G4Media.ro

Anton Valeriu, fostul primar din Corbeanca, condamnat pentru 11 falsuri în declarații.…

Sursa foto: Pexels

Anton Valeriu, fostul primar din Corbeanca, condamnat pentru 11 falsuri în declarații. Decizia nu este definitivă / ANI îl acuză că nu poate justifica trei milioane de lei din avere / Fostul edil este judecat și pentru că ar fi primit o mită de aproape 4 milioane de euro

Judecătoria Buftea l-a condamnat în 26 iulie pe Anton Valeriu, fostul primar al comunei Corbeanca, la 180 de zile amendă pentru 11 falsuri în declarații, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de fostul edil cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

„Stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile amendă la suma de 250 lei, inculpatul urmând să plătească statului suma totală de 45.000 lei”, a decis instanța. Decizia nu este definitivă.

Anchetatorii au stabilit că fostul edil a luat un împrumut de 317.000 de euro în 2007, din care a restituit 60.000 de euro, împrumut pe care nu l-a menționat în 11 declarații de avere depuse la Agenția Națională de Integritate.

Audiat în instanță, Anton Valeriu a susținut că nu a trecut împrumutul în declarația de avere pentru că „s-ar fi aflat în eroare cu privire la această obligație legală”, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media. Ulterior, în timp ce era încă primar, de restituirea sumelor împrumutate s-ar fi ocupat nepotul său, care ar fi preluat datoria.

Fostul primar din Corbeanca a mai declarat că a început să menționeze împrumutul de 317.000 de euro în declarația de avere din 2020, după ce persoana care îi dăduse banii i-a spus că îl va reclama penal dacă nu se va conforma acestei obligații legale.

Nu poate justifica trei milioane de lei din avere

Pe 20 noiembrie 2023, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 3.061.855 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Anton Valeriu împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice de primar al localității Corbeanca.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Anton Valeriu împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice”, au precizat reprezentanții ANI într-un comunicat.

Judecat pentru o mită de aproape 4 milioane de euro

Pe 14 iulie 2023, fostul primar a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un alt dosar penal pentru luare de mită, spălare a banilor și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii îl acuză pe primarul din Corbeanca că ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, mită de aproape 4 milioane de euro, cash sau în terenuri vândute ulterior de edil.

În același dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Robert Ilie Mihăilă, care ar fi nepotul fostului primar din Corbeanca.

„În perioada august 2009 – octombrie 2019, inculpatul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, i-ar fi pretins unei persoane, pentru a-i rezolva favorabil cererile de restituire a unor terenuri situate pe raza comunei Corbeanca, care fuseseră confiscate de regimul comunist, jumătate din drepturile asupra acelor terenuri, după care ar fi primit, prin intermediari, foloase necuvenite totalizând 3.523.661 euro, rezultate din valorificarea următoarelor bunuri: 9 hectare de teren arabil, vândute în anul 2019 cu suma de 450.000 euro, 7 hectare de teren forestier, vândute în perioada 2012-2018 cu suma de 1.655.080 euro, 50% din drepturile de despăgubire ANRP pentru 45 de hectare de teren arabil, vândute în anul 2017 cu suma de 1.418.581 euro”, au stabilit procurorii anticorupție.

Pentru a disimula foloasele primite drept mită și beneficiarul real al acestora, la cererea lui Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate (în cazul unora dintre acestea fiind folosite și documente falsificate).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...