean, la fel ca și a celor care trăiesc în Serbia sau România, îi permite liderului ungar să „își stabilească narațiunea națională” și să prezinte Ungaria ca o putere constrânsă de Europa, amputată în ultimul secol de o parte a teritoriului său și de puterea sa.

De la venirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a tranşat cu privire la politica internațională ca „mediator între Est și Vest”, politică adoptată de aproape patruzeci de ani de Ungaria. Liderul partidului Fidesz a dorit să „găsească alți interlocutori și a început să dialogheze cu Turcia și Rusia”, notează academicianul Matthieu Boisdron. În fruntea președinției rotative a Consiliului UE din iulie, premierul ungar a șocat deja, mergând pe 5 iulie să dea mâna cu Vladimir Putin la Kremlin.

Aventura diplomatică ungară continuă să-l marginalizeze pe Viktor Orban în cadrul Uniunii Europene. Ca răspuns la acest afront, Josep Borell – şeful diplomaţiei europene – a anunţat că va muta la Bruxelles reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre, programată iniţial la sfârşitul lunii august la Budapesta. În plus, spaniolul a dat asigurări că niciun comisar nu se va deplasa în Ungaria pentru întâlniri viitoare, lăsându-le unor funcționari inferiori sarcina de a reprezenta instituția. Acest boicot va fi în vigoare până la sfârșitul anului.

În Europa Orban poate conta doar pe Robert Fico. El este ultimul său aliat de când guvernul polonez PiS a fost învins la alegerile legislative din toamna anului 2023. „Fără Fico, UE ar fi putut relansa procedura Articolul 7” în privinţa Ungariei, precizează Matthieu Boisredon. Inițiată în 2017 în urma „unei grave deteriorări a statului de drept, a democrației și a drepturilor fundamentale în ultimii ani”, procedura – care sancționează încălcarea valorilor europene – le-ar permite celor 26 să treacă peste locul 27 în clasament.

Articol de Louis Mathieu / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează