G4Media.ro

Preşedintele filipinez consideră relaţia cu SUA utilă pentru reacţii „agile” în faţa…

Photo by JAM STA ROSA / AFP

Preşedintele filipinez consideră relaţia cu SUA utilă pentru reacţii „agile” în faţa Chinei

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr i-a primit marţi la Palatul Malacang pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi pe ministrul american al apărării, Lloyd Austin, cărora le-a declarat că angajamentele periodice între Manila şi Washington sunt necesare pentru reacţii „agile” ale ţării sale în contextul tensiunilor maritime cu China, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Relaţiile americano-filipineze s-au ameliorat după ce Marcos a ajuns preşedinte în locul lui Rodrigo Duterte, care în timpul mandatului său de şase ani fusese ostil pe faţă Statelor Unite şi încercase o apropiere de China.

Filipinele găzduiesc pentru prima dată o reuniune ministerială bilaterală cu SUA, în formula externe şi apărare, remarcă Reuters.

„Îmi face întotdeauna plăcere că aceste linii de comunicare sunt foarte deschise, deci toate lucrurile pe care le facem împreună, în ceea ce priveşte alianţa noastră, în ceea ce priveşte contextul specific al situaţiei de aici, din Marea Filipinelor de Vest şi în regiunea indo-pacifică, sunt examinate şi reexaminate continuu astfel încât să fim agili în privinţa reacţiilor noastre”, a spus Marcos.

Manila şi Beijingul au pretenţii contradictorii privind teritoriul maritim de la vest de Filipine, cunoscut şi ca Marea Chinei de Sud, din care partea chineză revendică 90%. Tensiunile din apele disputate au ajuns în ultimul an la violenţe, un marinar filipinez fiind rănit în 17 iulie într-un incident despre care Filipinele susţin că a fost „o ciocnire intenţionată la viteză ridicată” (numită în limbaj marinăresc „pintenare” – n. red.) provocată de garda de coastă chineză.

Filipinele au respins ofertele Statelor Unite de asistenţă pentru operaţiunile navale şi au ajuns luna aceasta la un „aranjament provizoriu” cu China pentru reducerea tensiunilor şi gestionarea dezacordurilor, dar părţile par să nu fie de acord privind detaliile înţelegerii, care nu a fost făcută publică.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, a declarat că Blinken şi Austin au discutat cu Marcos „angajamentul comun privind protecţia legislaţiei internaţionale în Marea Chinei de Sud”. „Cei doi miniştri au subliniat angajamentele ferme ale Statelor Unite faţă de Filipine conform tratatului nostru de apărare reciprocă”, a comunicat el după întâlnirea de la Manila.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...