Ramona Strugariu, copreședinta REPER, cere extinderea anchetei privind hărțuirea sexuală în SNSPA la sociologul Marius Pieleanu
Copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, a cerut joi extinderea anchetei penale în ceea ce priveşte acuzațiile de hărțuire sexuală de la SNSPA asupra sociologului Marius Pieleanu, potrivit unui comunicat de presă.
”Toată atenția din ultimele zile pare să se îndrepte exclusiv pe domnul Bulai, în condițiile în care există acuzații grave și în ceea ce îl privește pe domnul Pieleanu. Eu mă întreb de ce nu se extinde în acest moment ancheta. Îmi doresc să aud mesajul Parchetului care încurajează victimele să trimită sesizări și să semnaleze, așa cum s-a întâmplat specific pentru cazul domnului Bulai, și în cazul domnului Pieleanu, sau în alte situații specifice dacă ele există. Vorbim despre o cercetare penală asupra faptei, care poate viza mai multe persoane”, a declarat Ramona Strugariu.
Partidul REPER cere modificarea urgentă a Codului cadru de etică şi deontologie universitară și susține că guvernul Ciolacu a blocat posibilitatea sesizărilor anonime printr-o hotărâre de guvern. Reamintim că premierul a anunțat joi că va schimba legislația astfel încât să fie luate în discuție și sesizările anonime.
“REPER a modificat Codul Penal, iar astăzi hărțuirea sexuală în şcoli şi universități este forma agravată pentru care nu este nevoie de plângere prealabilă, cercetarea se poate efectua din oficiu iar pedeapsa este mai mare. Avem instrumente legislative pentru a acționa, dacă ştim ce se întâmplă. Victimele trebuie să aibă curajul de a spune ce se întâmplă iar pentru asta trebuie să își găsească în instituția respectivă un partener şi să se simtă în siguranță. Să aibă încredere că funcționează aceste comisii de etică şi mecanisme interne sigure de raportare, pentru că altfel nu vom ști niciodată. Și astăzi știm datorită unor jurnaliști care și-au făcut datoria”, a adăugat Ramona Strugariu.
Totodată, REPER solicită Ministerului Educației să elaboreze un set clar de reguli care vizează etica profesională şi prevenirea abuzurilor atât pentru universități cât şi pentru mediul preuniversitar, cu sisteme de raportare prin canale sigure, auditarea periodică a acestor sisteme şi formare obligatorie pentru personal în ceea ce privește orice formă de hărțuire, precum și programe de protecție și asistență psihologică pentru depășirea traumelor provocate de abuzuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii