G4Media.ro

Risc de roaming involuntar în județele de graniță / Sunt vizate județele…

Sursa foto: Unsplash / John Tuesday

Risc de roaming involuntar în județele de graniță / Sunt vizate județele Timiș, Bihor, Caraș – Severin și Arad / Recomandările ANCOM

În vestul țării există risc de roaming involuntar în județele Timiș (31 UAT-uri), Bihor (26 UAT-uri), Caraș-Severin (19 UAT-uri), Arad (15 UAT-uri), anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Timișoara.

Utilizatorii de telefoane mobile sunt avertizați cu privire la riscul de roamning involuntar.

Specialiștii ANCOM atrag atenția că, în vestul țării, acesta poate apărea în zone de la granița cu Serbia, țară în care costurile sunt extrem de ridicate, atât pentru apeluri, cât și pentru mesaje și date mobile.

Reprezentanții ANCOM subliniază că utilizatorul nu trebuie să treacă efectiv granița pentru a se trezi cu facturi uriașe la telefonia mobilă, pentru că aparatele se pot conecta automat la rețelele din țara vecină, dacă acestea sunt mai puternice decât cele locale.

Pentru a evalua riscul de roaming involuntar şi pentru a verifica nivelul de semnal din România, ANCOM recomandă utilizarea hărţii interactive disponibile pe Aisemnal.ro. Platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Utilizatorilor li se recomandă să selecteze manual reţeaua de telefonie mobilă pentru a evita conectarea automată la o reţea străină; să verifice setările de roaming ale telefonului şi să dezactiveze roamingul de date în zonele de graniţă; să monitorizeze mesajele de bun venit primite de la operatorii străini care informează despre activarea roamingului; să verifice tarifele de roaming aplicabile la operatorul lor de telefonie mobilă pentru a anticipa costurile posibile.

Dacă utilizatorii observă că au fost taxaţi pentru roaming involuntar, trebuie să contacteze imediat serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului de telefonie mobilă pentru clarificări. În cazul în care problema nu este rezolvată, utilizatorii pot adresa o plângere către ANCOM.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...