Legislația inedită pentru reglementarea inteligenței artificiale intră în vigoare în UE
Noua legislație a Uniunii Europene, prima de acest fel din lume, pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA) a intrat oficial în vigoare joi, cu scopul de a încuraja inovarea în Europa, limitând în același timp posibilele abuzuri, scrie agenția AFP.
„Acesta este cadrul de pionierat al Europei pentru IA inovatoare și sigură. Acesta va promova dezvoltarea inteligenței artificiale în care europenii pot avea încredere. Va ajuta IMM-urile și întreprinderile nou-înființate europene să aducă pe piață soluții de ultimă generație în materie de IA”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua de socializare X.
În cea mai mare parte, această legislație se va aplica efectiv din 2026, însă unele dispoziții vor deveni obligatorii încă de anul viitor.
Aceasta adoptă o abordare „bazată pe riscuri”, impunând diferitelor sisteme de inteligență artificială constrângeri proporționale cu pericolele pe care acestea le reprezintă pentru societate.
Sistemele de inteligență artificială care prezintă doar un risc limitat vor fi supuse unor obligații de transparență foarte reduse, în timp ce sistemele cu risc ridicat, utilizate, de exemplu, în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau aplicarea legii, vor fi supuse unor cerințe mai stricte înainte de a fi autorizate în UE.
Aceste cerințe vor include, de exemplu, supravegherea umană a mașinii, elaborarea de documentație tehnică sau punerea în aplicare a unui sistem de gestionare a riscurilor.
Interdicțiile vor fi rare. Acestea vor viza aplicații care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele de rating al cetățenilor sau de supraveghere în masă utilizate în China.
Interdicțiile „se vor aplica începând cu 2 februarie anul viitor, cu amenzi de până la 7% din cifra de afaceri mondială în cazul unei încălcări”, subliniază Marcus Evans de la firma de avocatură Norton Rose Fulbright, care îndeamnă companiile să înceapă să se pregătească de acum.
Reguli specifice se vor aplica IA generativă, precum ChatGPT al Open AI, pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor.
Sunetele, imaginile și textele generate artificial vor trebui să fie clar identificate ca atare pentru a preveni manipularea opiniei publice.
Regulamentul a fost adoptat definitiv de cele 27 de state membre ale UE la 21 mai, în urma adoptării sale de către Parlamentul European cu o majoritate foarte largă.
Co-legislatorii UE au ajuns la un acord asupra acestui text la începutul lunii decembrie, după negocieri dificile, unele țări, precum Franța, temându-se de o reglementare excesivă care ar amenința dezvoltarea acestui sector promițător.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank