G4Media.ro

Opt cursuri de apă din județul Covasna au secat în acest an…

sursa foto: Pexels

Opt cursuri de apă din județul Covasna au secat în acest an / Prefectul face apel la locuitori să nu risipească resursele /  Debit extrem de scăzut al Oltului

Fenomenele meteo extreme din această vară au creat mai multe probleme în județul Covasna, iar opt cursuri de apă au secat complet sau pe secțiuni din cauza secetei, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Totodată, furtunile care au urmat au provocat pagube semnificative în 5 unități administrativ-teritoriale, afectând culturile agricole, potrivit Prefecturii Covasna. Prefectul Ráduly István a îndemnat populația să economisească apa, amintind că sunt în vigoare restricții privind extragerea apei pe mai multe cursuri din județ.

Conform aceleiași surse, în perioada 21 iunie – 20 iulie, la Sfântu Gheorghe au fost 27 de zile în care temperatura maximă a atins sau a depășit 30 de grade Celsius, iar în 16 dintre aceste zile temperaturile din județ au urcat până la 35 de grade Celsius sau mai mult.

Potrivit unui raport întocmit de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, cursurile de apă Mărtineni (Catalina), Zăbala, Fundul Pârâului (la nord de Zăbala), Ojdula, Saciova, Belinul Mic, Belinul Mare și Debren au secat complet sau pe secțiuni. Pe de altă parte, furtunile care au urmat zilelor caniculare au provocat pagube semnificative culturilor agricole din  Târgu Secuiesc, Cernat, Catalina, Dalnic și Valea Crișului.

„În lunile iunie și iulie,  între anii 2021 și 2024, temperaturile au crescut cu aproape trei grade Celsius (2021 – 18,7 grade Celsius, 2022 – 18,85 grade Celsius, 2023 – 19,05 grade Celsius, 2024 – 21,4 grade Celsius).  Ca urmare, debitul mediu multianual din iulie al râului Olt, de 11,65 metri cubi pe secundă la Micfalău, a scăzut în acest an la un sfert, la 2,89 metri cubi pe secundă, în timp ce debitul pârâului Cașin la Târgu Secuiesc a scăzut de la 2,56 metri cubi pe secundă la 14% din media multianuală, la 0,35 metri cubi pe secundă. Deși aprovizionarea cu apă potabilă este deocamdată satisfăcătoare (cu excepția zonelor Baraolt și Covasna, populația este alimentată din puțuri forate mai adânci), prefectul îndeamnă populația să economisească apa”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...