Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, le cere iertare polonezilor cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a revoltei anti-naziste de la Varșovia
Președintele Steinmeier le-a cerut iertare polonezilor în timpul unui discurs care a marcat cea de-a 80-a aniversare a revoltei de la Varșovia. „Naționalismul german, imperialismul și rasismul au condus la aceste crime brutale”, a declarat el, citat de Notes from Poland. El s-a adresat miercuri la Varșovia veteranilor supraviețuitori ai revoltei, în ajunul aniversării de astăzi. Revolta de la Varșovia, care a fost cel mai mare act de rezistență armată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a început la 1 august 1944.
După 63 de zile, ea a fost în cele din urmă zdrobită de ocupanții germani, care au ucis până la 200 000 de civili polonezi în cursul reprimării revoltei, majoritatea în execuții în masă. Ulterior, populația rămasă în viață a orașului a fost expulzată, iar majoritatea clădirilor orașului au fost distruse.
„Revolta de la Varșovia este unul dintre cele mai crude capitole din lunga istorie comună a națiunilor noastre”, a declarat Steinmeier la evenimentul de miercuri, unde a vorbit alături de omologul său polonez, președintele Andrzej Duda, și de primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski. „Este, de asemenea, unul dintre cele mai eroice capitole ale istoriei poloneze”.
„Noi, germanii, nu trebuie să uităm revolta… Este un simbol al voinței de a supraviețui, de a nu renunța la libertate fără luptă, un simbol al mândriei, de a înfrunta agresorul”, a continuat el. „Mă înclin în fața curajului insurgenților…[și] cer, astăzi și aici, iertare”.
Spre sfârșitul discursului său, un grup de persoane din public a strigat „Compensații!”. Majoritatea polonezilor consideră că Germania ar trebui să plătească despăgubiri pentru daunele provocate în timpul războiului. Berlinul insistă că problema a fost închisă din punct de vedere juridic cu decenii în urmă.
În remarcile sale, președintele Duda a declarat că „revolta de la Varșovia este fundamentul moral al independenței noastre”, pe care polonezii au luptat să o recâștige în timpul războiului, dar pe care au obținut-o pe deplin abia în 1989, după încheierea deceniilor de regim comunist impus de sovietici.
Președintele Duda s-a referit, de asemenea, la situația actuală din Ucraina, afirmând că comemorarea Revoltei de la Varșovia este o modalitate de a arăta „că nu există niciun consimțământ pentru o altă ocupație – de asemenea, ocupația Ucrainei sau oricare alta”.
De asemenea, Trzaskowski a spus că „Polonia nu ar fi o țară liberă dacă nu ar fi fost Revolta de la Varșovia, dacă nu ar fi fost faptul că genele unor generații întregi nu ar fi fost marcate de opoziția față de înrobire, dragostea față de patrie și libertate”.
Steinmeier rămâne joi la Varșovia, în timp ce au loc principalele evenimente de comemorare a celei de-a 80-a aniversări. Acestea vor culmina cu așa-numita „Ora W” la ora 17.00, ora la care a început revolta la 1 august 1944. La acel moment, sirenele vor răsuna în Varșovia și în multe alte orașe poloneze, mai relatează Notes from Poland.
Miercuri dimineață, prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a anunțat, în timpul unui discurs la Muzeul Revoltei din Varșovia, că guvernul său va oferi 100 de milioane de zloți (23,3 milioane euro) pentru a sprijini extinderea muzeului.
Între timp, ambasada SUA a adus, de asemenea, un omagiu insurgenților din Varșovia, publicând astăzi un film dedicat acestora.
„Oameni obișnuiți, extraordinari, au luptat pentru libertate și demnitate, înfruntând tirania. Ei au fost capabili să aprindă o scânteie de speranță care i-a ghidat prin cele mai întunecate și dificile momente”, a declarat ambasadorul american Mark Brzezinski. „Nu vom uita niciodată sacrificiul vostru”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank