G4Media.ro

Cum va funcționa Sky Shield, „Cupola de Fier” europeană și de ce…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Cum va funcționa Sky Shield, „Cupola de Fier” europeană și de ce stârnește controverse

Planurile pentru un sistem de apărare european în stil Iron Dome rămân controversate după ce Germania a optat să lucreze cu un producător de arme israelian pentru a construi arma de mai multe miliarde de euro, care formează coloana vertebrală a sistemului său, relatează Euronews.

Creată în mod serios în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, Inițiativa European Sky Shield include 21 de state membre, inclusiv Regatul Unit, Țările de Jos, Polonia, Grecia și Finlanda, care acceptă să coopereze cu privire la modul în care sunt achiziționate, întreținute și utilizate sistemele de apărare pentru a se sprijini reciproc.

Armele vor fi în cele din urmă integrate într-o misiune NATO preexistentă care „protejează teritoriul Alianței… împotriva oricărei amenințări sau atacuri aeriene sau cu rachete”, potrivit site-ului său.

Miezul acestei inițiative este Arrow 3, un sistem de apărare antirachetă israeliano-american capabil să intercepteze rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Tehnologia a fost recent expusă când Israelul a folosit-o pentru a doborî rachete iraniene vizate în urma unui atac asupra unei ambasade iraniene în Siria la începutul acestui an.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat pentru „Euronews Next” în iulie, la nouă luni de la începutul conflictului, că „nu există nicio schimbare: achizițiile continuă așa cum e planificat”.

De ce este controversat acordul german?

La 28 septembrie 2023, Bundestag-ul german a semnat o declarație de intenție pentru un acord de 4 miliarde de euro cu Israeli Aerospace Industries (IAI), o divizie a Forțelor de Apărare Israelului (IDF), pentru sistemul său de arme Arrow 3 dezvoltat în comun cu firmaa americană Boeing.

Nouă zile mai târziu, gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului, precipitând războiul din Gaza, care a făcut peste 39.000 de morți, potrivit Națiunilor Unite, și a strămutat peste 2 milioane de civili.

Sistemul Arrow 3 include o serie de rachete interceptoare care „monitorizează, detectează, urmăresc și distrug” atacurile „departe de ținta lor”, cu un sistem de control complet automatizat, potrivit unei broșuri IAI despre sistem. A fost dezvoltat de IAI în cooperare cu firmaa americană Boeing.

IAI susține că Arrow 3 este „cel mai accesibil sistem de apărare disponibil”.

Shay Gal, vicepreședintele pentru relații externe al IAI, a declarat săptămâna aceasta pentru Defense News că „au mărit turele și au angajat mai mulți lucrători” pentru a instala Arrow 3 în Germania anul viitor.
Un studiu sugerează că Israelul va fi al nouălea cel mai mare exportator de arme din lume până în 2024, germanii fiind unul dintre primii trei clienți ai săi. Armele germane reprezintă, de asemenea, 30% din totalul importurilor de arme ale Israelului, restul venind din Statele Unite.

Guvernul german se confruntă și cu un proces din partea Centrului European pentru Drepturile Constituționale și Drepturilor Omului pentru vânzările sale de arme către Israel.

Uniunea Europeană nu a luat nicio decizie de a opri importul sau exportul de arme în Israel, în contextul conflictului său cu Hamas, în ciuda solicitărilor pentru un embargo asupra armelor din partea ONU, a 1.500 de oficiali UE și a guvernului belgian, care a deținut președinția UE până în iunie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al UE, decizia privind exporturile de arme revine fiecărui stat membru.

Cum va funcționa Sky Shield?

Inițiativa European Sky Shield va avea trei niveluri de apărare antirachetă: rază scurtă, medie și lungă.

Acestea sunt distanțele pe care le poate proteja fiecare tip de rachetă:

Rază scurtă: până la 15 km în lățime și până la șase km altitudine

Raza medie de acțiune: 15-50 km în lățime și până la maxim 25 km în înălțime

Rază lungă de acțiune: mai mult de 50 km în lățime și până la 35 km în înălțime

Companiile germane Rheinmetall și Diehl Defense sunt principalii producători ai sistemelor de apărare Skyranger 30 și, respectiv, IRIS-T cu rază scurtă și, respectiv, medie.

Hensoldt, o companie germană de dezvoltare a senzorilor, va furniza ambelor companii tehnologia sa radar.

Raytheon din Statele Unite realizează sistemul de apărare cu rază lungă de acțiune PATRIOT, deși rachetele în sine vor fi construite în Europa, potrivit Ministerului german al Apărării.
Arrow 3 poate proteja țările de toate tipurile de rachete, potrivit IAI. Este singurul sistem al inițiativei Sky Shield pe care germanii îl achiziționează de la Israel.

Skyranger 30

Pentru apărarea la distanță scurtă, germanii optează pentru Skyranger 30: o familie de sisteme mobile de apărare la sol care permite forțelor să monitorizeze atacurile din aer și de la sol în același timp, potrivit unei descrieri de pe site-ul Rheinmetall.

În februarie, germanii au încheiat un contract inițial de 600 de milioane de euro cu Rheinmetall pentru până la 49 de unități ale Skyranger 30, potrivit unui comunicat de presă.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce Germania a format un consorțiu cu Rheinmetall, Diehl și Hensoldt, cu sarcina de a integra sistemul național de apărare aeriană al țării, la un cost de 1,2 miliarde de euro.
În februarie, austriecii au achiziționat 36 de sisteme de apărare antiaeriană ESSI pentru vehiculele lor blindate pe roți, o ușoară modificare a modelului german care îi va costa cel puțin 1,8 miliarde de euro.

În marja conferinței Eurostatory, desfășurată în iunie, Danemarca și Ungaria au semnat un acord cu Germania pentru achiziția în comun a sistemelor Skyranger 30 pentru armatele lor.

Potrivit unor rapoarte, și Lituania are în vedere și achiziționarea unui sistem Skyranger.

IRIS-T SLM

IRIS-T SLM este o rachetă cu rază medie de acțiune care folosește tehnologia infraroșu în focosul său pentru a procesa imagini ale atacurilor primite, potrivit armatei germane.

O baterie SLM are trei lansatoare montate, cu opt rachete fiecare, toate cu o rază de acțiune de 40 km, împreună cu un vehicul de comandă independent care urmărește toate rachetele în același timp.

Ucrainenii au început să folosească sistemul IRIS-T în 2022, în timpul invaziei ruse, lucru despre care Diehl a spus că arată că sistemul este „testat în luptă”.

IRIS-T este unul dintre cele mai populare sisteme ESSI: Estonia, Letonia, Slovenia și Germania au semnat acorduri cu Diehl anul trecut.

Unul dintre cele mai mari acorduri, achiziția comună semnată de Letonia și Estonia, se ridică la 600 de milioane de euro.
Și Lituania și Austria iau în considerare achiziționarea sistemului IRIS-T, potrivit rapoartelor presei.

PATRIOT

Sistemul Patriot GEM-T vizează avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă de acțiune folosind un sistem de rachete ghidate.

Sistemul Patriot este deja folosit în unele țări UE, precum Suedia, Grecia, Polonia, Țările de Jos și Spania.

Raytheon, compania americană care a produs sistemul Patriot, colaborează cu germanul MBDA Deutschland printr-un joint venture numit COMLOG pentru a construi rachete Patriot în Europa pentru ESSI dintr-un centru preexistent din Schrobenhausen (Bavaria) care deja repară și modernizează rachetele.

NATO, responsabilă de achiziționarea sistemelor Patriot, a atribuit firmei COMLOG un contract de 5,6 miliarde de euro în ianuarie, primul în cadrul inițiativei Sky Shield.

Contractul acoperă 1.000 de rachete Patriot care vor fi folosite în comun de Germania, Olanda, România și Spania.

Hensoldt a primit comenzi în valoare de un miliard de euro datorită participării sale la proiectele ESSI în primele șase luni ale anului 2024, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul său.

Prin această inițiativă, Hensoldt oferă serviciile sale de senzori și radar direct guvernelor Germaniei, Letoniei și Sloveniei.

Diehl Defense, Rheinmetall, Hensoldt și Raytheon nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Sursa: Euronews/ Traducerea: Cristina Zaharia / Rador Radio România

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...