Satul antic iordanian Umm al-Jimal, cunoscut și ca “Oaza Neagră”, a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO
Satul Umm al-Jimal, cunoscut sub numele de „Oaza Neagră”, a devenit al șaptelea sit istoric din Iordania înscris pe lista UNESCO. Unele dintre clădirile sale datează din secolul I d.Hr., notează Le Figaro.
Situat deasupra câmpiilor din nordul Iordaniei, satul antic Umm al-Jimal adăpostește aproape 2.000 de ani de istorie. Fostul centru important pentru agricultură și comerț în epoca romană a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, au anunțat duminică autoritățile iordaniene. UNESCO, al cărui comitet s-a reunit la New Delhi pentru cea de-a 46-a sesiune, a subliniat că cele mai vechi clădiri descoperite în Umm al-Jimal datează din secolul I d.Hr., „când regiunea făcea parte din regatul nabateean”.
Inscripții în „greacă, nabateeană, safaitică, latină și arabă, care acoperă mai multe secole, au fost descoperite în acest sit, oferind o perspectivă asupra istoriei sale și evidențiind schimbările în credințele religioase ale locuitorilor săi”, a subliniat organizația. Satul de lângă granița cu Siria, situat la 86 de kilometri nord de capitala Amman, este cunoscut drept „oaza neagră”, datorită prezenței rocilor vulcanice.
O viitoare destinație turistică
Ministrul Iordaniei pentru Turism și Antichități, Makram al-Qaisi, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că includerea Umm al-Jimal pe lista UNESCO este „un mare succes” pentru țară, care speră să facă din această localitate „o destinație turistică atractivă”.
Numele Umm al-Jimal (Mama cămilelor) provine de la utilizarea acestor animale în caravanele comerciale care treceau prin sat. Satul a fost locuit pentru prima dată de nabateeni în secolul I d.Hr., înainte de a fi ocupat de romani, moment în care a devenit un centru important pentru agricultură și comerț.
Umm al-Jimal este al șaptelea sit istoric din Iordania înscris pe lista UNESCO, după Petra, vechea capitală a nabateenilor. Turismul reprezintă 12-14% din produsul intern brut al Iordaniei și este un sector vital pentru cei zece milioane de locuitori ai țării. Potrivit ministrului, Iordania a primit mai mult de șase milioane de turiști în 2023.
Cu toate acestea, acest sector este afectat de războiul care face ravagii în Fâșia Gaza de la 7 octombrie. Potrivit lui al-Qaisi, regatul a suferit o scădere de 4,9% a veniturilor din turism de la începutul anului și o scădere de 7,9% a numărului de turiști. Majoritatea acestora provin din Europa, Statele Unite și Canada.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu