G4Media.ro

Europa Liberă: Condițiile nedemne în care înotătorul David Popovici se pregătește în…

sursa foto: Facebook/ Federația Română de Natație

Europa Liberă: Condițiile nedemne în care înotătorul David Popovici se pregătește în România

Doi foști campioni dezvăluie, la Europa Liberă România, că David Popovici se antrenează în București în condiții nedemne pentru un campion olimpic. Camelia Potec, șefa Federației de Natație: „condițiile nu sunt așa cum există în alte țări”.

Toată lumea care îl urmărește sau îl cunoaște pe David Popovici spune că înotătorul de 19 ani este mai mult decât un multiplu campion european, mondial și – de luni seară – și olimpic.

David Popovici obișnuiește să spună că rezultatele sale sportive țin mai degrabă de alegerile pe care le face, decât de un talent ieșit din comun.

Înoată de 15 ani, adică de la patru ani. Iar cel puțin de când este major, David a făcut alegeri care îi marchează nu doar propria viață, ci și pe cea a părinților sau a celor din echipa sa. Cea mai importantă dintre aceste decizii: a ales să rămână în România, alături de familie.

Campionul olimpic de la Paris a refuzat ofertele profesionale din străinătate și a ales să se antreneze în continuare în România, la clubul Dinamo – dar mai ales la complexul sportiv „Lia Manoliu” din București.

Asta deși bazinul din complexul sportiv ce poată numele fostei atlete oferă condiții care trebuie îmbunătățite categoric, spun pentru Europa Liberă doi campioni la înot – președinta Federației Române de Natație, Camelia Potec, ea însăși medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004 și Cezar Bădiță, vicecampion european în 2000.

David Popovici a refuzat în același timp și ofertele unor mari universități americane. A ales să fie, din 2023, studentul Facultății de Psihologie a Universității București.

Una dintre profesoarele sale, conferențiarul universitar doctor Florinda Golu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității București, explică într-un interviu acordat Europei Liberă de ce David Popovici a ales să rămână în România:

„Poate dintr-un atașament puternic față de noi toți, cei care suntem în țară. Poate e vorba de ideea aceasta de a genera ceva suplimentar – dincolo de performanța sa cu care ne mândrim cu toții – de a deschide noi posibilități și pentru tinerii care vin din urmă.”

Tot cadrul didactic mărturisește că, de când este student al Facultății de Psihologie de la Universitatea București, David Popovici s-a integrat foarte bine; vine la cursuri și seminarii, lucrează la proiecte comune.

A lucrat cot la cot cu studenții. Este extrem de modest, foarte creativ, plin de inițiativă și aș putea spune că, deși e abia în anul I, se regăsesc la el toate acele trăsături pe care noi le urmărim pentru a le forma în profesia noastră: empatia, altruismul, toleranța, respectul față de celălalt și dorința aceasta de a-i ajuta și pe ceilalți”, îl descrie conferențiarul universitar doctor Florinda Golu pe studentul David Popovici.

Luni seara, după ce a obținut prima sa medalie la Jocurile Olimpice, David Popovici a spus, potrivit jurnalistei Andreea Giuclea, aflată la Paris, cea care îl urmărește de peste doi ani pe David Popovici în competiții:

„Dacă eu am reușit, un băiat născut, crescut în Pantelimon și Titan, un băiat complet obișnuit, absolut oricine poate, prin determinare, perseverență și muncă. Foarte multă muncă. Dacă eu am putut, absolut oricine poate: oamenii obișnuiți pot să facă lucruri extraordinare!”

După fiecare succes, înotătorul le transmite copiilor români că trebuie să aibă încredere în ei, că trebuie să-și pună obiective, că pot visa la mai mult.

„Cu siguranță va fi un bun psiholog!”, spune profesoara lui David Popovici de la Facultatea de Psihologie, Florinda Golu, specializată inclusiv în psihologia dezvoltării și a educației.

Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais în 2023, David Popovici mărturisea de ce a decis să rămână în România:

„Sunt o mulțime de lucruri de reparat aici. În cele din urmă, aș vrea să fiu o voce care să ajungă la oamenii care au nevoie de ajutor. Cred că pot să-mi folosesc imaginea pentru a face ceva bine în țara mea”.

În 2023, David Popovici a donat una dintre medaliile de aur obținute la Mondialele din 2022 pentru copiii bolnavi de cancer.

Dorința lui David Popovici – renovarea bazinelor de la Lia Manoliu, în care se antrenează cel mai mult

David Popovici se antrenează acum atât în bazinul Clubului Dinamo, refăcut, dar și în cel al Bazei „Lia Manoliu” din București.

„În zona asta, a Capitalei, trăim o tragedie”, spune Cezar Bădiță despre condițiile de pregătire pentru înotătorii din capitală și din jurul Bucureștiului.

Despre bazinul de la „Lia Manoliu”, în care David Popovici merge și acum, Cezar Bădiță spune:

„Am ajuns să avem o improvizație a bazinului din exterior. Pe timp de iarnă, se acoperă cu un balon – aerul este de foarte proastă calitate înăuntru – și pe timpul verii durează cam o lună până când îl spală, până când îl acoperă înapoi. Toată tranziția asta durează cam două luni”.

Baza sportivă aparține de Agenția Națională pentru Sport.

Cezar Bădiță, fost înotător de performanță, pregătește în prezent copii la un club de înot privat aflat chiar lângă Complexul „Lia Manoliu”. El spune pentru Europa Liberă că, față de acum 10-15 ani – când el se antrena acolo – condițiile de la complex s-au degradat.

Și așa au rămas și în prezent. Bădiță ne dă și câteva exemple: bazinul interior este închis, iar cel de exterior nu poate fi folosit decât atunci când vremea o permite.

„Înainte, aveam patru bazine. Bazinul de exterior funcționa doar pe perioada sezonului cald. Bazinul de pregătire din înăuntru […] în momentul de față nu mai funcționează. Mai era [și] bazinul de sărituri, pe care îl foloseam în caz de forță majoră [tot pentru înot]”.

La „Lia Manoliu” se pregătesc atât copiii care vor să învețe să înoate, dar și o parte a sportivilor din lotul national al României la înot.

Jurnalista Andreea Giuclea spune că infrastructura pentru înot suferă în toată țară, nu doar în București: „Sunt încă orașe fără niciun bazin olimpic, cum e Constanța, de exemplu.”

„David Popovici a spus de multe ori, chiar și după Budapesta (unde David a obținut, în 2022, două medalii de aur), că își dorește mai ales renovarea bazinului în care se antrenează el în fiecare zi, cel din Complexul Lia Manoliu. Din păcate, lucrurile nu au avansat în niciun fel. Bazinul din interior e închis din 2018”.

După ce a devenit campion mondial la Budapesta, David Popovici a făcut apel la politicieni să pună umărul la construirea mai multor bazine de înot.

Politicienii au promis ajutor, dar prea puține noi bazine au fost construite sau modernizate.

Unul dintre bazinele finalizate în ultimii ani este cel de la Otopeni, în Complexul de Natație de lângă București.

Este mult prea puțin pentru capitală și regiune, spune Cezar Bădiță.

El crede că problema este că la conducerea forurilor care răspund de infrastructură „sunt oameni puși în funcții politic și răspunderea lor nu este așa de mare precum ne-am aștepta noi să fie”.

Președinte Federației de Înot, Camelia Potec, spune și ea într-un interviu acordat Europei Libere:

„E nevoie (n.r. de investiții) în infrastructură. Este nevoie de ajutor și pe partea de bugete pentru cluburi, care fac o primă selecție în rândul copiilor. Poate cel mai important este – și ne luptăm pentru asta – ca înotul să devină un sport care să se poată practica măcar în anumite orașe, acolo unde există bazine mai multe. Să se poată practica gratuit în școli, la clasa zero sau clasa clasa întâi.”

„Înotul este un sport care salvează. Este vorba despre o generație sănătoasă, pe care suntem obligați să o creștem cu toții”, spune Camelia Potec.

Întrebată despre condițiile de pregătire oferite de statul român lui David Popovici, la Dinamo și la Baza Lia Manoliu, președinta Federației de Înot a declarat: „Este adevărat că, în majoritatea timpului, se pregătește la Lia Manoliu, unde condițiile nu sunt așa cum există în alte țări. Este un bazin funcțional, este un bazin unde el s-a simțit întotdeauna bine și nu a vrut să schimbe. Dar e clar că trebuie făcut ceva!” avertizează Camelia Potec.

Citește mai mult pe Europa Liberă România

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...